Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. április 2. csütörtök

Construma 2009 beszámoló 1.

20090401-construma.JPG

Aki ismeri a Hungexpo körüli parkolás lehetőségeit vagy ha nem ismerte, de hallgatott a minapi tanácsaimra, az nem akart feltétlenül autóval menni a Construmára. Persze van autós megoldás is, mert pl. aki vidékről jön autóval,  annak azt tudom ajánlani, hogy valahol a metró mentén, egy megálló közelében tegye le az autóját (ahol már nem fizetős, mint pl. a Népstadion megállótól) és onnan metróval az Örs vezér térre , majd 100-as autóbusszal. Visszafelé ugyanígy és ha lehet kerülje el a Kerepesi utat. Max 30 perc alatt célba érhetünk és nincs órákig körözés szabad parkolót keresve.

Aki az interneten előre regisztrált, az nem csak ingyen mehetett be, hanem percek alatt megkapta a vonalkódos kártyáját, amivel azonnal beléphetett. A készpénzes sor ehhez képest végtelen hosszúnak tűnt, szóval érdemes előre regisztrálni !

A Hungexpot az elmúlt években átalakították és ennek legfontosabb eleme, hogy az összes csarnokot összekötötték  fedett átjárókkal. Praktikus és építészetileg is jó formát találtak hozzá.

A vásár bebarangolását az A épülettel kezdtem, talán mert ez a legnagyobb és számomra itt voltak a leginkább érdeklődésre számon tartott cégek standjai.

A fotók készítésének  sorrendjében fogok haladni és emiatt nem lesz tematikusan összeszedett a beszámoló, amiért elnézést kérek.

Az volt a tapasztalatom, hogy a bitumenes zsindelyek kora – úgy tűnik – lejárt, kevesen is állítottak ki ilyen terméket. Ezért is volt meglepő számomra a Villas terméke, ami bár nem zsindely, hanem tekercs anyag – és amit elsősorban régi palafedésekre szánnak és amit olyan mintázattal láttak el, hogy az arrajárók egyöntetű véleménye az volt, hogy „hú, de randa”. Tényleg az (római cserép mintázatvolt  ráfestve).

A Schöck standján különféle hőhídmentes vb. kapcsoló és vasalási szerelvényt állítottak ki, közülük kiemelkedik 2 olyan elem is, aminek pl. a passzívház építők bizonyára örülni fognak. Az egyik egy olyan lábazatba építhető hőszigetelt vb. elem, ami (részben) megoldást ad a lehető legkisebb hőhíd elérése érdekében.

A másik elem, a sokak által ismert Isokorb továbbfejlesztett változata, amelyik 12 cm vtg grafitos hőszigetelésével elsőként tesz lehetővé  hőhídmentes erkélycsatlakozást (rendelkezik a darmstadti Passzívház Intézet tanúsítványával)

A szenzációsnak beharangozott magyar szabadalom tényleges anyagáról továbbra sem tudni, mi az a csodaszer, amitől ennyire dicsérik és amitől minden más építőanyagtól jobb?

Talán itt kell megemlíteni, hogy – bármennyire nem tetszik jópár szakmabelinek a passzívházak előtérbe kerülése – , letagadhatatlan, hogy a mostani Construma hívószava a passzívház lett. Ez nincs sehol sem leírva, deklarálva, inkább csak egy benyomás. Bárhol is került szó falakról, tetőkről, hőszigetelésről, csomópontokról, szinte bármiről, a kiállítók nagy valószínűséggel a mondókájuk végén odabiggyesztették, hogy egyébként ez megfelel a passzívházakhoz is.

A Mediterrán standján egészen újszerű betoncserepeket állítottak ki, felülete sokkal inkább emlékeztetett egy rusztikus kültéri padlóburkolatra, mintsem tetőfedőanyagra. Kérdés, hogy a piac majdan hogyan fogja fogadni?

Az alternatív energia is  kiállítás fontos hívószava volt, hiszen még a területtől oly távol lévő cég, mint a Rheinzink is kiállította a saját paneljét

A tetőfedő anyag gyártás ma már olyan bonyolult profilú termékeket produkál, hogy minél kisebb mértéken kelljen bádogozást igénybe venni, illetve hogy minél alacsonyabb tetőkön is lehessen alkalmazni ezeket az elemeket. Ma ott tartanak, hogy a Creaton díjnyertes terméke már 12 fokos hajlászögű tetőre is elhelyezhető.

Az Knauf cég többek között olyan gipszelemeket állított ki, amelyek az éleknél hajtogathatóak és ezzel gyorsan és kevesebb kiegészítő szerelvénnyel lehet dobozokat, takarásokat megoldani.

Bár az évtizedekkel ezelőtti választékhoz képest jelentősen kibővült a hazai tetősíkablak választék, úgy tűnik a Velux továbbra is tartja piacvezető szerepét és vélhetően nem is érdemtelenül. Az innovációjuk egyik csúcsa a térdfali ablakkal egybeépített tetősíkablakuk, napelemes mozgatású, külső alumínium redőnnyel.

A Kunságfenster standján láttam azt az ablakot, amit kávaszerűen építenek be, igy javítva a (fa)tok rosszabb hőátbocsátását, mindezt megtoldva azzal, hogy az üveg nem a szárnyba ül bele, hanem azon kívül, ragasztva helyezkedik el, így kívülről az ablakból szinte csak az üveg látszik.

 

folytatása következik

Hozzászólások (11): megnézem

  • Passzívház Nap

    2009. április 2. csütörtök 12:48

    #8976

    Április 4-én Passzívház Nap c. konferenciát tartanak a Construmán, a részvétel díjmentes.
    Részletek: https://www.passzivhazkonf.hu

  • Kálmán László

    2009. április 3. péntek 03:51

    #8980

    Kedves Koós Úr!
    Nagy örömömre szolgál, hogy ismételten említést tesz a passzívház technológiákról.
    Kérem, látogassa meg a kisebb standokat is, mert ott időnként még érdekesebb technológiák is feltűnnek.
    Jómagam az elmúlt évben felvettem az összes ICF technológiát alkalmazó céggel a kapcsolatot (megrendelőm ehhez ragaszkodott) és ennek kapcsán, most itt Budapesten is bemutatkozhat egy ilyen kanadai cég, aki egyedüli módon alkalmas külső és belső száraztechnológiás burkolásra is, valamint szintén egyedüli módon már 8 emeletes épülettel is büszkélkedhet. Mind e mellett az elmúlt évben elnyerte a cég, a Világ Legjobb utólagos szigetelőanyagát, amely szintén egyedülálló módon, száraztechnológiás szigetelésre és burkolásra alkalmas.

  • Nagy Katalin

    2009. április 15. szerda 23:41

    #9158

    Borzasztó – aki a vekláról írt … parasztvakítás.. inkább a passzívház ? -lélegeztető géppel, már ismét a németeket reklámozzuk- saját országunkban a mdszer minősíthetetlen… a Vekla magyar szabadalom, a feltaláló nem adta el, hogy a magyar gazdaság elindulálának segítségére lehessen, – talán a Delta műsorában bemutatott Veklát parasztvakításként mutatta be a ngyszerű szabadalmat, – olyan ember által, aki vegyész doktor… nevetséges – szégyelhetjük mi magyarok magunkat !

  • Tóth Imre

    2009. április 15. szerda 23:56

    #9160

    Előző hozzászólóhoz csatlakozva:- valóban örülhetnénk, hogy a kiállításon magyar szabadalom volt. Én kint voltam. A stand csodálatos volt. Én legalább 50 mintát láttam- műanyag, fém, gipsz, üveg, gumi örleményből és több szín mellet. Elképzelhető, hogy a szervezők a komoly érdeklődőknek mintát adtak. A fotón éppen annyi van a szekrényben, de bent a nézelődők kezében ki tudja hány volt, mert amikor én voltam ott legalább 30-an voltunk benn. Én nagyon büszke vagyok a magyar Veklára. Vekla házat fogok építeni. A passzív házra nincs szükségem sem nekem, sem másnak. Már újabb német termék. Azt dicsérjük, miközben már a hőszigetelést nem is alkalmazzák a németek, de mi igen. El kelene gondolkodnunk, ugyanis a Vekla sok embernek ad majd munkát és kenyeret !

    Tóth Imre

    Tóth Imre

  • Tóth Imre

    2009. április 16. csütörtök 00:01

    #9161

    Kedves Imre !

    M1 – Delta műsorát nézze meg! Az anyagot nem kell vakolni és szigetelni. Az anyag hőtároló és hőcsillaptó képességgel rendelkezik. Piacon lévő anygok nem. Nem azonos módon kell figyelembe venni az épületfizikai tulajdonságait. Keresse meg dr. Várfalvi Jánost az egyetemen és tájékoztatja. A vizsgálatokról is tudhat tőle, – elmondja Önnek mit tud az anyag és mivel más. Ön menjen nyugodtan a passzív házba. Én a Veklát választom. Szlovákiában már nincs engedélyeztetve az építés. Abból épít az építtető amiből akar, ki miben hisz- én a Veklában a magyer szabadalomban!

  • Butykai Gyula

    2009. április 17. péntek 09:55

    #9173

    Kedves Tóth Imre!

    Engem érdekelne, hogy érti azt, hogy a „hőszigetelést már nem is alkalmazzák a németek”.
    Itt bizonyos hőszigetelő anyagokra gondol, amit nem alkalmaznak, mert egészségtelen, vagy az összes hőszigetelésre érti?
    Másik kérdésem, hogy érti, hogy „lélegeztetőt alkalmaznak a megfelelő komforthoz” passzívházaknál, és ez miért gond?
    Ha jól gondolom, semmilyen jól kivitelezett épület nem szellőzik annyit télen a réseken át (és nyáron sem), ami elegendő friss levegőt juttatna az épületbe az emberek számára. Vagy naponta többször ablakot nyitunk, vagy szellőztetőrendszert alkalmazunk.
    Utóbbi előnye, hogy por és pollenszűrő alkalmazásával tisztítja a belső levegőnket. Mellette energiát takarít meg, ha hővisszanyerős is egyben. Ezek miért problémák?

    Elég kemény kritikát írt a passzív házakról és Koós úrnak is. Pontosan tisztában van vele, mi is az a passzív ház? Egyáltalán nem azt jelenti, hogy német anyagokból építhető csak meg.

    Ha több konkrétumot írna le erről a bizonyos Vekla-ról, örülnék, így akár vita tárgyát is képezhetné. Az hogy magyar szabadalom, az nagyon jó, de csak azért mert magyar, nem szabadna rögtön elfogultnak lenni, meg kellene vizsgálni, mit is tud a belőle épített ház, milyen kofortérzetet nyújt, stb.
    Ahogy a hozzászólásain észrevettem, nem műszaki szemmel tekint erre az anyagra, hanem inkább misztifikálja, épp ezért lehet hogy nagy csalódás lesz a vége, de reméljük nem!

SZAKMA
Construma 2018 – ÉMI program

(sajtóközlemény) Az idei Construma szakkiállításon is tartalmas és érdekes témákkal várjuk az ÉMI standjára érkezőket. A szakmai és lakossági napokon is hasznos tudnivalókat, aktuális információkat hallhatnak szakembereink és meghívott vendégeink révén. Mindemellett látványos vizsgálati bemutatókat is megtekinthetnek az érdeklődők. Szerdai és csütörtöki szakmai programunkon MÉK-pontot kapnak a résztvevők. Várjuk az ÉMI kiállítói standján: A pavilon – […]

Construma 2018 – ÉMI program
2018. április 10. kedd
JÓTANÁCS
Tanácsok Construma látogatóknak

2015. április 15-19 között rendezik meg az ezévi Nemzetközi építőipari szakkiállítást, a Construma-t, amely a hagyományok szerint szerdától vasárnapig lesz nyitva.  Aki építkezik vagy csak tervezi vagy egyszerűen csak érdekli, hogy hol tart ma az építőipar, annak feltétlenül fel kell keresnie, a szakmabelieknek nem különben. Minden évben felhívjuk a vásárlátogatók figyelmét pár apróságnak tűnő, de […]

Tanácsok Construma látogatóknak
2015. április 13. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább