Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. július 21. kedd

A még nem létező épület sarka

Swiss Construction Site

Sokan sokféleképpen vélekedünk Svájcról, ki irigykedve, ki ámulattal, ki lenézve, az azonban biztos, hogy demokrácia terén van mit irigyelni tőlük. Egészen pontosan Svájc a közvetlen demokrácia országa, ami azt jelenti, hogy a közösségnek, a valódi POLGÁRNAK tényleges és közvetlen beleszólása van az őt érintő ügyekben. Nem a parlament dönt, hanem saját maguk, mindannyiszor egy-egy népszavazáson. Ne ijedjenek meg, nem akarnék a svájci államberendezkedésről részletesebben írni, mert egyrészt nem értek hozzá, másrészt ennek a blognak más a témája.

Amiért mégis meg kell említeni, az az, hogy számunkra hihetetlen dolgokban is megnyilvánul ez a fajta „népakarat”. Pl. egy építési engedély megszerzéséhez van, hogy nem elég a hatóság pecsétjét megszerezni, hanem előfordulhat, hogy ehhez a közösségnek is rá kell bólintania. Ennek érdekében a hatóság pl. előírhatja az építtetőnek, hogy plasztikusan mutassa be, hová és  – a valóságban is összevethető módon – mekkora épületet kíván építeni?

Swiss Construction Site

Vagyis a fotókon látható oszlopok nem valami rádióantenna hálózat részei, hanem egy gyönyörű tóparton megvalósuló épület legfontosabb sarokpontjainak a térbeli megfelelői. Lehet méricskélni és tanakodni.

Ha valaki esetleg nem értené a dolgot, az csak azért lehet, mert a mi magyar agyunknak mindez eléggé felfoghatatlan és elképzelhetetlen.

forrás: anArchitecture: Building Outline

Hozzászólások (4): megnézem

  • sunda-bunda

    2009. július 21. kedd 11:19

    #10642

    Erről Kingszter-sziti (Sukoró)jut eszembe, ahol a helyi döntést a ?központi hatalom? felülbírálja minden szívfájdalom nélkül.

  • marci

    2009. július 22. szerda 19:03

    #10651

    hát igen náluk van elég pénz, hogy közvetlenül dönthessenek, de nem véletlenül nem divat máshol sem, hiszen nem olcsó mulatság szavaztatni a jónépet.
    (Kár hogy nem nálunk alakult ki a banki világ egyik közepe…)

  • gramercy

    2009. július 24. péntek 14:39

    #10679

    @marci

    a svájci jólétnek nem oka a bankvilág, az csak egy következmény

  • ciki

    2009. július 29. szerda 15:33

    #10768

    Ez pont jó ez a kép, az az épület tökre rossz helyen lesz. Panoráma nuku lesz.

SZAKMA
Ajtókavalkád

A napokban éppen a társasházakról kezdtem el írni, amikor az alábbi levelet kaptam: Tisztelt Koós Úr! Egy 35 éves 40 lakásos egyedi társasházban lakom. Az utóbbi időben rendszeressé vált, hogy új lakók miután megveszik a lakást a szokásos zajmentes festés-mázolás helyett azonnal nekiállnak zajosan átépíteni a lakást. Az összes nyílászárót, szanitert, hideg- és meleg padló- és […]

Ajtókavalkád
2011. szeptember 20. kedd
OFF
Hangyavár

Egy amerikai kutatócsoport átfogó kutatásba kezdett a hangyák életének jobb megismerésére.  Az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogyan oldják meg a hangyák, hogy bonyolult váraikba mindenhova beáramlik a friss levegő, a meleg és a szén-dioxid pedig gond nélkül távozik. A föld alatti hangyavár rendkívül sérülékeny, ezért nem lehet egyszerűen kiásni. Ezért a kiválasztott hangyavárat feltöltötték […]

Hangyavár
2011. május 14. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább