Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. június 1. hétfő

Tervkritika 34 | csak első ránézésre jó

A mai, szokásos hétfői Tervkritika címe talán el is mondja a lényeget. Első ránézésre jó, de aztán….. A házat nem a beküldő terveztette, hanem vásárolná a telket ezzel a tervvel, így talán érthetőbb az alábbi levél is:

Tisztelt Koós Úr!
A mellékelten küldött tervrajz egy már engedélyezésre beadott terv. Az építkezés azonban még nem kezdődött meg. Amennyiben a ház külső falaihoz nem kellene hozzányúlni, úgy még szabadon átvariálható.
A helyszínrajzot és a műszaki leírást is mellékelem.
Mellékelet egy powerpoint file-t is. Ez egy amatőr vázlat. Eszerint a garázs melletti északkeleti szoba helyére bevinném a kiszolgáló helyiségeket (wc, gardrób, házt. helyiség), azok helyére betenném ezt a szobát. Az északkeleti szoba helyére pedig betenném a konyhát. A két helyiség előtér felőli fala három helyen megszakadna (két átjáró és egy pult), a többi főfal így változatlan maradna)
Az amerikai konyhát nem kedveljük, ezért inkább feláldoznánk az egyik szobát.
Terveink szerint két gyerekkel fogunk a házban lakni.

Először nézzük meg a jelenlegi, megrajzolt változatot. A különféle funkciók eltérő színekkel való ábrázolásáért mindjárt az elején egy plusz pont (ettől néz ki elsőre jónak). Nem csak az alapbútorok, hanem annál több is be van rajzolva a helyiségekben, amiért „újabb plusz pont jár”. Továbbá egyszerű az alaprajza és ebből következő tömegképzése, logikus és jó tájolás. Jók a helyiségcsoportok kialakítása, a szülői blokk elkülönül a gyerek hálóktól. Ezzel azonban a kedvező tulajdonságok és megoldások sora záródik is.

A garázson látható 2 méter széles garázskapu valószínűleg elírás lehet, mert ekkora kapun egy normál autó is csak behajtott tükrökkel tudna behajtani, egy merő „életveszély” a dukkózásra.

Az előszoba sajnos nagyon keskeny, a téli időszakban a család télikabátjait, bundáit, pufi dzsekijeit nem lehet majd hova tenni? Hasonlóan kicsi a WC, a keskeny előszoba légterébe nyíló ajtaja igazán nem szerencsés, ráadásul fordítva kellene a nyitásirányt is választani. Jó hogy a szülői hálóhoz külön fürdőszoba dukál, de az annyira kicsi, keskeny és puritán, hogy egy turistaszállón is megszólnánk, nem egy mindennapi használatban. Ez különösen a gyerekszobákhoz tartozó fullos fürdővel való összehasonlításban válik feltűnővé.

Kár, hogy egy viszonylag kis alapterületű családi háznál mind a WC, mind a kamra belső terű, célszerűbb lenne ha ablakosak lennének. Nagyobb gondnak tartom, hogy a lakás egyetlen gardróbja direktben a konyhából nyílik, így szinte garantált, hogy egy idő után az összes ott tárolt ruha ételszagú lesz. Ez nagyon szerencsétlen elhelyezés

A gardobnál is nagyobb gond a konyha helye és kialakítása. Bár magam nem vagyok híve az un. amerikai konyhának, ezt nem szoktam kritizálni, ha jó az elhelyezése és legalább van közvetlen szellőzése is. A konyha itt a lakás mértani középpontjában van, ami jó ugyan a háziasszonynak, viszont a konyhai szagoktól így lehet a legkevésbé megvédeni a lakás többi részét. Mivel nincs ablaka, így csak az elszívóra hagyatkozhatnának a majdani lakók. Ilyen esetben viszont hajlamosak megfeledkezni arról, hogy egy ilyen elrendezés esetén a konyhai szagelszívót gyakorlatilag a teljes helyiségméretre kellene méretezni, ami itt 44 m2 (120 m3), ami óriási kapacitású elszívót feltételez, ha megfelelő hatékonyságot szeretnénk (konyhában 6-10 szeres légcserével kell számolni).

T és L alakú lakásoknál a legnagyobb gond mindig abból adódik, hogy mi kerül az ablaktalan középső területre? Még a világítás a legkevesebb, mert fénycsatornával ma már az is megoldható, azonban a szellőzés már kevésbé.

Magyarul itt a konyha rossz helyen van és ez sajnos alapvető hiba.

Összefoglalás | Valószínűleg ezt ismerhette fel az alaprajzot beküldő vevőjelölt is, hiszen a levelében említett változtatási ötletek részben erre irányultak. Azonban talán belátják, hogy egy írásban elmondott lehetséges alaprajzi változatról nehéz véleményt mondani, különösen ha – a levél szerint – ugyanarra a helyre szánnák a konyhát és a háztartási helyiségcsoportot is. Azt látni kell, hiszen mint ezen a rajzon is érzékelhetó volt, hiába az elsőre jónak tűnő elrendezés (a konyha kivételével), az ördög itt is a részletekben rejlik.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (12): megnézem

  • blö

    2009. június 1. hétfő 08:12

    #10042

    A garázsajtó tényleg mókás, a megrajzolt autó sem férne ki. Azért ez feltűnhetett volna. A garázs, ahogy van, keskeny. Mondjuk, ha szélesebb ajtó kerül rá, akkor rá tud állni a jobb oldali falra. Ilyenkor szoktak a használt gumik új életet kezdeni mint pufferek
    A többi megjegyzés is jogos. A konyha fénytelenségén csak egy nagyobb akna segítene, mert nemcsak a konyhapulton, de az étkezőben sem árt látni.
    A ételszagokat meg, véleményem szerint, túlértékelik. Senki sem süt mindennap rántotthúst. Bár, nem akarok senki gyomrában túrkálni.
    A mellékelt szöveg szerinti változtatások nagy vonalakban szimpatikusak, de nem ártana megrajzoltatni valakivel, hogy kiderüljön tényleg így van-e.

  • kp

    2009. június 4. csütörtök 15:18

    #10138

    Szerintem annyit kellene agyalogni ezen a terven, hogy gyorsabb és könnyebb lenne egy TELJESEN újat rajzolni, 0-ról kezdve.

    Én BÁRMIN előbb spórolnék, mint azon az összegen, amit egy normális építész egy értelmes tervért elkérne…

    Ezt meg elrettentő példaként kellene oktatni: első ránézésre nem rossz, kicsit jobban megnézve szinte nincs értékelhető elem benne…
    Egy határozottabb elkövető, egy mulyább megbízót akár rá is tud erre beszélni… (Valaki már fizetett érte 🙂 )

  • dyRo

    2009. június 5. péntek 20:59

    #10156

    én egy picit Koós úrat is bírálnám (elnézést előre is! ;)) Úgy tűnik nekem, hogy nem volt ideje/kedve/türelme befejezni a cikket. Kis gondolkodással, netalán egy e-mail váltással ki lehetett volna deríteni mit is akart a vevő módosítani, és talán szegénynek építő jellegű tanácsot is lehetett volna adni, talán nem rossz az ötlete! (vagy azt ingyen ne várja senki?)

    Szóval egyértelmű, hogy a két „észak-keleti”-nek írt szoba helyett az egyik észak-nyugati, mégpedig valószínűnek tartom, hogy az először említett az. Így az utcai homlokazton maradnának a kiszolgáló helyiségek, az udvarira pedig kerülne a konyha. Gondolom én, de egy e-mail váltást megérne.

    A telekvásárló küldött valami powerpointot is. Az nem működött? Bár nem értem mi értelme van powepointot csinálni ilyen esetben… animálta volna a változásokat? Biztos szemléletes, de egy paint-es skicc talán egyszerűbb és érthetőbb lett volna.

    Szóval én kiváncsi lennék, a módosított verzió mennyire életképes. Persze ehhez rajzolgatni kellene, azt meg én nem tudok… így lehet hogy ez már soha nem fog kiderülni 🙁

    Minden esetre sok türelmet kívánok mindenkinek, főleg a szakmabelieknek, ebben az építőipar számára nem túl kedvező időszakban, és akkor talán lesz egyszer ennek a cikknek egy második része is…

  • dyRo

    2009. június 6. szombat 11:26

    #10167

    és akkor most mi a tanács? érdemes a telket megvenni?

  • aglaca

    2009. június 6. szombat 13:44

    #10170

    A tanácsom mégegyszer:
    A telek adottságai jók, ha a vételár megéri csak a telket akkor vegye meg, és keressen egy jó építészt, referenciákkal (akár itt a koos.hu-n) és vágjon bele élete egy nagy kaladjába az építkezésbe. 😉

  • Butykai Gyula

    2009. június 8. hétfő 21:15

    #10191

    Ez nekem kicsit furcsa. Venni egy telket, tervvel együtt. Kifizetek pár milliót egy telekért, ne akarjanak még rászámolni nekem pár százezret tervekért, gondolom megterveztetné a tulajdonos maga is, saját igényeik szerint.
    Különben meg minek a házba garázs, ha csak körbe tudunk bemenni a házba…

  • Tehtube

    2009. június 10. szerda 12:54

    #10213

    A terv rossz. Szabadonálló háznál ennyi kompromisszum nem kívánható az építtetőtől. Kár volt ennek a T alaknak az erőltetése. Érdemesebb funkciók, kapcsolatok sémájából kiindulni, abból már csak formálódik valami értelmes dolog.
    Szóval kár a tervvel egyáltalán foglalkozni, egy rendes új tervet érdemes készíttetni.

    Többször találkoztam olyan telekkel, amelyhez tartozott jogerős engedélyezési terv is. 24 lakásos társasházas is. A gyors építhetőség reményében megvéve már a kivitelezés közben derül ki hogy a megépíthetetlen ahogy a rajzokon van. Az áttervezéshez az eredeti tervező nem partner (dolgát letudta 🙂 komoly időveszteség, akár borul az egész. Szerintem nem szabad bedőlni még az építési engedélynek sem, a tervezés annyira személyes hogy nem szabad, célszerű mástól átvenni.

  • #10252

    […] június 1. Tervkritika 34 | csak első ránézésre jó […]

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább