Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. március 26. csütörtök

Milyen (ne) legyen a koos.hu 2009-ben?

A kérdőív tegnapi összegzéséből – ahogy jeleztük – 2 kérdés kimaradt. A kérdőív e 2 kérdése – amelyre szabad megfogalmazásban lehetett válaszolni -,  azt tudakolta, mivel elégedetlenek és min szeretnének változtatni az olvasók? Mivel ez a kérdőív talán legfontosabb és legérdekesebb része volt, ezért ezt most külön adjuk közre, az esetleges válaszaink a szöveg között lesz, kiemelve.

Javaslata, észrevétele a bloggal, a működésével vagy a megjelenésével kapcsolatosan

dicséretek

  • a blog „profi” ahogy van, habár egyértelmü, ilyen blogot üzleti alapon nem lehet vezetni, ehhez személyes indíttatás kell. Ez egyelöre sugárzik belöle. Öröm, hogy van ilyen. Köszönöm,
  • csak a Hazajárót és az orosz faházakat stb nézem, bocs 🙂 a szépségre megyek, nem vagyok szakmabeli.
  • csak így tovább
  • nekem, mint nem szakembernek, sok minden ad okot a rácsodálkozásra. És hogyhogy ez nem volt világos számomra
  • oldott stílusa, a hozzászólók kultúráltsága, szép tördelése nagyon tetszik.
  • szerintem így tökéletes, nem szeretném, ha a mostanában annyira divatos „új formát adtunk a honlapnak” címmel változtatás történne.
  • gratulálok hozzá, csak így tovább. Köszönöm, hogy van.

… és a kritikák …

  1. a régebbi cikkek visszakeresése talán nem annyira egyértelmű
  2. menüpontok alapján nem mindig találom meg, hogy mit hol is kéne keresnem.
  3. a tartalom áttekinthetőségén még lehetne csiszolni. Nem érzem intuitívnak, szokni kell. Esetleg a gyarapodó tartalom kezd túlnőni az alkalmazott blogmotoron?! átgondoljuk, miképpen tudjuk még felhasználóbarátabbá tenni a kezelőfelületet.
  4. talán a megjelenés gyorsaságán kellene javítani.
  5. tobb esetben is voltak „visszavont” cikkek, fokent tervkritikak. Ez a visszavonas az oldal es a az oldalra vonatkozo linkek teljes torleset jelentette. Jo lenne a linkeket meghagyni, hogy az ember ne csak nezze hogy most mi van es a tartalomba pedig esetleg egy mondattal jelezni hogy „torolve”. 2 alkalommal – más más indokkal – kellett visszavonni tervkritikát, de mivel a visszavonás miatt nem szerettünk volna csak erről vitát nyitni a beküldő olvasókkal, igy inkább egyszerűen levettük (mindkét esetben a résztvevők valamelyike kifogásolta a megjelent cikket). Egy esetben pedig azért került visszavonásra, mert véletlenül félkész anyag került ki az oldalra
  6. alapjában nagyon jó, de ha egy témát elkezd, talán nem kéne akár hetekre szétszórni. Ilyen értelemben, megértve, hogy nem a blogírás a főfoglakozása a kevesebb több lenne. A kritika teljesen jogos
  7. igazából az ígéretek rövidtávú teljesítését. A legutóbbi. Nem fejezte be a Francia Intézetben tartott konferencia anyagát, pedig ugyancsak érdekelt volna az éppen hiányzó téma. „Varga Edit építész egy olyan forradalmian új hőszigetelésről beszélt, amelynek hővezető képessége a ma használt legjobb anyagok 1/10 értéke alatt van, vagyis λ=0,003 W/mK. Erről az anyagról – érdekessége miatt – egy külön posztban szeretnék majd beszámolni.” Egyébként igen jó és hasznos a beszámoló. Kérem, fejezze be! Levelezésben vagyok az építésznővel, mivel a megküldött anyagról időközben kiderült, megjelent már valahol nyomtatásban és emiatt copyrigth-os, igy mást kell keresni. A cikk természetesen meg fog jelenni.

Mit hiányol, mi hiányzik Ön szerint a honlapról?

  1. esetleg több épületkritika
  2. a tervkritika rovat szerintem kiemelt fontosságú, a mostaninál nagyobb volument is kaphatna. .. Az Önök oldalánál elindult egy folyamat, nyitottak a laikusok felé ami nagyon jó és úgy tudom egyedülálló is a magyar weben. Ezt a vonalat lenne jó erősíteni, akár a többi rovat rovására. Hogy lássák az itthoni családi házat építők, tervezgetők vagy még csak arra vágyók, hogy milyen egy jó ház, és a rossz mitől rossz, mire kell figyelni. Hátha nő ez által kicsit az igényszint, a közizlés és így az épülő házak színvonala.
  3. több gyakorlati példát
  4. pl:az orosz sorozathoz hasonlóan lehetnének más (több tematikájú) oldalak is, lehetne pl: jól sikerült, jó minőségű terveket, épületeket bemutatni..stb, minden ami a színvonalat emelné, én például szívesen venném ha archicad oktató videókat is lehetne találni..Szerintem tűrhetetlen az hogy egyesek „lemaradnak a versenyben”, munkanélküliek lesznek, mert nem tudnak pl:anyagilag lépést tartani az évenként megjelenő legújabb archicad verziókkal..!!?Nem tudnak az oktatásukhoz odaférni! Ha esetleg lennének ehhez segítségek, pl:weboldalak (már találkoztam ilyennel) azt lehetne közölni..–lehetne egy „számítógépes tervezés” rovat!!?Akár havonként, vagy félévente..
  5. ingatlanpiaci elemzések érdekelnének jobban, ill. ehhez kapcsolódó finanszírozási kérdések.
  6. a jövő építészete többet kellene foglalkoznia a gazdaságos energia felhasználásával a jövő házait már a korszerű energia beépítésével kellene tervezni. Természetesen (itt nem Önök hibáztathatóak) az állami támogatás erősebb jelenléte, ami sajnos itthon nincs.A környező országokban sokkal erősebb az állami támogatás, gondolok itt a PV napkollektorokra.
  7. „Nyílt levél az Építész kamarához „és ehhez hasonló a szakmai problémák „kibeszélése”:például a gazdasági válság is
  8. álláshirdetések
  9. az amit a falusi ember is könnyen tud értelmezni.pl. a jogszabályokban ne hivatkozzanak vissza hanem irják le!
  10. az hogy semmi, túlzás lenne mondani. De nyilván egy konkrét témában (mint jelen esetben az építkezés) igen nehéz lenne minden információt EGYETLEN honlapra összegyűjteni. Engem jelen pillanatban a hőszigetelés érdekel, mint sok más embert. Talán erről a témáról lehetne tapasztalat alapján szerzett információkat összegyűjteni (milyen EPS/XPS rendszerek használata javasolt/ellenjavallt, jobb/gyengébb minőségű homlokzatfestékek, stb.)
  11. az indokolt optimizmus…De mivel sajna nincs indok rá valószínüleg továbbra is hiányozni fog.
  12. chat
  13. cikkek uj hazai es kulfoldi csaladi hazakrol
  14. egy kicsit a humor és a takarékosság olcsóbb épitőanyagokkal helyettesithető
  15. elsősorban az árak például a kivitelezési árak részletesebb ismertetését. Például: Az egyes tételek nagysága mitől függ. Mekkora lehet az anyag és az élőmunka egymáshoz viszonyított aránya.Várható árváltozások.
  16. felújitásokkal kapcsolatos megoldásokat,sajnos tapasztalatom szerint a mesteremberek, nem képezik magukat, nem tartják be a technológiai előírásokat,nem járnak sem szakmai forumokra, sem kiálításokra,képtelenek megnyugtató módon bonyolult problémák megoldására,igy a pénzt és az anyagot elpocsékolva kétséges eredményt produkálnak,javaslom egy olyan fórum létrehozását ahol egy adott feladatot a társszakmák bevonásával kielemeznének,elkerülve az egymásra való mutogatást.
  17. gyakrabban frissülő cikkeket, Mo-on végzett restaurálásokról beszámolókat.
  18. konkrétan semmi,mert mindent megtalálok amire szükségem van.
  19. lakótelepek napkollektoros müködtetése és annak teljeskörü kivitelezés és hatályos jogszabály értelmezésének napi értelmezése.
    Távfűtés – leválás, ennek mai káoszának értelmezése. Mai gyakorlata.
  20. letisztultság, egyszerű kezelhetőség, áttekinthető kezelőfelület
  21. letöltések, akár demo verziók az építészettel kapcsolatban: PHPP, Winwatt, …
  22. még több ArchiCad-del kapcsolatos információ, valamint felhasználható anyag pl.: gdl-ek. Tervezőprogramokról szóló cikkek szerintem nem gyengék.
  23. nem az önök szakterülete, de nagyon jó lenne egy ilyen honlap tájépítészeknek is.
  24. semmit, mivel nem vág a szakmámba, csupán érdekődési szinten használom.
  25. szívesen olvasnék a hőszivattyúk, napkollektorok tényleges megtérüléséről, mert rengeteg érdekvezérelt, szépített információ kering.
    Érdekel az energiatudatos épületfelújítás, a technikai megoldások, jó példák is, mert a passzívház szint, úgy látom a meglévő épületek túlnyomó részénél anyagi okokból sem nagyon reális.
  26. talán egy-két „nagyobb” házról (szakmai körökben nagyobb port felvert) is lehetne néha vélemény, bemutatás, kritika. Bár ez elég kockázatos.
  27. tippek-trükkök rovat háztervezéshez, berendezéshez nem építészeknek. Építészeti érdekességek, megoldások.
  28. tobb passzivhaz, konkret megoldasokkal.
  29. több hivatkozás az épületgépészetre, illetve annak integrációjáról egy épületben (ma már ez is szerves része egy épületnek, tervezésében már az építésznek is részt kell vennie)
  30. több nyereményjáték.
  31. legyen hasznos könyvekér folyamatosan nyereményjáték az oldalon
  32. több saját munka. Ezek kifejtése, akár végig követése az elejétől a végéig. Tudja ha már mást kritizál, akkor mutasson jó példát. Kezdje egy családi házával. Írjon róla. Mik voltak a nehézségek, mit akart és mi lett a vége …
  33. világhírű építészek külünleges munkáinak ismertetése
  34. zöld energia és az ezzel kapcsolatos választható energia,ennek állami támogatása.

A kívánságlista elég hosszú és bár a nevem miatt sokszor neveznek Mikulásnak (különösen, hogy azon a napon is születtem), azért mindenre én sem vagyok képes, de legfőképpen az energiáink végesek.

Az alapelv továbbra is az marad, hogy csak olyasmiről alakítunk ki véleményt, amihez értünk, így épületgépészeti, ingatlanpiaci elemzések csak úgy tudnak megjelenni a blogon, ha arra vállalkozik valaki a kollégák közül. Hasonlóképpen árakról, ár-összehasonlításokról sem fogunk tudni írni, mert ahhoz naprakészen kellene ismerni az árakat.

Volt aki hiányolta a chat-et, pedig a honlapon jelenleg is van lehetőség skype-n történő kapcsolatfelvételre.

ArchiCAD-et is említették páran, de az az igazság, hogy annak egy külön blogot kellene szentelni a téma nagysága miatt. Oktatóvideók készítése pedig azt hiszem meghaladja a képességeinket és határainkat, egyébként is készült már ilyen a Módi Stúdió kiadásában.

A passzívház témát természetesen továbbra is folytatjuk és kiemelt témánk marad. Hasonlóan a tervkritika is, bár ott az olvasókra vagyunk hagyatkozva, lévén „HOZOTT ANYAGBÓL” dolgozunk. Többen kérték, a saját munkáink bemutatását a tanulságok levonásával együtt, mi több volt aki azt javasolta, ha már kritizálunk, először a saját házainkkal kezdjük. Nos ezt időközben el is kezdtük az Ön(Terv)kritika | egy megerőszakolt ház cikkünkkel.

Akik régebb óta követik a blogot, tapasztalhatták, hogy idővel változnak a témák és folyamatosan más és más kap hangsúlyt, így megígérhetjük, hogy a blog továbbra is nyitott lesz újabb területek, témák és termékek irányába és igyekszik rugalmasan igazodni az igényekhez és az érdeklődéshez, természetesen a lehetőségeinken belül.

Hozzászólások (2): megnézem

SZAKMA
BIM | 7 . A Lechner féle BIM kérdőív eredményei

A Lechner Tudásközpont felmérést végzett a BIM magyarországi alkalmazásának jelenlegi helyzetéről. Az építőipari szereplők részvételével tárták fel a BIM-mel kapcsolatos véleményeket, tapasztalatokat. A felmérést 2017 végén publikálták. A BIM az építőipari folyamatok és módszertanok új megközelítése. Lehetővé teszi az építmények létrehozásában érdekelt szereplők számára a szakági munkarészek kölcsönös figyelembevételével történő koordinált térbeli tervezést és releváns […]

BIM | 7 . A Lechner féle BIM kérdőív eredményei
2018. november 18. vasárnap
SZAKMA
E-Tervpálya | a Lechner Tudásközpont kérdőívének eredményei

Vajon a terv- és ötletpályázatokkal szemben támasztott igények azonosak a pályázóknál, a bírálóbizottsági tagoknál és a kiíróknál? Mindhárom szereplő közérthetőbb és egyértelműbb szabályozási környezetet szeretne, mely biztosítja a versenyt és a minőséget – derül ki a Lechner Tudásközpont által elkészített kérdőíves felmérésből. További tanulság, hogy a pályaművek elkészítésében egy gyorsan és áttekinthetően működő online rendszer […]

E-Tervpálya | a Lechner Tudásközpont kérdőívének eredményei
2017. november 15. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább