Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. január 26. hétfő

Tervkritika 19 | félnyeregtetős ház Erdélyben

Az eddig megjelent Tervkritikák bevallottan szubjektívek voltak, persze milyenek is lennének? Így általában minden megküldött terv esetén van egy azonnali, gyors benyomásom, ami aztán persze később finomodik, vagy éppen átbillen, ahogy az az előzőnél is előfordult. Itt az első benyomásom az volt, hogy „végre valami más” és az, hogy  „ígéretes”.

De olvassuk el előbb a kísérőlevelet:

Tisztelt Koós Úr! Élve az ön által felkínált lehetőséggel, megkérdezném a véleményét erről a tervről. Egy minél egyszerűbb, kisebb és olcsóbb házat szeretnék építtetni kis családom számára. (3 kisgyerek és én)  Az alapelv tehát az volt, hogy négy kis szoba és egy nagyobb élettér mindez lehető legolcsóbban kivitelezhető formában legyen megtervezve. A pince szinte a fél ház alatt lenne, padlás nélkül, és a nappali étkező részen is megszokottnál egy kicsit nagyobb ablakokkal, nem teljesen üvegből mint ahogy a rajzon ez látható. A tető a ház hátulján egészen leér a földig vagy szinte a földig ezt itt nem is tudom elképzelni, hogy hogy lesz. Nagyon soknak az a véleménye, hogy a hó nem fog leolvadni a tetőről és az kellemetlen lehet, ugyanis házat Erdélybe olyan vidéken szeretném felépíteni, ahol 4 vagy 5 hónapos a tél, tehát ennyi ideig álltalába havazással lehet számolni

Előrebocsátom, hogy az alább látható tervet mindössze tervvázlatnak, a látványterveket pedig tömegvázlatnak tekintem a kidolgozottságuk okán. Aztán jött egy levél, hogy vannak már frissebb, kidolgozottabb tervek, inkább azok kerüljenek be. Nosza…A legújabb változat alaprajzilag szinte változatlan maradt, viszont a homlokzati megjelenésében lényegeset változott, de arról majd később.

Az alaprajz egyszerű és lényegében 3 részre tagozódik : egy nagyméretű teraszra, egy nappali-étkező-konyha helyiségre és egy hálóblokkra (pince alaprajzot nem kaptam, így csak feltételezni tudom, hogy ott lehet a fűtés helyisége).

A terasz kialakítása vélhetően a panoráma és a környezet miatt ekkora. Jó a tömör mellvéd, de csak akkor, ha a kilátás elsősorban a szemmagasságukkal egyezően vagy magasabban van, ha ugyanis lefelé is van panoráma, akkor áttört korlát volna a jobb megoldás (az alaprajzon és  látványterven is véletlenül a lépcsőn is keresztül megy a mellvéd)

Kb. egy hete észrevételeztem a Tervkritika | gerendaházas lakópark c. írásban a nappalin való beközlekedést. Ez itt most egy családi ház és nem egy eladandó lakóparki ház, ezért itt egyszerűbb a döntés, ha a majdani lakó ÍGY szeretné, akkor ez az ő döntése, nincs mit kifogásolni rajta. vélhetően a zártság, vagyonbiztonság (?), praktikum (?) indokolhatta azt is, hogy nincs külön teraszajtó, hanem ezt a funkciót a bejárati ajtó veszi át. A terasz jó nagy és fontos, meghatározó része az egész épületnek, különösen, hogy a terasz alatt helyezkedik el még egy szint.

Különösen jónak tartom a jól szeparált hálóblokkot a 3 szobával és a 2 fürdőszobával. Szerencsére a sokszor hiányolt alapbútorok ábrázolása itt nem hiányzik, így viszonylag könnyen eldönthető, miképpen bútorozhatóak a szobák? Egyetlen észrevételem a szülői hálónak szólna: bár az alapterülete rendben van, a formája, kialakítása már nem a legszerencsésebb. Ha franciaágyat akarnak benne elhelyezni, ahhoz szűkös lesz a hely, még akkor is, ha csak cca. 150-160 cm -es ágyat vesznek.

Homlokzat, tömegképzés

Az alábbi fotón látható az elsőnek küldött fotó, amire azt találtam mondani, hogy „na végre”, leszámítva, hogy a havas Kárpátokban ekkora üvegfelületek nehezen képzelhetőek el, de mivel ezt úgyis csak egy tömegvázlatnak tekintettem, így annak elmegy, viszont jó a tömege, jó részletek találhatóak a házon.

… majd megkaptam a továbbtervezett változat rajzait.

Talán nem kell mondanom, hogy ettől nem lettem igazán lelkes, hiszen amiért megtetszett elsőre a ház, pont abban történt alapvető változás. Megértem én, hogy a racionalitás kisebb üvegfelületeket diktál, de ez a sorolt ablakos megoldás – legalábbis ebben a formájában – elég lehangolóan néz ki.

A hátulsó homlokzat akár még jó is lehetne, de a látványterven látható – leginkább léckerítésre emlékeztető – spalettái helyett valami inkább ideillőt kellene választani. Szerintem.

Végül egy megjegyzés, ami nemcsak erre vonatkozik: a látványterv a végső stádiumban lévő tervezésnél a majdani környezetet, látványt próbálja modellezni, bemutatni. A tervezés közbeni tömegvázlatok viszont még alapvető dolgok tisztázására szolgálnak (alaprajz, tömeg, arányok…stb), ezért ezoknál nem célszerű látványtervi kidolgozottságú textúrákat és egyebeket használni, mert egyrészt elviszik a figyelmet, másrészt mivel még nincsenek részletesen kidolgozva, ezért a megoldatlan részletek (mint amilyenek pl. a levegőben lebegő lépcsőfokok) csak zavaróak.

Összefoglalás | Jó az alaprajz és jó a kiinduló épülettömeg, ezért egészen biztosan megérné további homlokzati variációkat is kipróbálni . Ha viszont esetleg mégsem sikerülne, akkor viszont nem kellene ragaszkodni ehhez a tömeghez és lehet hogy egy tradicionálisabb formát kellene választani.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

A Tervkritika a kooseptar.hu honlap ingyenes szolgáltatása, melyért cserébe cikk-ként megjelenik nyilvánosan is. Az ezzel kapcsolatos levelezés, rajzok szerkesztése, feltöltése és kritika megírása azonban nagyon időigényes és mivel az utóbbi időben egyre több megkeresés érkezik hozzánk, így a továbbiakban maximum csak heti 1 db-ot tudunk vállalni. Ami efölött érkezik, azt csak megbízás, díj ellenében tudjuk elkészíteni … remélhetőleg elfogadják ezt és megértik, hogy a mi időnk is véges. A mostanáig beérkezett tervekre ez még természetesen nem vonatkozik, csak az ezután érkezőkre, emiatt ezen a héten – 3 db Tervkritika jelent meg, olyanoké, akik korábban küldték be véleményezésre.  Szeretnék kérni egy Tervkritikát a házamról (részletek)

[poll id=”18″]

Hozzászólások (6): megnézem

  • gramercy

    2009. január 26. hétfő 00:19

    #8034

    Nagyon szép, és nekem is az első változat jön be jobban.

    Nem értem a konyha-étkezőt, 9 (!) szék és két asztal, helyette maradhatna 6 szék + bárszékes konyhapult?

  • Ikon

    2009. január 26. hétfő 08:07

    #8036

    Igen az elős verziós látványterv az a tipikus „modell”, melynek egy idő után anyagot/szerkezetet kell adni. De a sorablak, mely egy korrekt műhelynél is ma már durva lehet nem jó irány.

    Kicsit meg szét kellene szedni a sort és gondoljunk bele a metszetet nézv, nagy belmagasság fog ott lenni. Tehát a nagyobb/magasabb asblakok abszolút életképesek.

    Alaprajz jól szerkesztett. beépített szekrények stb mind-mind gondos munkára utalnak.

    A családi házakkal amúgy úgy vagyok, hogy amit látunk az 80%-ban valahol a megrendelő igényét kell, hogy tükrözzék, azaz nincs az itt bemutatott házaknál semmi meglepő. Tehát nem kenek mindent az építészre, családi háztnál nem.

  • Szabóbácsi

    2009. január 26. hétfő 11:21

    #8040

    Gyakorlatilag egy amerikai családiház gyűjteményből minimális változtatással átvett ház. És ezt most inkább előnynek tudnám be. Sok jó ötlet található azokban. Gondolom ott alacsony hsz-ű kontyolt tetővel volt lefedve, nem véletlenül. A félnyeregtetővel éremes óvatosan bánni, hiszen egy gazdaságosnak induló házban (félpince, külső lépcső, kis szobák) gazdaságtalanul nagy belmagasságokat eredményez, amit ráadásul inkább a túloldalon kellene megtenni mint a pici hálók fölött. Meggondolandó egy valóban lapostető is szerintem. A sarokablakoknál a kettő között van a megoldás. Az egyik túl nagy, a másik borzasztóan szimpla. Az csak előny ha a hó megmarad a tetőn mint Svájcban, Izlandon… A hó alatt csak minusz 1-2 fok van és nem minusz 10-20

  • #8147

    […] január 26. Tervkritika | félnyeregtetős ház Erdélyben […]

  • Balázs Tunde

    2009. április 15. szerda 14:03

    #9154

    Nagyon köszönöm Koos úrnak, hogy foglalkozott a tervvel és véleményezte.
    Köszönöm a hozzászólásokat is, nagyon szép lett a ház homlokzatterve végül köszönhetően az önök meglátásainak és a tervezőnek.

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább