Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. január 8. csütörtök

Azért ez gáz …

A napokban bekövetkezett gázszállítás teljes leállítása – ha az rövid időn belül nem indul újra -, már nemcsak a nagyfogyasztóknak fog fejfájást okozni, hanem a kikapcsolandók listájának a végén lévő háztartási fogyasztóknak is. A nagyfogyasztóknak ugyanis erre általában van valamilyen előre lefektetett stratégiájuk, tervük, áthidaló megoldásuk. Nyilván üzletileg igencsak káros számukra, de mostani érdeklődésünk homlokterében most a háztartások állnak. Márpedig ott a legtöbb esetben nincsenek stratégiai forgatókönyvek, átállási tervek.

Persze még nincs pánik, de ha pár napon belül nem enyhül a válság, akkor bizony meg fog indulni (először) az aggódás….. A magyar ember már hozzá szokott, ha nagyon próbálják nyugtatgatni fentről, ha ígérgetnek, tudja, előbb utóbb baj lesz, de legalábbis sokba fog neki kerülni.

A „gáz” szó valószínűleg egy flamand kémikustól ered, a káosz görög szó flamand kiejtését írta így le. forrás Wikipédia

Aki fával tüzel, az persze most nagy sóhajokkal hátradől és áldja az eszét, hogy időben beszerezte az évi famennyiségét, de a népesség nagyobb része (~ 90%) mégiscsak gázzal fűt, hiszen ezt propagálták és dotálták évtizedeken keresztül, sőt egyes térségek fejlettségét azzal is mérték, van-e gáz (lásd összközműves telek = gázvezeték van az utcában) ?

A novemberben éppen arról írtam az Itt a válság, jöhet az ingyen energia és a passzívház c. írásomban, hogy

„… valamikor cca. ez év (2008) közepétől az összes (családi ház) tervezési ajánlat kérő és érdeklődő azzal kezdte – szinte kivétel nélkül – , olyan házat szeretne, amelyik NAGYON energiatakarékos vagy ha nem is passzívház, de valami ahhoz nagyon hasonlót szeretne, sőt többen kifejezetten passzívházat szeretnének, tudva és vállalva a többlet beruházási költségeket….”

Nos itt a következő nagy lökés, ami el fogja gondolkoztatni az embereket és remélhetőleg a kormányzati döntéshozókat is, hogy valamit tenni kell, de most nem valami kis aprót, hanem végre már valami átfogóbb reformot, valami kézzel foghatót is. Azzal vélhetően mindenki tisztában van, hogy egy országot nem lehet átállítani egyik napról a másikra egy másfajta szemléletre és fogyasztásra, mert ez egy hosszú folyamat. Ez először is a felvilágosítással kezdődik, ezzel együtt a szabályozás megváltoztatásával, a törvényi háttérrel, majd a támogatási rendszerek kidolgozásával.

Talán ez a mostani helyzet is ráébreszti az államot, hogy valamit tenni kell … többek között a nagy elektromos elosztó hálózatunkkal, mert abszurd dolog, hogy pl. hiába van a meglévő szélerőmű kapacitásunk kb. 3 szorosára befektetői igény és tőke, de nem kapnak engedélyt, mert a magyar villamos hálózat képtelen lenne fogadni és kezelni a szélerőművek előre nem tervezhető villamos energia termelést.

Vigasztaljon bennünket az a tudat, hogy minden válságnak van egy jó oldala is, talán segít leszámolni bizonyos tabuknak vélt dolgokkal és hirtelen ráirányítja a figyelmet az alternatív megoldásokra, az innovációra.

Addig meg reménykedjünk, hogy korán beköszönt és enyhe lesz a tavasz …

[poll id=”19″]

Hozzászólások (8): megnézem

  • Hosszú Márta

    2009. január 8. csütörtök 14:09

    #7823

    Hatékonyabb felvilágosításra lenne szükség az energia takarékosabb felhasználása érdekében. Az állami támogatás mértékét is úgy kellene meghatározni, hogy legyen érdeke a magánszemélyeknek a pályázat benyújtása. Amíg a támogatás mértéke és az ÁFA is 20 %, addig nem fognak az emberek a bonyolult pályázattal bajlódni. Számla nélkül, ÁFA nélkül sajnos még mindig sokkal egyszerűbb. A számlaadási-kérési morált is nagymértékben kellene javítani. Legalább 20 éve beszélünk róla…

  • Laci

    2009. január 8. csütörtök 20:26

    #7824

    Ha több lenne a támogatás, akkor sem biztos, hogy sokkal jobban járnánk (anyagilag)… Nagyobb mértékű támogatás mellett az építőanyag kereskedők ceruzája is vastagabban fogna a számlán… és az utólagos szigetelésre berendezkedett vállalkozóké is…

  • Losonczy

    2009. január 8. csütörtök 20:59

    #7827

    Azért érdemes utánnanézni van e még egy olyan ország Európában amelyik ennyire ki lenne szolgáltatva az orosz gáznak.

    https://www.vfk.hu/?oldal=fooldal&id=hirek&art_id=42

  • Laci

    2009. január 8. csütörtök 21:54

    #7828

    Már csak abban reménykedem, ez a „gázos” ügy változtat az emberek gondolkodásán… Mert számokkal, számításokkal eddig nem igazán lehetett meggyőzni az átlagembert arról, hogy érdemes hatékonyabban szigetelni, az épületenergetikai témával kicsit komolyabban foglalkozni…
    Sok építtetőnek még mindíg fontosabb, hogy hol és milyen fürdőkád legyen a házban, mint a várható fenntartási költségek.

  • Bujnoczki András

    2009. január 9. péntek 10:54

    #7832

    Az energiatudatos épitészetben talán elöször gondolkodni kellene megtanitani azokat a DÖNTÉSHOZÓ KÖZEG HATALMAT GYAKORLÓ részét akik csak érdekek mentén tudnak gondolkodni.Ilyen lett volna az a PROJEKT is a panelprogram esetében,ha elöször a panelházak fütéskorszerüsitését támogatták volna.Persze itt már sérült volna a HÖKÖZPONTOK KISZERVEZET ZRT.-ék érdeke akik beleszolhatnak abba,hogy a panellakások társasházaká szervezödve leváljanak a HŐKÖZPONTRÓL.A fütéskorszerüsités után kellett volna megoldást találni a panelhézagokban rozsdásodó betonacélok eltakarására,mert ez csupán csak azt a célt szolgálja,mivel a kommunizmusban épitett tömeglakások 25-30 évre épültek és a lebontásukat már meg kellet volna kezdeni,de egyszerübb a lakokat a saját költségükön belehajszolni (kölcsönfelvételekbe,amelyből majd következik a JELZÁLOG és a bankok már készen állnak az ilxen lakások megvásárlására IMF hitel).HÓL VAN A GARANCIAVÁLLALÁS AZ IGÉRT 30%-OS HŐMEGTAKARITÁSRA!!!Többlépcsös PÁLYÁZATBIRÁLAT a protekcios KŐZBESZERZÉSI PÁLYÁZOKNAK mert nár elöre foglalt ,hogy ki lesz a nyertes.Az OROSZ GÁZZAL meg fütjük a höközponttól az épületekig vezető utakat ,járdákat,parkokat.DE A „PROJEKT”A LÉNYEG mert mennyi igazgató kell hózzá!Ebbe fogunk beledögleni mindannyian.

  • Bujnoczki András

    2009. január 9. péntek 11:57

    #7833

    Milyen jól jártak azok akik a megtermelt kukoricájukat nem adták el mert olcsobb volt a felvásárlási ár mint a tüzifáé.Most legalább van mivel tüzelni a világ lakosainak 1/3-a pedig éhenhal.Ezt nem humornak szántam hanem ez a szomorú valoság,hogy a mi kereskedelmi hálozatunk nem tudja kihasználni a stratégiai fontosságú termékekben rejlő lehetőségeket.ILYEN AZ ÉLELMISZER TERMELÉS.Csak a cserekereskedelmet kellene „PROJEKT”formájában felújítani.MENEDZSEREKNEK AJÁNLOM!

TERV KRITIKA
Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben

Kedves Miklós! Még az év első felében találkoztunk, hogy egy Pest megyei családi ház tervezéséről egyeztessünk. Akkor nem Önt választottuk tervezőként, viszont most szeretnénk tervkritikára beküldeni az elkészült terveket. A kiviteli tervcsomag építészeti része közel végleges állapotban van, most a gépészeti/elektromos/statikai tervezésnél tartunk, ezeket januárban szeretnénk befejezni. Az építkezést ez év őszén szeretnénk megkezdeni. A […]

Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben
2018. január 24. szerda
JÓTANÁCS
Smart Grid … eladhatjuk majd a szomszédnak is a napelemeinkkel termelt áramot

„… Teljesen átalakíthatják az energiaellátás ma ismert rendszerét az iparágban zajló folyamatok a nem túlságosan távoli jövőben. Így előbb-utóbb Magyarországon is lehetővé válik az úgynevezett mikrogridek alakítása, amelynek alkalmazásával akár a szomszédunktól is tudunk majd áramot vásárolni és viszont; a blockchain technológia közvetlenül összekötheti majd a fogyasztókat és termelőket; az új energiatárolási lehetőségek pedig versenyképes […]

Smart Grid … eladhatjuk majd a szomszédnak is a napelemeinkkel termelt áramot
2017. augusztus 16. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább