Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. január 29. csütörtök

Családi ház a Mecseken

A város szélére, a Mecsek lábához terveztem ezt a házat. A telek sajátossága az volt, hogy a fele teljesen sík volt, a másik fele pedig teraszosan kialakított meredek lejtő. A másik fontos adottság, hogy az utca egy keskeny völgyben található, így a késő délutáni nap csak akkor élvezhető, ha minél magasabban van a nappali és a terasz. Ezek együttesen határozták meg a lehetséges szinteket és a szintek közötti kapcsolatot. Így lett az épület félszinteltolásos.

Kifejezett megrendelői kérés volt – egy nyaralási emlékből kifolyólag – a tégla-kő kombináció és az alacsony hajlású tető.

Alsó szint

Felső szint

Hozzászólások (16): megnézem

  • Fry2G

    2009. január 29. csütörtök 09:24

    #8070

    Szép és stilusos ház, de engem személy szerint zavarna hogy közvetlen a magánszférán (fürdőszoba, hálók és a köztük lévő közlekedő) át kelljen bevezetnem a vendégeket.
    Nincs lehetőség még a lépcső emelkedési írányát „megfordítani”?
    Bár hosszabban nézve ez csak mégjobban megkavarná a dolgokat…

  • Hawaii

    2009. január 29. csütörtök 15:00

    #8078

    A vendégeket a nappali felől is be lehet vezetni.

  • Lilla

    2009. január 29. csütörtök 15:30

    #8080

    nekem a szülői háló, a nappali és a falra tapasztott ebédlőasztal nem tetszik. A látványok alapján azt gondoltam, hogy hú ez egy baromi nagy ház. Aztán az alaprajznál már az volt, hogy hmmmm kicsike. a nappaliban nem fér el könyvespolc a sok nyílástól és a falhoz nyomott bútortól, az ebédlőasztal szintén nem körbejárható. a hálószobában az ágyon éjjeliszekrényen kívül csak egy kis mélységű komód fér el. Pl hova kerül egy asztal a számítógépnek/laptopnak? vagy majd az ebédlőasztalnál ülve kell emailt nézni?

  • Lilla

    2009. január 29. csütörtök 17:27

    #8082

    az étkezőasztalt nem azért „tettem szóvá” mert így csak 5 szék van és nem 6. jobban néz ki középen. elegánsabb 🙂

  • Varga Melinda

    2009. január 29. csütörtök 18:04

    #8085

    Mint laikus:
    Hú ez a ház nagyon tuti kivülrol!
    Hawaii szerint az nappaliból is be lehet vezetni a vendéget. Hol? Én nem látom az alaprajzon hova lehet a cipot és a kabátot lerakni?
    Lehet, hogy a konyvespolc elférne a falra ragasztott kanapé mögött:-). De lehet hogy erre külön szoba van a földszinten ahova a dolgozó asztal is befér. Nem mindenkinek fontos a szekrény a nappaliba. Az étkezo asztalhoz pedig majd csak 5 embert ültetnek a 6 helyett és akkor mindenki elfér:-).
    Ha már ilyen szép és drága házat építesz miért nincsen külön fürdo a szüloi hálóhoz. Késobb hiányozni fog.:-)és én is szuknek találom a hálószobát. A háló ajtaja nincsen nagyon közel a lépcsofeljáróhoz és a többi szobaajtó + furdo és a wc ajtó nem olyan mintha be lenne préselve? Nem maradt sok hely nekik.?
    De összességében nagyon szép kívülrol és belülról is jó az elrendezése leszámítva azokat a hibákat amiket korábban már írtak.
    Gratula. Nekem ez a ház tetszik idáig a legjobban külso megjelenésében.

  • gramercy

    2009. január 29. csütörtök 22:21

    #8088

    a magyar oldalakról (pl. epiteszforum) hiányzik egy adat, ami pl. nyugati oldalakon sokszor / gyakran fel van tüntetve, ez pedig a négyzetméter ár, tervezés nélkül

    lehet esetleg ezt tudni? vagy még nem épült fel?

  • antiszoc

    2009. február 5. csütörtök 21:15

    #8169

    Üdvözletem mindenkinek!
    Véleményem, mint nő: kényelmes, logikus, világos és barátságos otthon. Le az amerikai konyhával, éljen soká a különálló nappali (még ha így szűkösebb lett is)!
    Véleményem, mint leendő építész: Nnna. Ezért nem leszek tervező építész. Milyen elegáns, milyen nagyvonalú lehetne ez a ház a tégla és a terméskő NÉLKÜL! Mozgalmas, mégis rendezett tömegek, semmi nyoma a mai mediterrán bulvár-gagyira jellemző káosznak a homlokzaton.
    Mellesleg, a „trendi” köntös alatt ez a tipikus háromosztatú ház újragondolása, középen a lakókonyhával. Ettől lehet majd „magyarul” lakni benne 20 év múlva is, ha már nem lesz divatos. Le a kalappal.
    Méltatlanul elhanyagoljuk a szarufa feletti hőszigetelést (talán mert drágább), pedig lám, milyen szép belső tereket lehet kialakítani a segítségével. Említettem a munkahelyemen az ácsanak, hát, elég furcsán nézett rám, szerintem nem tudta, mi az?
    Különben, ha valahol Magyarországon lehet létjogosultsága az ún. „mediterrán” stílusnak, az éppen Pécs, ahol vígan virít a füge és a gránátalma.
    Remélem, a kész házról is láthatunk majd képeket!
    Addig is szép tervezői feladatokat és kötél idegeket kívánok! 🙂

  • abra

    2009. február 11. szerda 20:20

    #8260

    Nekem tetszik a ház, de a rajzok feldolgozottsága, esztétikai minősége finoman szólva kíván még pár napos, megfeszített munkát. (Legalább a számítógép által felkínált alapszíneket állítottátok volna be, valami igényesebbre!) Vagy a rajz esztétika nálatok nem számít? Kíváncsian várom válaszotokat.

  • Uhrin Imre

    2009. február 22. vasárnap 18:48

    #8433

    Nekem kifejezetten tetszik a tégla- terméskő burkolat összhangja. Én is minden második épületbe beépítek a megrendelő kérésére valamennyi terméskövet, vagy bontott téglát.

    Nem tudom, az én ácsaim nem csodálkoznak a látható gerenda feletti szigetelésen. Mi mindent négykomponensű szigetelőanyaggal telítünk.

    Tavaly építettem egy 41nm es nappalit látható gerendázattal deszkázással bontott anyagot használtunk, a faanyagot csak nagynyomású mosóval megtisztítottuk és pácoltuk.

    Gyönyörű lett a nappali!

  • Uhrin Imre

    2009. február 22. vasárnap 18:49

    #8434

    Szerintem jobb színeket nem lehetett volna választani az épülethez.
    Kivitelezéskor szigorúan ragaszkodni kellene hozzá.

  • lcpacific

    2009. április 9. csütörtök 21:41

    #9084

    Erdekes, hogy meg egy ekkora lux villanal is az egy garazs megy, meg ezen a helyen is ahol a penz nem szamit, hely boven van.
    Ide a 3 garazshely kell, (2×1 kulonallo garazsajtoval) 2 garazs + egy a sufni, (ami azonnal telerakodik) es itt van a gepeszet is, boyler, futes-hutes, es idealis esetben a Moso-szarito. Meg jobb ha van egy ruhaledobo is a 2-ik szintrol, hogy ne kelljen lecipelni a szennyest.

  • Faragó Attila

    2009. november 11. szerda 18:49

    #30735

    Összességében nagyon látvnyos tetszetős ház született. Nekem tetszik.
    Az háló és a mellékhelységek ajtajait illető kritikára szeretnék véleményt írni. A háló esetében gondolom azért került közel az ajtó a lépcsőhöz, mert az ajtó mögött biztosítani kellett a bútorozhatóságot. Ilyen esetben célszerű 40-60 cm közötti helyet hagyni az ajtó mögött. A mellékhelységekben valóban nagyon szűk a hely az ajtók elhelyezésére. A ma kapható legtöbb ajtótok un. falvéget átfogó (borító) szerkezet, amelyeknél a szerelt tokborítás helyigényét biztosítani kell. (min. 5-6 cm falkávákkal). Megoldás lehet helyhiány esetén a pallótokos kivitel, de ez nagyban leszűkíti a válaszható gyártmányokat.
    Még egy észrevételem lenne a kültéri nyílászárókhoz is. A teraszra történő kijutás 2 db ellenkező irányban nyitódó tolóajtón keresztül lehetséges. A toló szerkezetek hátránya, hogy nyitott állapotban is, csak a teljes szélesség fele válik átjárhatóvá. Ha igényként merül fel a „teljes” kinyitás, akkor harmonika szerkezetek jöhetnek szóba. A legkorszerűbb termékek, már küszöb nélküli kivitelben is elérhetők.

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy „A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább