Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. március 29. vasárnap

Hazajáró | Keszthely

20090306-12-keszthely by you.

A múlt vasárnap Hévízen jártunk és még maradunk a környéken, hiszen a Hazajáró sorozatunk következő állomása most Keszthely, a Balaton fővárosa lesz. Az északi part, de talán az egész Balaton egyik legszebb települése Tihany és Balatonfüred mellett. Tavaly pont e környéken kezdődőtt a Hazajáró sorozatunk, a Hazajáró | Balaton és Felvidéke című írással.

Bár a Balaton és azon belül Keszthely hajdani fénye az utóbbi 20-30 évben jelentősen megkopott – amire tanuságok a következő fotók is -, még mindig sugároz magából valami különlegeset, valami össze nem téveszthető egyedit. Aki most jár először erre, az talán csak a kikötőpart lepusztult épületeit látja, de aki régről ismeri, abban előjönnek az emlékek is.

Gyerekkoromban sok nyarat töltöttem itt, nekem Keszthely jelentette a Balatont. Talán még ma is, bármennyire is szeretem Füredet vagy Tihanyt. A következő fotók nem akarnak átfogó képet adni a városról, inkább csak benyomások különböző időpontokban készített felvételekkel.

És végül legyen egy kis építészet is. Elég megnézni a kikötőbe vezető út szép polgárházait vagy a sétálóutca régi házait, majd összevetni őket e sétálóutca „modern” épületeivel. Nem kell építészettörténészi diploma annak megállapításaihoz, hogy a Keszthelyi belváros „új” tervezésű és építésű házai nem tudtak felnőni ahhoz a színvonalhoz, ami akárcsak a háború előtt is megtalálható volt itt. Jellemző, hogy hosszú évtizedekig képesek voltak úgy építkezni egy utcában, hogy az újak mindig szervesen beleépültek a meglévő struktúrába. Elég megnézni azt a pár szánalmas kísérletet, amit az elmúlt 30 évben ott elkövettek.

A fotók közé azért került bele a fehér színű pad, mert a fotó alapján is jól láthatóan tökéletesen alkalmatlan arra, amire létrehozták, lévén csak összekuporodva lehet rajta ülni.

A légifotókat most is, mint ahogy korábban is, civertan bocsátotta a rendelkezésünkre, hogy olyan nézőpontból is megnézhessünk valamit a városból, ahogyan kevesen láthatják. E légifotók alapján vált számomra igazán egyértelművé, amit a kikötő melletti szigetstrandról olvastam, miszerint először csak egy, majd később egy másik szigetet is építettek és ez a légifotón látszik a legjobban.

Videó Keszthelyről

Hozzászólások (0): megnézem

HÁZ-TERV
Hazajáró | Tisza-tó 1. rész

Idén nyáron már a második alkalommal jártunk a Tisza-tavon, Tiszafüreden nyaraltunk egy hétig. Idén is annyira jól éreztük magunkat, hogy eldöntöttük, ebből bizony rendszer csinálunk. Megyünk jövőre is. A tó tiszafüredi része abszolút vadregényes, keresztül kasul be lehet járni, leginkább kajakkal és motorcsónakkal. A motorcsónak bérlés kb úgy zajlik, hogy „melyikkel akarnak menni? Ha visszajöttek, […]

Hazajáró | Tisza-tó 1. rész
2017. november 26. vasárnap
HÁZ-TERV
Hazajáró | a sarródi Kócsagvár

„…Az egykori, a Fertő tó összezsugorodása következtében megszűnt révátkelő helyén áll az 1993-ban épített Kócsagvár. Tervezői a Makovecz Imre neve által fémjelzett organikus építészet követői, a hegykői születésű Zámbó Terézia és férje, Koller József. Nevét a helyi madárvilág egyik jellemző képviselőjéről, a nagy kócsagról kapta, a madár alakja a díszes bejárati kapun is megjelenik. A kócsag a természetvédelem […]

Hazajáró | a sarródi Kócsagvár
2017. augusztus 21. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább