Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. március 30. hétfő

Tervkritika 28 | egy főiskolai terv

A szokásos hétfői Tervkritika-ra ritkán érkezik hallgatói terv, így különösen megörültem, amikor megkaptam az alábbiakat. A puszta tényen túl pedig annak örültem, hogy az első pillantásra sem egy szokványos épületet láthatunk.

Nem tudom ki választotta ki a telket, de sikerült egy olyat találni, amit meglehetősen nehezen lehet jól beépíteni. Az biztos, aki magának ilyet telket választana tényleges beépítésre, az jobb ha nem az a bezárkózós fajta, annyira nehéz lenne itt zavartalan helyet találni rajta.

Az alábbi levelet kaptam:

Tisztelt Koós Úr!
Főiskolai építész hallgató vagyok, és épülettervezés tantárgyra készített épületemet szeretném véleményezésre megküldeni. Amennyiben arra érdemesnek találja, úgy publikálhatja is a honlapon.

A sarok beépítése a fentiek alapján jónak mondható és a tömegformálásával jól követi a kevés beépíthető terület kontúrját.

Az alaprajz jól használja ki a sarokelrendezésből adódó előnyöket, így eltérő oldalról közelíthető meg gyalog és autóval. Ha jól értelmezem a rajzokon látható Észak jelet, akkor „felfelé” van észak (?). Ez azért érdekes, mert a helyiségek tájolását ennek figyelembe vételével lehet megítélni.

anno hallgatóként számunkra is külön műfaj volt a saját Észak jel megalkotása, mintha az valamiféle névjegy lett volna. Hihetetlen volt, hogy mennyire sikerült nekünk is megkomplikálni, kicifrázni ezt az egyszerű funkcióval bíró rajzjelet. Egyet azonban soha nem szabad elfelejteni, hogy teljesen egyértelműnek kell lennie, ez ugyanis grafikai alapszabály.

Az alaprajzi elrendezés – különösen az előtér-étkező-konyha-nappali együttese kellően nagyvonalú és tágas, a térbeálló kandalló jól választja el a funkciókat. Külön ki kell emelnem, a bejáratot, amely a szokásostól sokkal jobban hangsúlyozott és keretezett, nem csak egy ajtó a homlokzaton.

Amit észrevételezek, hogy a különálló WC-t csak a hálószobák előtt elhaladva, a család intim zónáján át lehet megközelíteni. Nem ismerem a tervezési programot, de ha itt nem konkrét igényről (családról) van szó, akkor az építtetők többsége igényli a szeparáltságot.

A másik kifogásom a hálószobákra vonatkozik. Az még rendben is van, hogy a szülői háló É-i tájolású, de már nehezebben védhető a két gyerekszoba tisztán ÉK-i tájolása (az egyiknél lehetett volna DK-i tájolást biztosítani). A legjobb tájolású helyen pillanatnyilag a garázs található, mely tájolása révén gyakorlatilag reggeltől, késődélutánig benapozott lesz….ami azért nem elvárás ennél a helyiségnél, de nem úgy a gyerekszobáknál.

Ha a tájolás esetleg fordított, vagyis Észak lefelé van – ami azért szokatlan lenne, mert a helyszínrajzokat mindig úgy ábrázolják, hogy felül legyen – akkor persze nem igazak a fentiek.

Idetartozik az is, hogy egy belátásnak ennyire kitett épület esetén az utca irányában talán kevésbé szerencsés parapet nélküli ablakokat betervezni. Ráadásul hálószobákról van szó, ahol a zavartalanság biztosítása különösen fontos elvárás. Ha a gyerekszobák nem ÉK-re, hanem a garázzsal helyet cserélve, DNY-ra lennének tájolva, akkor ezeknél a szobáknál ez a gond meg is szűnne.

Egy ilyen nagyvonalúan tervezett épületnél – de ma már egy szokványos családi háznál is – igen sokszor elvárás a kétállásos garázs, ami itt is elférne, igazán nem kellene sokat hozzátenni a meglévő szélességéhez.

Ami egyértelműen jó, az az épület tömegformálása. Jók az arányok, kellően tagolt és változatos, talán túlságosan is. Mind a terven, mind a valóságban jól mutatnak ezek a lyukszerű üvegtégla felületek, a kivitelezésük már aggályosabb, ekkora mennyiségben pedig már igencsak komolyabb mértékben kell őket figyelembe venni egy energetikai számításnál.

Összefoglalás | soha rosszabb hallgatói tervet, jó látni, hogy mennyire másképpen is meg tudják közelíteni ezt az egyszerre könnyű és nehéz tervezési feladatot. Öröm látni ezt a frissességet, ami szerencsére nem ment a funkció rovására. A hálók helyes tájolása illetve a WC elhelyezése egy megrendelővel történő tényleges egyeztetésen nagy valószínűséggel úgyis előkerülne és pár épület után már beleég egy tervező agyába a helyes megoldás. Gratula a tervhez !

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (10): megnézem

  • Butykai Gyula

    2009. március 30. hétfő 09:23

    #8945

    Szép kis ház, az biztos! Ugy látom, ez a lapostetős megoldás lesz az uj divat. (vagy már az?)
    Ami szerintem probléma
    -Medence északi oldala nincs kellően elzárva (utcáról rálátás, szél, stb.)
    -Nappali északi falán lévő üvegtéglák elrendezése szerintem nem esztétikus, többi helyen viszont jól mutat.
    -Előszobából rögtön az étkezőre lehet rálátni.
    -Konyhapult fordított „L” alakú részét kicsit kellett volna még fordítani, az oszlopig (az oszlop és a pult között való elhaladás lehetősége így felesleges).
    -Kamrának lehetne egy kis ablaka garázs felé.
    -Mosókonyha túl kicsi (mosás, teregetés), ablaka annak is lehetne.
    És végre egy terasz, amit nem pergolával fednek le. (Esővédelem).
    Egyedi homlokzat és forma, jó ötletekkel. Kicsit lehet komolyabban kéne venni az energetikát (építészeknek főleg), és akkor az üvegtégla ki is kerülne a képből. Egy ház fenntartási költsége ugyanolyan fontos, mint a jó használhatósága.

  • gramercy

    2009. március 30. hétfő 17:11

    #8949

    Nagyon dinamikus, szép, és a kritikával is egyetértek:
    – garázs vs. gyerekszobák
    – 2 álllásos garázs

    + A kettő közötti fürdő-kamra-ht helyiséget is lehetne szebben megoldani, úgy értem hogy én nagyon-nagyon nem szeretem a hegyes és tompaszögeket.

    Az utca felöli zártságot pedig egy 2m magas fagyalsövény 2 év alatt megoldja.

  • Nagy Mihály

    2009. március 30. hétfő 20:19

    #8952

    Sok azonos észrevétel ellenére eggyel nem tudok azonosulni. Ez a garázs nem tud több lenni egy állásnál, illetve sok kellene hozzá. Nagyon sok tervet látni 270-330 széles garázsokkal. Ha az autóval egy család érkezik meg, esetleg a szokásos holmik (kerékpár, babakocsi, kapálógép… ) a fal mellett töltik idejüket, úgy a tervben szereplő méret az egészséges minimum. Nincs annál üdítőbb látvány mikor apu felfedezi, hogy a kisded grafikát rajzolt az álomgép oldalára miközben kitolta a 3 kerekűt.
    Ehhez kapcsolódik, hogy az autóval hazaérkezők vagy cipővel a kézben zarándokolnak az előszobába, vagy másnap keresik riadtan azt, a két ki-/bejárat között.

  • Balázs Alexandra

    2009. március 30. hétfő 21:00

    #8953

    Valóban tetszetős terv, legalábbis az én – teljesen amatőr – szemszögemből.

    Ami nőként elsőként szemet szúrt, az a főzőlap elhelyezése – nem tartom túl szerencsésnek, hiszen a sürgés-forgásban könnyen kék-zöld lehet az ember lánya. Továbbá figyelni kell a főzésben segédkező gyermekfejekre is…

    A szobákat, és a garázst felcserélném, illetve a garázst bővíteném, hogy két autó beférjen. Úgy gondolom, hogy a hálók udvar felé forgatásával kellemesebb lehetne a látvány, mint egy kerítés, illetve egy esetleg forgalmas utca.

    A terasz tetőmegoldása, az üvegtéglák alkalmazása, és az épület tagolása azonban mindezek ellenére tetszik.

    Ha aktuális lenne az építkezés, mindent elkövetnék, hogy kiderítsem, ki ez az ijfú reménység, mert stílusában igencsak találkozik az én elképzeléseimmel…Így viszont csak csendben várok, és a kedvencek közé helyezem az oldalt… 🙂

  • gramercy

    2009. március 30. hétfő 23:17

    #8955

    hmm, ezt úgy általában: csak én gondolom úgy, hogy a hidegburkolatokat el kéne felejteni? kellemetlen mezítláb a szobából kilépni, aztán a kövön át majd a nappaliban újból parketta.

    ma már lehet vízálló, kopásálló parkettát alkalmazni

    apróság, de a mindennapok során nagyon sokat számít

  • Németh Gergely

    2009. március 31. kedd 11:14

    #8965

    Először is megköszönném a Koós Úrnak, hogy egyáltalán foglalkozott a tervemmel, és érdemesnek találta a közzel megosztani. Örülök a tervkritikáknak, mert ugyan vannak alapvető hibák a tervben, mégis szívesen illetik meg figyelmükkel a kedves olvasók, és még ha negatív kritika is éri, legalább nem tudnak szó nélkül elmenni mellette, és ez a figyelem ösztönzőleg hat. Még egyszer köszönöm mindenkinek! ( a „tervező”)

  • #9017

    […] március 30. Tervkritika | egy főiskolai terv […]

  • tanonc

    2009. április 10. péntek 12:03

    #9087

    Hallgatóként a hallgatónak üzenem: dögös, jó ház.
    De ha arra adod a fejed, és egy házon két tengelyt nem derékszögben, hanem kicsit hegyesszögben találkoztatsz, akkor érdemes erre a találkozásra sokkal jobban „kihegyezni” a tervet, mert abban a pontban nagyon feszes, izgalmas helyzet is előállhat, meg egy „töketlenkedés” is, hogy hogy toljam be a hűtőt a sarokba.
    Más: tényleg nem túl ökologikus a sok üvegtégla, és a kelleténél több falsarok, kiugró-beugró. Bármilyen szépen tagolják is a házat, minden sarok hőhidat jelent, ami nem ideális az egész ház hőháztartását tekintve.

    Mindemellett a legtöbb diáktársam terveiben sokkal gyengébb a végeredménye, ha merészen megpróbálják kimozdítani a derékszögű raszterből a házat. Gratula hozzá! No meg nyilván sokat tanultál belőle, én az összes hallgatói tervemnél az elkészülte után jópár hónappal jöttem rá, mit lehetett volna másként, sokkal jobban megoldani. Hogy egy fejlődési folyamat során ilyen jó ház született, ennek méltán örülhetsz.

  • Szabóbácsi

    2009. május 12. kedd 07:17

    #9539

    Igen, dögös, jó ház. A hálótraktust azonban kb 180°-al megforgatnám. A bejárat melletti vacak sötét és torz hely szülői háló helyett sokkal jobb a vizesblokkoknak és még a vendégvécé is a helyére kerülne. A garázst kellene a leghidegebb sarokra kitenni, többet a kocsik nem érdemelnek. A felszabadult DK, DNY-i területre (vizes/közl, garázs) szépen elférne 3 szeparáltabb, naposabb és kertkapcsolatos!!! hálószoba. Talán még a konyha kideréxögelendő 🙂

  • meregzsakk

    2011. június 3. péntek 18:50

    #80520

    Nagyon jó kis terv, a fent említett hiányosságokat ki lehet küszöbölni, ha nem egy szűk telekre kéne építkeznem (majd), akkor ötlettárnak pár dolgot használnék belőle!
    Ráadásul lapos tetős 🙂

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább