Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Harkay Gábor
2009. október 15. csütörtök

Energiatudatosság | mit kell tennünk 2. rész?

Mit kell tehát tennünk, hogy házunkat egy ma épülő új épület energetikai szintjére hozzuk? 2. rész

Egy épület átfogó energetikai szemléletű felújítása 50-80% megtakarítást tesz lehetővé. ( persze ez függ az épület jelenlegi minőségétől, és a felújítás szakszerűségétől.) Ezt azonban csak két feltétel teljesülésével érhetjük el.

1. Az összes épületelemet, beleértve a fűtést és a használati melegvíz ellátást is fel kell újítani !

2. A jelenleg szokásosnál vastagabb hőszigetelő anyagokat alkalmazzunk !

Célkitűzésként a következő értékek elérésére kell törekedni:

– Fal külső hőszigetelése, minimum 10, de inkább 12-16 cm-es hőszigetelő réteg.

(Nyugat-Európában ez alatti hőszigetelést nem alkalmaznak !) Meg kell említeni, hogy a hőszigetelő réteg vastagsága csak az anyagköltség egy részét befolyásolja, a munkadíjat nem. Az anyagköltségnél is csak a szigetelőanyag költsége növekszik, a munkához szükséges további anyagok költsége ugyanannyi (pl vékony vakolat, festék stb.)

– A munkadíj ami kb. a költségek fele, pedig nem függ a szigetelőanyag vastagságától.

– A fal belső hőszigetelése: 6-8 cm legyen, ennél többnek energetikailag nincs értelme.

– Tető, lapostető, vagy a legfelső szint födémje 20-22 cm hőszigetelést kapjon.

– Ablakok : Keret+ üvegezés U értéke 1,5 W/m2*K vagy annál jobb legyen.

Tartsuk szem előtt, hogy amin ma takarékoskodunk azt utólag már nem lehet kiegészíteni, csak ésszerűtlen többletköltségek árán! Az elterjedt minimál filozófiát a maximumra való törekvésnek kell felváltania.

Pár szót érdemes ejteni az épületek utólagos hőszigeteléséről:

Ma ezt általában erre szakosodott kivitelezők végzik. Azt hogy milyen vastag és milyen minőségű hőszigetelés kerüljön a házunkra a kivitelező tanácsára a tulajdonos, megrendelő dönti el, általában a minimumra törekvés szemléletével, mi az olcsóbb elven. Sem a kivitelező sem a tulajdonos nem épület energetikai szakember. Ezért a szakszerű tervezés , vagy leegyszerűsítve egy szakember tanácsadása, elengedhetetlen. A kivitelezés minősége is sokat tud befolyásolni egy hőszigetelés elkészítésén. A hőhidak feltárása és a hőszigeteléssel történő javítását csak hozzáértő szakemberek tudják meghatározni. A szakember tanácsaival, a házunk hőszigetelésén még sok esetben a vártnál 30 % al jobb eredményt érhetünk el. Az eredmény a fűtésszámlánkon is megmutatkozik!

A fűtési energia felhasználást a következő lépésekkel lehet jelentősen csökkenteni:

– Az épület teljes külső felületének hézagmentes szakszerű hőszigetelése, különösen a külső falak, a padlás és vagy tető, és a pincefödém hőszigetelése.

– Az összes rosszul záró ablak felújítása vagy cseréje új LOW-E bevonattal ellátott hőszigetelésű ablakokra.

– Két épületelem csatlakozásánál (pl ablak és falszerkezet) lévő hézagok tömítése.

– A higiéniai szempontból szükséges szellőztetés kialakítása, esetleg gépi szellőző berendezéssel.

– Korszerű hatékony esetleg melegvíz előállításával kombinált fűtés beépítése. Gyakorlati tapasztalat, hogy egy húsz éves kazán már elavult és cseréje energetikai szempontból időszerű, és jelentős energiamegtakarítást eredményez.

A felsorolt munkák mellett energiamegtakarítást sok esetben az épületen végrehajtott egyéb átalakításokkal is el lehet érni, például a déli homlokzat üvegfelületeinek megnövelésével, vízmelegítésre és fűtés támogatására alkalmazott napkollektorokkal stb.

A hőszigetelés szakszerű kivitelezése, valamint a fűtőberendezés és a hőleadó rendszer szakszerű felújítása az épületre és a benne lakókra nézve a következő előnyökkel jár:

– A lakóhelyiségek kevesebb energia felhasználásával, gyorsabban felmelegszenek és lassabban hűlnek le.

– A falak szárazak maradnak, szakszerű kivitelezéssel és körültekintő használat mellett többé nem fordul elő penészesedés.

– A külső levegő hőmérsékletének az időjárástól függő ingadozásai a hőszigetelésnek köszönhetően kevésbé hatnak a belső hőmérsékletre.A falak belső felületi hőmérséklete növekszik ami javítja a lakóhelyiségekben a komfortérzetet. Ezáltal alacsonyab hőmérsékletre való fűtéssel is biztosítható a jó közérzetünk, ami további energiamegtakarítást eredményez. Egy fokkal alacsonyabb belső hőmérséklet kb 6-7 % energiamegtakarítást jelent.

– Az optimális munkaponton automatikusan üzemelő programozott fűtőberendezés a tüzelőanyag hatékony kihasználása mellett, mindig az igényeknek megfelelően termeli a hőt.

– A fűtésre felhasznált energia jelentősen csökken ami a költségeink csökkenése mellett, a környezet szennyezés csökkenését is jelenti.

A következő részben folytatjuk.

[poll id=”33″]

A fenti írás a nemrégen indított Energiatudatosság című sorozatunk része, amiben igyekszünk a felmerülő műszaki kérdéseket körbejárni és javaslatokat megfogalmazni.Ha olyan problémája, kérdése van, amiről úgy véli nem csak Önt, hanem sokakat érinthet, küldje el nekünk és ha úgy ítéljük, akkor lehet, hogy egy külön cikkben reflektálunk rá

Hozzászólások (3): megnézem

  • Jesu

    2009. október 18. vasárnap 00:18

    #12241

    Má’ elnézést, de ez mekkora b@romság, hogy a fal belső hőszigetelése meg van említve.
    „Szakértő” tollából ilyen több mint szégyen.
    Marhára nem szokás fal belső síkon szigetelni. Egyenlő a ház totális kinyírásával. Harmatpont behozás a fal belső felületére, tessék mán elgondolkodni ezen.
    T. szakértő.
    Jah, bezony.

  • shiver

    2009. október 18. vasárnap 22:51

    #12251

    Van amikor nincs más megoldás. Pl műemlék jellegű külső téglaburkolatú ház, Pest tele van ilyenekkel. A másik opció hogy nem csinálunk semmit. Annál végtelenszer jobb egy belső szigetelés. Nyugaton is csinálnak ilyet ha nagyon muszáj, szakemberek, passzívház tervezők és kivitelezők. Kerülendő megoldás ha van másik út is… HA VAN…

  • Pintér Attila

    2012. július 2. hétfő 08:09

    #84467

    ” A higiéniai szempontból szükséges szellőztetés kialakítása, esetleg gépi szellőző berendezéssel.”

    Nagyon is szükséges, de nem csak higiéniai szempontból! A jó minőségű hővisszanyerős szellőztető rendszer cca. 30 – 35% további energiamegtakarítást és kiváló komfortot eredményez. Sajnos ezzel kevesen vannak még tisztában, sőt a „vastüdős” hülyeség is tartja magát. Az ablakok kicserélésével a szellőztetést is meg kell oldani!

ZÖLD
Napelem nélkül nincs jó energiatatanúsítvány

Pár hónapja felindultan keresett meg egy építtetőm, aki az elkészült házára most készíttetett energia tanúsítvány és az eredmény C besorolású lett. Mindez azért érdekes, mert egy kvázi passzívházat terveztünk neki megfelelő vastagságú hőszigetelésekkel, nyílászárókkal, hőhídmentes csomópontokkal, megfelelő gépészettel. Anno be is mutattam itt a házat a kooseptar.hu-n is Családi ház Gödöllőre Kézhez véve a tanúsítványt, […]

Napelem nélkül nincs jó energiatatanúsítvány
2018. február 1. csütörtök
EGYÉB
115 milliárdos energiahatékonysági program családi és társasházaknak

… A februárban jelzett 33% helyett már 10%-os önerő is elegendő lesz annál a lakossági energetikai felújítási programnál, amely ősztől nyílik meg és ma jelentette be a Magyar Fejlesztési Bank. Az uniós hátterű program 115 milliárd forintos kerete ráadásul 20 milliárdos magyar kerettel megtoldható lesz a kereslet függvényében. Márpedig a kis önerővel és az akár […]

115 milliárdos energiahatékonysági program családi és társasházaknak
2016. június 5. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább