Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. február 16. hétfő

Tervkritika 24 | valami Amerika

az alábbi tervkritikában található tervek megjelenését a tervező letiltotta, ezért a fotókat, terveket törölni kényszerülünk. Kérjük a megértésüket.

A szokásos hétfői Tervkritika-ra egy jól kidolgozott, látványtervekkel is ellátott tervet kaptunk. A tervek postán érkeztek, ezért kellett szkennelni őket. Az első benyomásom, amikor megláttam a látványterveket az volt, hogy az ablakok, a garázsajtó feletti félkövíves ablak , a tégla és sima vakolt homlokzati felületek együttesen olyanok, mintha egy amerikai típusterv katalógust látnék, legalábbis az első reakcióm ez volt.

Ez is oldalhatáros beépítés és érdemes megnézni, miként oldották meg? Gyakorlatilag csak egy kis felületen tekinthető oldalhatárosnak, a visszahúzásnak köszönhetően az oldalhatárra is tudtak ablakot elhelyezni, sőt a kazánba is innen van a bejárat. Elhelyezés ötös!

Az alaprajz első ránézésre is szerkezetileg tiszta, nem kell keresni, mi hová terhelhet? Nincs sehol sem extra méretű kiváltás, így ezzel a szerkezettel biztosan nem lesz gondja a kivitelezőnek sem.

Az alaprajz a tagoltsága ellenére is egyszerű és jól átlátható. A különféle funkciók jól vannak összerendezve. A bejárat megfelelő kialakítású, jó a mérete és a csatlakozása a konyhához és a garázshoz is. Külön ki kell emelnem, ami sokszor a telepítés miatt nem biztosítható mindig, hogy a bejárat-előszoba egyenesen vezet be a nappaliba!

A nappali-étkező-konyha bűvös hármasa azt kell mondjam így, ebben a formában a lehető legtökéletesebb. Jó a nagy méretű konyha, ahol jut hely egy kisebb asztalnak is pl. egy gyors reggelinek, de egy kis beszélgetésre is megfelelő. Jó dolog, hogy a konyha az előszobából is megközelíthető, ritkán látni ilyen lehetőséget, pedig nagyon hasznos.

Az étkező elválasztása szintén nagyon kellemes megoldású, jó alkalmat ad egy nem hétköznapi lakberendezésnek. Az elválasztást jelentő kandalló szemet vonzó megoldás lesz amellett, hogy az abszolút középre helyezése funkcionálisan (fűtés) is tökéletes. Az étkező kialakítása és helye alkalmat ad nagyobb létszámú vendégség megrendezéséhez is, jó hogy gondoltak rá és még jobb, hogy ilyen jó megoldás született.

A két, egymástól jól elválasztott hálóblokk önmagában jó kialakítású, a szobák igazán megfelelő méretűek. A két fejrésszel egymásnak tolt franciaágy esetében átgondolnám, hogy ne tegyek-e oda kettős válaszfalat (a hang miatt)?

Ami kritikát érdemelhet az a jobb oldali hálóblokk megközelítése. Míg a baloldali hálóblokk a szülőké, ott a megközelítés nem gond, hogy a nappalin keresztül vezet, addig a jobb oldalinál már nem szerencsés, hogy a nappalin kell keresztülmenni. Érdemes volna egy olyan közlekedő megoldáson gondolkozni, amire fel lehetne fűzni a kazán és a háztartási helyiséget és egyben a hálóblokkot. Ezt a közlekedőt valahonnan az előszobából lenne célszerű indítani.

A homlokzatra és a tömegre nem igazán szoktam kitérni, csak ha valamiért különösen fontos. E ház is – akárcsak a többi – a majdani lakók és persze a tervező ízlését/elvárásait tükrözi, ennélfogva inkább ízlésbeli kérdés, ami nem igazán alkalmas a vitára. Egy ilyen karakteres megjelenés esetén különösen fontosak a részletek és a helyes arányok. Így érdemes olyan apróságokra odafigyelni, mint a kritizált hálóblokk feletti tető, amelynek egészen kis módosításával egy valódi sátortető alakítható ki a jelenlegi cca. 40-50 cm hosszú tetőgerinc helyett. De ilyen, egy részletesebb tervezés során megvizsgálandó rész a kazánbejárat és a mellette a sarokba helyezett 2 db ablak kialakítása.

Összefoglalás | talán érződött az egész Tervkritikából, hogy a ház egésze, az alaprajzi kialakítás szimpatikus számomra. Az említett háló megközelítés kivételével egyetértek a kialakítással sőt újra meg kell említenem a konyha-nappali-étkező hármas kellően nagyvonalú és elegáns kialakítását. Jó ilyet is látni. Ezt csak azzal lehet fokozni, hogy ha az apróbb részletek is ugyanilyen jól lesznek megoldva. Gratula a házhoz!

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (24): megnézem

  • Butykai Gyula

    2009. február 16. hétfő 14:14

    #8336

    Nagyon tetszik nekem is a ház elrendezése! Biztos jó építész, aki tervezte!
    Ami nekem kicsit furcsa, hogy a bal oldali hálóblokknál nincs WC a fürdőben, ami nem biztos hogy szerencsés, mert a legközelebbi WC-hez végig kell menni a házon.
    Nagyon jól elkülönül a konyha, valószínűleg nem csak „dísznek” szánják, épp ezért a sok sürgés-forgás közben lehet a benne lévő kis étkezőasztal inkább útban lesz, mint praktikus. Ugy gondolom, ha a konyha jobb oldali ajtaja lejjebb kerülne, a bal felső sarokban helyet kaphatna egy sarok étekzőrész, ami talán jobb megoldás.
    A kamra szerintem egy olyan házban ahol sokat sütnek-főznek, nagyobbnak kellene lennie, ami itt megoldható könnyen, ha a ferde falat eltűntetjük. Így a konyhapult is visszafordulhatna egy picit.
    A nappali szintén nagyon jó, bár egy tévéfalat ki lehetett volna jelölni, és a berendezést kicsit arra fordítani, mi magyarok sokat tévézünk.
    A ház külsőre szép, kicsit a tető talán bonyolult, de ami nekem elsőre megütötte a szemem, az a bal felső háló alakja. Valahogy nekem nem illik bele a ház stílusába, de ez csak magánvélemény. Meg sok rajta az ablak. Én a bal oldali ablakot eltűntetém, és a ferde falakat is, így az egyik ablak nézhetne a teraszra, a másik kettő pedig a hátsó udvar felé (vagy abból az egyik a teraszra néző ablakkal szemben).
    A terasz is tök jó, védett a széltől, csak amit én nem értek, hogy az a bizonyos pergola, amit szinte minden új házra terveznek, milyen funkcióval bír (amellett hogy szép csíkos árnyéka van). Én egy részét lefedném a pergola helyett (vagy annak egy részét lefedni), ahol egy nyári záport kicsit beljebb húzódva akár kinnt ülve is át lehet „vészelni”.
    Ezek mind csak saját vélemények, senkit nem akarok ezzel megbántani, talán „jobb” lehet tőle a ház.

  • Butykai Gyula

    2009. február 16. hétfő 14:17

    #8337

    A sarok étkezőrész lehetséges elhelyezésénél rosszul írtam, nem a bal, hanem a jobb felső sarokra gondoltam.

  • Szabóbácsi

    2009. február 16. hétfő 14:30

    #8338

    Végre egy jó ház! Ötletes, elegáns megoldások, látszik az amerikai minta adaptálása. Jó tájolás, helyiségkapcsolat, intimitás. A kritika szerintem teljesen jogos. Kiegészíteném hogy ekkora háznál (4 háló…) több igény van mint egy kocsi szűkös tárolása. (esetleg második kocsi, kerékpár, motor, talicska, síléc…?) Amúgy sincs sok haszna annak az oldalkertnek. Tárolóból meg sosem elég. Érdemes lenne meggondolni annak a kertnek a házhozcsapását. Dupla garázs, esetleg közlekedő a kritizált hálóblokkba. Kicsit furcsa ott a zuhany méretű sarokkád. De ennek ellenére öröm látni egy igényesebb alaprajzot a sok harmatgyenge mellett.

  • gramercy

    2009. február 16. hétfő 15:57

    #8340

    szép szép

    számomra furcsa, hogy a szülői fürdőben nincs WC, továbbá tényleg sokkal jobb lenne; ha megdupláznák a garázst, kijjebb lehetne tolni a két tároló helyiséget és elférne egy közlekedő az előszobából

  • Balogh

    2009. február 16. hétfő 17:45

    #8341

    Nekem csak a jobb oldali hálónál a főfal, válaszfal, ajtó, merőleges boltív csatlakozás nem
    tetszik, hogy ott repedés lesz, az tuti.

  • Szabóbácsi

    2009. február 16. hétfő 23:00

    #8345

    A master szekcióból a wc-t valóban kifelejtették, de gondolom egyszerűen orvosolható, van hely rá. A szülői háló viszont valóban kicsit furcsa. Elegánsabb lenne a négy lőrés helyett a nyolcszög három oldalán középen egy nagyobb, kétoldalt keskenyebb ablakokat egymáshoz sorolni. Ráadásul a saroktelek mivoltából szeparáltabb lenne a keresztutcára is.
    A konyhában az étkezőasztal valóban rossz helyre van „tolva”, így nem tud a konyhában dolgozó sürögni-forogni. Nem írok asszonyt, lehet úr is. Viszont jó helyre tolva az ajtó helye felülbírálandó.
    Miért van külön helyiségben a kazán? Estleg szilárd tüzelésű? Mert ha kombicirkó, miért ne lehetne együtt a mosókonyhával?
    És végre! Ágyak a belső falon, szekrények a külső falon, kamra kétoldalt is a leghidegebb felé néz, meg a garázs is.
    Mégvalami: nem lehet esetleg 5m-nél hátrább tolni az utcától az épületet? Hogy normálisan elférjen a kocsi a ház és kerítés közt. (6,5-7m)

  • Laci

    2009. február 17. kedd 10:43

    #8348

    Szabóbácsi: a kazánházhoz két kémény is tartozik (turbó + SR-18), tehát kerülhet oda a gáz mellé egy szilárd tüzelésű kazán is (a helye mindenképp). A legutóbbi gázbalhé után ez érthető…

  • Csigu

    2009. február 17. kedd 10:51

    #8349

    Tetszik, szép tiszta elrendezés. Szerintem is a kamra kicsi.

  • biró edit

    2009. február 17. kedd 14:17

    #8350

    úgy rémlik a szobai ajtónak min 1,00 sz kell lennie

  • Harsányi Ágnes

    2009. február 17. kedd 19:17

    #8360

    Tetszik, / gyerekem van, a gyerekek nem bánják, ha elkülönülhetnek egy kicsit. Nem baj, ha a jobb felső sarokba kell menniük. Tároló valóban kellene. A kazánház jó, ha külön van, mert akár vegyes /gáz, fa, pelle, /akár alternatív kell a hely a berendezésekre. Szülői háló? Szerintem csak ablak kérdése. Vesszőparipám! Hol a kollektor s a napelem??

  • Szabóbácsi

    2009. február 17. kedd 20:17

    #8361

    Gázbalhé… nem értem. Max. árambalhé volt 3 napig pár járásban nyugaton. A rémisztgetéssel lehet a legjobban rásózni a vevőre minnél többet, legyen szó az egészségéről, családjáról, házáról. Így már 3! fűtési mód van a házban, mert ott a legjobb helyre telepített méretes kandalló is. Ha nagyon aggódik az építtető, javaslok egy olajtartályt is elásni a kertben. Plusz töméntelen kollektort, napelemet. Rég hallottunk az OM-solar házról etéren, ami igencsak kedvezőnek indult.

  • Hawaii

    2009. február 18. szerda 01:32

    #8363

    „Hol a… …napelem??”
    .
    Kutatólaborokban. Legalábbis amit már megérné megvenni az még nincs kereskedelmi forgalomban.

  • #8376

    […] február 16. Tervkritika | valami Amerika […]

  • Hásum

    2009. február 21. szombat 14:16

    #8420

    Üdvözletem!

    Ekkora programot gazdaságosabb lett volna két szinten elhelyezni. Az ács kölünösen jól jár az ilyen tetők készítésekor.

  • Laci

    2009. február 22. vasárnap 10:36

    #8428

    Hásum: a több lakószinttel vannak azért problémák is:
    Lépcső. Van aki együtt tud élni vele, van aki pár év után az ellenségének sem kívánná (én sem…).
    Rendezési terv: ha emeletest nem enged, akkor marad a tetőtér beépítés, azt sokan nem szeretik, (bútorozhatóság, tetősík ablak éjszaka esőben…).
    Alaprajzi kötöttségek: emeletes háznál a tartófalak és a lépcső elhelyezése miatt egyik szint sem formálható szabadon, mindíg egymástól függenek.
    .
    A több szint valakinek jó megoldás a funkciók elkülönítésére, valakinek elfogadható – másnak súlyos kompromisszum a gazdaságosság miatt, valakinek kényszer a telek beépíthetősége miatt és valakinek élete egyik legnagyobb hibája, hogy ilyet épített…

  • Uhrin Imre

    2009. február 22. vasárnap 18:36

    #8431

    Érdekes a főbejárat melletti Wc és kamra elhelyezés. szellőzésük a beugróba??!!

  • lcpacific

    2009. március 26. csütörtök 18:13

    #8914

    A tema neve: Mi lenne Idealis csaladi haz, (CS-H. Erdemes sok idot invesztalni ebbe a kerdesbe, mert nagy improvement-t lehet elerni itt. Eloszor is a fejlettsegi szint hatarozza meg, ez a haz az USA-ban mar nem epul, Ma-on most kezd terjedni.
    Az auto hatarozza meg a Cs-H felepiteset. Az USA-ban, kb.60% 2 auto, 35% 3 auto garage-val indul a rajzolas, es 99%-uk ketszintes. A garage ajto 6 meterre van a telekhatartol, pont 2 auto tudjon parkolni. Igy van egy 6mx5m vagy 6mx7.5m teglalap az alaprajzon.
    Innen ket ut van: raksz meg valamit a garage blokk melle vagy nem, csak moge. A leghatekonyabb, csak a ket garage ajto nez az utcara, minden mogotte van, de a legelterjedtebb, 90%-korul, egy attraktiv bejarat es egy helyseg kerul meg MELLE, a tobbi moge.
    Igy megvan a standard:
    Also szint: 2 car garage, entrance-door, etkezo, (formal dining) konyha+kis etkezo (nook), nappali (TV, kandallo) moso-szarito helyseg, 1/2 bath (WC,mosdokagylo)
    Az emeleten meg kevesebb a vary: 3-4 haloszoba, master bath-walkin closet, gyerekfurdoszoba.
    igy total: 2,5 furdoszoba, 3WC a standard meg a kisebb condoknal is. Pince nincs, nem erdemes mert nagyon draga, inkabb nyomd felfele a levegobe, ott nem kell asni meg szigetelni.
    Erre a hazra, kisebb GDP/cap nal azert mar tennek meg egy garazst, mert kell tarolonak, es ide tennem a Moso-szaritogepet!
    Vegsoron a telek donti el, ami ketfele: ad hoc, ami van, ez legtobbszor keskeny es hosszu, vagy lakoparkos, ami 700-1200m2-ig pont a hazhoz illo formaju, azazaz elobb van a haz megtervezve, utana a telekforma.

  • tanonc

    2009. április 10. péntek 11:45

    #9086

    Nem tudom, mások hogy vannak vele, engem személy szerint irritál, hogy a 21. században Magyarországon gombamód nőnek ki a földből az amerikai, barokk, mediterrán és egyéb stílusokban épülő házak. Itt is: a telekméret lehetővé tette egy egyszintes ház építését, mért nem sikerült az építésznek valami kicsit jövőbemutatót alkotni. És itt nem a csillogó burkolatokról van szó, hanem arról, hogy olcsón is lehet egyénit, minőségit alkotni. Egy fehérre levakolt ház is hozhatja az összes értéket, amit egy igazi kortárs háznak hoznia kéne.
    Sajnos ebben az épületben sem találtam meg azt az építészeti minőséget, amit egy építészblogon népszerűsíteni kéne. 🙁

  • lcpacific

    2009. április 26. vasárnap 03:05

    #9268

    Europaban meg nagyon keves a nagyszamu, iparszeru, lakotelepi csaladi haz epitkezes. Maon meg nem talaltam egyet sem. Custom design, egyedi epitkezesek vannak csak, mar meglevo telepfoghijakra, ahol a telek eleve meghatarozza a hazat, altalaban nadragszijtelek, keskeny es hosszu, a mezogazdasagi termelesre gyartott. Csaladi haz epitesere parcellazott telek fazon is eleg ritka. Majd ha oda kerul a sor, hogy lesznek 200 hazas csaladi haz lakopark projectek, akkor ki fog alakulni egy jo stilus, mert bizarr hazakat nem lehet eladni nagy tomegben, es jo ar on. De a postingomban nem a stilusrol irtam, hanem kizarolag funkciorol, es hogy merre fejlodik ez a dolog. A stilusrol annyit, hogy nagyobb GDPC-nel kezd visszajonni a tobb diszites a hazakra. GYakorlatilag raknak az ablak kore
    valamit dekoraciot.

  • koos.hu - Blogtörténet | legolvasottabb cikkeink

    2009. május 28. csütörtök 12:52

    #9940

    […] Tervkritika | valami Amerika […]

  • Gimama

    2009. szeptember 13. vasárnap 15:21

    #11516

    Nekem is nagyon tetszik a ház,de az érdekelne lesz e a kertben grillezés,és vendégszoba a veszprémieknek?

  • Yaldi

    2012. május 17. csütörtök 06:38

    #84198

    Üdvözletem!
    Mi most állunk házépítés előtt, nagyon szép és hasznos az oldal.
    És rettenetesen kíváncsi lennék ennek a háznak az alaprajzára :), mert a konyha-étkező-nappali hármas tervezésénél egy kicsit elakadtunk, nem találjuk a jó megoldást…
    Az alaprajz sem publikálható? Vagy a tervező neve?
    Megköszönném a segítséget!
    Szép napot!

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy „A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább