Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. május 18. hétfő

Tervkritika | van, aki ezt komolyan gondolta!?

Ahhoz már túl régen vagyok a szakmában, hogy őszintén meglepődjek, de azért időnként még sikerül. A Tervkritikára most beküldött rajz is ilyen meglepetést okozott.

Mivel tőlem remélhetőleg nem szimpla udvariasságot, hanem őszinteséget várnak, ezért azt kellett irnom, hogy ez a terv értékelhetetlen.

Ami hibát el lehet követni egy családi háznál, az itt mind megtalálható volt, magyarul a lehető legborzasztóbb kontár munka.

Az építettő – bár a tervet ő küldte be véleményezésre és a véleményemet előzőleg megküldtem – ma mégis arra kért, hogy vegyem le a tervkritikát, amit természetesen meg is tettem.

Az olvasóktól pedig elnézést kell kérnem.

Hozzászólások (12): megnézem

  • Propeller

    2009. május 18. hétfő 08:03

    #9675

    Tervkritika 33. | van, aki ezt komolyan gondolta!?…

    kontár munka, tervkritika…

  • attila

    2009. május 18. hétfő 09:10

    #9678

    ne csodálkozzunk azon, hogy az ilyen ember nem számítógéppel dolgozik, messze távol áll attól, hogy igényes, bemutatásában is minőségi munkát végezzenek (amint azt a mellékelt ábra is bizonyítja). meggyőződésem, hogy a hasonszőrű építészek??? ellenzik a számítógép használatát, merthogy „könnyű géppel tervezni, a gép mindent megcsinál”, és foggal-körömmel ragaszkodnak a ceruzához és a sablonhoz, pedig csak félnek még önmaguknak is bevallani, hogy nem éreznek akkora elhivatottságot a szakmájuk iránt, hogy haladjanak a korral….

  • tanonc

    2009. május 18. hétfő 09:30

    #9679

    Egy letűnt kor emlékeit látjuk. 🙂 Istenem… betűsablon… 🙂

  • tanonc

    2009. május 18. hétfő 21:54

    #9692

    Kár érte… igazi gyöngyszem tűnt el a magyar építészeti blogokból.

  • Gabcsi

    2009. május 18. hétfő 23:57

    #9694

    Furcsálom, hogy az olvasóktól is elnézést kell kérni. Persze gondolom ez arra vonatkozik hogy már nem látható a tervecske, amit én még a mai nap láthattam 🙂

    Ui.: tudom nem idevaló téma, de építkezés előtt állunk, és a napokban kell egy vázlatot készítenem a tervezőnek…, és lenne 1-2 kérdésem: a jelenlegi jogszabályok szerint a kazán lehet-e a garázzsal 1 légtérben (esetleg a garázsból közvetlen bejárattal), vagy egy külön helyiségben lehet csak megtervezni? Valóban 2 ajtónak kell lennie a fürdőszoba, és a konyha között, annak ellenére hogy több méter távolságban vannak egymástól, és nem egymás mellett?

    Köszönöm a válaszokat előre is…

  • Szabóbácsi

    2009. május 19. kedd 09:50

    #9702

    Csak látszólag ellenzik a számítógép használatát. Igazából nem tudták rendesen valami miatt elsajátítani és megpróbálnak a hiányból erényt kovácsolni.

  • tanonc

    2009. május 19. kedd 11:38

    #9704

    Ez igaz, de a számítógépes ismeret hiánya nem menti fel az építészt a minőségi tervezés alól. Egy ekkora családi házat kézzel is meg kell tudni tervezni igényesen.
    Nyilvánvalóan a kézi tervek el fognak tűnni, de még működik az az építészgeneráció, akiknek a fiatalkorában még nem volt számítógép, most viszont már túl idősek (vagy annak érzik magukat) ahhoz, hogy megtanulják. Nem kell rájuk haragudni ezért, többségüknek tényleg az a szomorú sorsa, hogy egyszerűen „elavultak”, és ez kétségbeejtő lehet… Sajnos az ő életük volt az, amiben ekkorát fordult a világ.

  • dzsátá

    2009. május 26. kedd 13:24

    #9860

    nincs valami titkos hely ahol meglehet nézni mégis olyan kiváncsi vagyok…:P

  • kovacs peter

    2010. szeptember 9. csütörtök 21:50

    #73473

    Tisztelt aszámítógép guruk!
    Mindenkinek igaza van és mégsem! Én egy pár éve dolgozom a szakmában, szigorúan kézi módszerrel, és mégis úgy érzem jó tervező vagyok.Ugyanakkor folyamatosan javítgatom a gépel tervező kollégák terveit, mert sajnos ők ahibáikat nehezen veszik észre, mert hiányzik a régi rajzolási rutinjuk.
    Tehát összefoglalva azt mondanám NEM A GÉP TESZI A TERVEZŐT TERVEZŐVÉ, csak segíti a munkáját. Viszont az is igaz, hogy én már nem igazán szeretek a gép előtt ülni, és ami másoknak könnyű, azon én vért izzadok. Tehát és vázolok, aki ért hozzá az meg számítógépesen feldolgoz.

TERV KRITIKA
Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés

Tisztelt Koós Úr!  Családi házunkat háromgyermekes családnak terveztettük. Betonfödémes lesz, hogy később – ha esetleg szükség lesz rá – emeletet húzhassunk rá könnyedén. Ennek megfelelően úgy terveztettük a házat, hogy a lépcsőnek legyen helye, mégpedig az addig gardróbként funkcionáló helyiség helyén. A szülői háló a bejárat mellett kapna helyet, onnan nyílna a szülői kis fürdő. […]

Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés
2017. július 22. szombat
TERV KRITIKA
Tervkritika 178 | cikkcakkos ház

Tisztelt Koós Miklós! Ismerem a felteteleket, kerem az ingyenes tervkritikat. Építkezés előtt állunk (2018 tavaszán kezdenénk) és régóta olvasgatom a tervkritika sorozatot. Igen hasznosnak találom laikus szemmel. Néhány gondolat az igényeinkről… Az új családi házunkat 3 gyermekünk (2, 4, 6 évesek), a feleségem és jómagam részére szeretnénk építeni CSOK felhasználással. Külön szobákat és fürdőszobát szeretnénk […]

Tervkritika 178 | cikkcakkos ház
2017. január 10. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább