Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. május 23. szombat

Építész Regatta helyett mentőcsónak kellene

„Kiszámoltam, a szaksajtóban összesen 120 magyar építész neve forog interjúkkal, tervekkel, publikációkkal. Hol vannak a többiek? Mit gondolhat a többi 9000, aki kívül marad ezen a diskurzuson? A véleményvezérek és a szakmai testületek képviselik-e vajon az ő nézeteiket is?” – provokálta a beszélgetőtársakat és a mindvégig passzívan viselkedő közönséget WGA a II. Graphisoft Építészregattán.

Aki azt gondolja, hogy egy 9000-es tagság aktivizálható, az nem nagyon ismeri az internetet, pontosabban az internetezési szokásokat. A 90-9-1 szabály ránk is vonatkozik: 90 % hallgat és csak kukkol, 9 % kifejt valami aktivitást (névtelenül szavaz, esetleg nagy ritkán regisztrál, de nem szólal meg…) és a maradék 1 % aktivizálható. Ők a fórumok hozzászólói, ők irnak felhivásokat, inditanak blogot, ők azok, akik egy építészfórum típusú oldalt a véleményükkel élővé tesznek.

Miért lenne ez nálunk is másképpen?

A passzivitásnak persze sok oka van, de ezen lehetne segíteni és ebben az oly sokszor elmeszelt kamara tudna a legtöbbet tenni. Kezdve azzal, hogy pl. a tagsággal való kommunikációban teljesen áttérne az elektronikus levelezésre, mi több kamara tagsági feltétel lehetne az emailcim, 2009-et írunk, aki ezt nem tudja vállalni, az kihullik. Megszűnhetne mindenféle papir alapú információközlés, beleértve az éves beszámolók, a havi hirlevelek és persze az Építész Közlöny kinyomtatása és kipostázgatása.

Elektronikus uton közvetlen kapcsolatot lehetne kialakitani a tagsággal, fórumok, levelezőlisták, felmérések inditásával.Akkor mindenki értesülhetne az újdonságokról, a jogszabályokról, a változásokról, az érdekes webhelyekről és mindenről, amire az internetet használjuk.

Persze ehhez másik feltétel is kell, a kamara vezetősége részéről a személyes példamutatás. Amíg pl. a budapesti kamara elnöke kizárólag kommunikék és nyílt levelek irásában látja a tagsággal való elektronikus kapcsolattartás elégséges módját, akkor talán érthető miért nincs itt párbeszéd?

Végül pedig visszatérve ehhez a témához, én is azt gondolom, hogy a tagság nagyobb felének a Regatta – különösen most – valóban egy szűk elit luxusigényét jelképezi és inkább taszitja.

Idén ezt inkább Építész Mentőcsónaknak kellett volna elnevezni és vitorlás helyett evezős versenyt rendezni.

Hozzászólások (0): megnézem

SZAKMA
ÉMI | Építésügyi műszaki irányelv konferencia

Az ÉMI szakmai konferencia-sorozatot indít azzal a céllal, hogy a szakmai közvélemény minél szélesebb körével ismertesse meg az építésügyi műszaki irányelv-tervezeteket és minél többen kifejthessék véleményüket, gondolataikat a témában. Az első konferencia június 13-án, az ÉMI szentendrei Tudásközpontjában kerül megrendezésre. A hazai építési gyakorlatban – eltekintve az utóbbi három évtizedtől –, jó hagyománya volt a […]

ÉMI | Építésügyi műszaki irányelv konferencia
2018. június 10. vasárnap
SZAKMA
MÉK választások 2017 | 5. rész – Mi lehet az új MÉK vezetés programja?

A MÉK-ben 2017-ben választások lesznek, ennek kapcsán a kamara jelölő bizottsága felkérte a tagságot, hogy mondja el, milyen kamarát szeretne. Nem kell új javaslatok után keresgélni, nem kell feltalálni a spasnyolviaszt, ha már egyszer készen van szinte a teljes program: „… Meg kell fordítani a kamarák működésének irányát!… A jelenlegi MÉK > területi kamara (küldöttek) > kamarai tag […]

MÉK választások 2017 | 5. rész – Mi lehet az új MÉK vezetés programja?
2017. július 30. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább