Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. december 3. szerda

Dubai

„Bevallom, nem tudom mit jelent Dubai Földünk sorsát illetően…” kérdezte lszb még augusztusban az éf egyik bejegyzéséhez hozzászólva. Akkor azt írtam, hogy :

a lehető legrosszabbat. Még azt az 50-es 60-as évekből származó, mára már nagyrészt túlhaladott víziót táplálja, hogy az ember majd legyőzi a természetet és ott is városi környezetet alakít ki, ahol lehetetlennek tűnik és mindezt nem azért mert annyira túlnépesedtek ezek az országok….

Elsőre „jópofa” dolognak tűnhet és bizonyára minden jegyet el is adnak a sílesiklópályán, de ha belegondolunk józanabb fejjel, meglehetősen kivagyi dolog olyanoknak sípályát építeni, akik simán megtehetnék, hogy Svájcban síeljenek. Az olyan országban ahol némelyek megtehetik, hogy repülőgéppel szállítassák a kedvenc luxusautójukat Londonba egy olajcserére, ott sok mindenről lehet beszélni, csak racionalitásról nem. Két kézzel szórják azt, ami munka nélkül az ölükbe hullott a szerencse folytán.

Az meg különösen szép, amikor egynémely felhőkarcolót „zöld”-nek neveznek, akkor amikor az utolsó csavartól az összes építőmunkásig importból építenek mindent, hihetetlen szállítási kapacitással. Ehhez képest pár szélkerék a homlokzaton csak a lelkiismeret palástolására való. nem véletlen, hogy az un. ökológia lábnyom messze itt a legnagyobb az egész világon.

Aztán jött a hír, miszerint

Az Atlantis Palm Jumeirah Beach DubajbanMúlt héten az Architect’s Journal arról tudósított, hogy „a Dubajban dolgozó építészek és ingatlanfejlesztők létszámstopot és elbocsátásokat rendeltek el az emírség ingatlanpiaci válsága miatt.” A legnagyobb helyi ingatlanfejlesztő cégek, így a világ legmagasabb épülete, a Burj Dubai mögött álló Emaar is leépítésbe kezdett. Eddig agyonreklámozott nagy projektek, például a Palm Deira, azaz az újabb mesterséges sziget építése határozatlan időre leállt. forrás

Akárhonnan is nyalogatjuk a témát, Dubai a kivagyiság és a természet megerőszakolásának a tipikus példája volt és lesz is, még akkor is ha korábban arról írtunk, az új építészeti ikonok jelentős részét már itt kell keresni és nem Európában vagy az amerikai kontinensen. Ugyan Dubai nem közvetlenül az olajtól lett ilyen gazdag, de a környékén lévő országok ölébe csöppent hirtelen gazdagság leginkább megkérdőjelezhető beruházásokat szült.

Tudom, hogy sokan azt mondják erre, hogy persze, savanyú a szőlő, no meg milyen dolog a káröröm? A magukról megfeledkezett rendszerek és társadalmak sokszor csak akkor tudtak előrelépni, ha valamilyen válság érte őket.

Erre mifelénk talán már látszik valamennyire a hatása, hiszen az a személyes tapasztalatom, hogy mind többen akarnak olyan házat magunknak, ami vagy passzív, de legalábbis igencsak energiatakarékos.

A Palm Jumeirah nevű mesterséges szigetegyüttes minapi megnyitójának húszmillió dolláros bulival járó rongyrázása a világválság idején sokak szerint ízléstelen volt (mellesleg az alább látható és máris világszenzációnak számító gigantikus méretekben vetített videóanimációt 2 magyar fiatalember készítette).

Hozzászólások (10): megnézem

  • Szabóbácsi

    2008. december 3. szerda 19:27

    #7632

    Az egész Las Vegas, Dubai, ostobák rezervátuma. Pénz van, erő van, intelligencia, kultúra nuku. Mondjuk ez a gyakoribb párosítás. Az egész egy átverés, ami önámítással kezdődik. Kár hogy a tehetséges közreműködők erre pazarolják szellemi kapacitásuk nagy részét. Épp elég extremitás van a „normális” nagyvárosokban is. Talán még a budapesti parlament is szőrmentén idefér.
    Azért a holland fedett sípályákkal (5db) tulajdonképpen egyetértek.

  • Laurent

    2008. december 3. szerda 22:50

    #7636

    Teljes ökológiai katasztrófa amit ezek csinálnak. Egy céges úttal néztük meg mi is Dubait. A sivatagi túrán a Jeep vezetője azt mondta:”Európa? gyökerek? Eiffel-torony? minek az?! Jövőre itt is lesz! Felépítjük!” Valóságos agytalan sznobok helye. Jópár ügyfelem vágyik oda, az amolyan valódi rongyrázó újgazdagok! De csak ők… Por, homok és pára. Minden mesterséges. A fű drain-ezett öntözés nélkül elpusztulna! Halott az egész!

  • trevize

    2008. december 9. kedd 18:03

    #7683

    arra számítanak, hogy túrista paradicsom fog itt kialakulni (gazdag túristák idevonzása), és ebből fognak profitálni a későbbiekben.
    tény, hogy sokaknak bejön Dubai és amit nyújt.
    nekem sem.

  • fehérfarkas

    2008. december 22. hétfő 23:47

    #7753

    megnéztem a honlapon szereplő munkákat, azok tetszenek, szépek, igényesek
    viszont a dubai-jal kapcsolatos bejegyzés nem tetszik
    tényszerűség helyett érzelmi megnyílvánulás
    nem kell dubai-t szeretni, de azért azt látni kell, hogy a története arról szól, hogy a sivatagon virágzó óázist hoznak létre, a legmodernebb és fejlettebb metropoliszt
    és azt is be kell látni, hogy nem európával versenyeznek, hanem shanghai-jal, tokióval, szingapurral, hongkonggal és new yorkkal
    (európában csak london, párizs és moszkva versenytárs nekik)

    egyébként a ma olyan nagyon csodált budapest is modern város, XIX. századi modern kreálmány, ami a XIX. század végén, XX. század elején a legmodernebbek közé tartozott (elsők között földalatti, lóvasút felváltása villamosra, villany közvilágítás, angol wc, közfürdők és egészségügyi intézményrendszer kiépítése, a kor ízlésének megfelelő modern, de elegáns épületek (szecessziós, neoklasszicista és eklektikus stílus), az akkori világ legdinamikusabban növekvő metropolisza chicagó, london és dublin után/mellett, a duna parti parlament ami még mai is a világ legnagyobb és legpatinásabb közigazgatási épületei közé tartozik, a 20/30-as években pedig európa tőzsdei/pénzügyi központja london és párizs után, messze megelőzve bécset)
    – csak az a gond, hogy nálunk a 30-as években megállt az élet, és ma is a múltból akarunk megélni – míg a világ más részein már a jövőt építik

  • Szabóbácsi

    2009. január 6. kedd 17:25

    #7810

    Sajnos ha a jövő építenék, akkor ez olyan jövő lenne ami a Star Wars filmek legsötétebb aljavárosi vízióit idézi. Gyakorlatilag kopasz városbolygó pár kitüremkedő csúccsal a felhők fölé. Azért szeretek előhozakodni a nevezett filmsorozattal mert véleményem szerint akik ide ilyeneket rendelnek meg, ill. akik ezt maradéktalanul kiszolgálják azoknak a kultúrális színvonaluk nem ér tovább a Csillagok háborújánál. Csak utánozzák a komoly embereket de minden tartalom nélkül. Egyébként nem olyan nagy kunszt valamiből több anyagot felhasználni, nagyobbat építeni és többet fogyasztani. Ha kimutatnák hogy a szokásos költségek feléért hozták volna létre és fele energiaigénnyel üzemeltetnék akkor minden elismerésem. Így csak esztelen pazarlás. Mivel is működik az egész??? Olajfűtésű gőzgép hajtja a közismerten nem túl nagy hatásfokú generátort ami kierőlködi ezt az irdatlan elektromos energiamennyiséget. Gondoljunk bele hogy annak az energiának a 4-5×-ösét kell fűtőértékben eltüzelni. Mennyi széndioxid termelődik pár infantilis bugyuta szórakozásáért!? Inkább vennék meg ezek a buta, de gazdag arabok a komplett Brazil őserdőt és kerítenék be a favágók ellen!

  • koos.hu - Az öltönyös Majmok Bolygója

    2009. január 9. péntek 00:02

    #7829

    […] cikket különösképpen azoknak ajánlom a figyelmébe, akik a Dubai-ban és más hirtelen gazdagságtól megvakult nemzetek építészeti teljesítményétől […]

  • Ádám Gábor

    2009. január 9. péntek 13:14

    #7838

    Kedves Miklós!

    A cikked szerintem teljesen OK. Dubairól nem is lehet objektíven írni (Sanghairól és a többi gigászról sem).
    A gazdasági válságnak vannak előnyei is. Leállnak végre ezek a pazarló esztelenségek. Mementónak pedig megmaradnak a félbemaradt, torzó építmények. Egyébként sem lesz kereslet már rájuk úgy, mitn ezelőtt… Azok akik eddig a vevők voltak alapvetően részvényekben tartották a vagyonukat, melyek igen jelentősen veszítettek értékükből a tőzsdék mélyrepülése miatt.

    Hogy vajon hol is tartunk most arról mindent elárul a BBC – DVD-n is kapható – fantasztikus „planet earth” sorozata. Ez persze nem kifejezetten építészeti vonatkozású, de rendkívül tanulságos. Kifejezetten az utolsó 3 epizód. Szerintem ezt kellene mindenkinek kötelezően megézni és utána véleményt mondani arról, hogy szükség van-e vajon sípályára a sivatagban.

    Üdvözlettel:

    Ádám Gábor

  • koos.hu - Blogtörténet | legolvasottabb cikkeink

    2009. május 28. csütörtök 12:51

    #9936

    […] Dubai […]

HÁZ-TERV
Milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után?

Új strand, új pályaudvar, új ipari park, új vásárcsarnokok, átépített Petőfi tér, rendelőfelújítás, óvodafelújítás – egyebek mellett ilyen részei vannak az Új Főnix Terveknek Debrecenben. A 200 milliárdos, uniós pénzből finanszírozott programhoz látványos animációt készítettek, amelyben minden tökéletesnek tűnik. Forrás: Gazdaság: Utópisztikus videón mutatják meg, milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után – HVG.hu

Milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után?
2017. február 14. kedd
OFF
A GVH megbírságolta a pécsi Tettye Forrásházat

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Tettye Forrásház Zrt. (Tettye Zrt.) visszaélt gazdasági erőfölényével, mert 2011 májusától túlzottan magas díjat kért a fogyasztóitól a mellékvízmérők szakszerűségi vizsgálatára (beleértve ezek zárral történő ellátását is) és az ahhoz kapcsolódó kiszállásra. A jogsértés elkövetéséért 1.300.000 forint bírságot szabott ki a GVH, és megtiltotta a jogsértő magatartás további […]

A GVH megbírságolta a pécsi Tettye Forrásházat
2015. július 13. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább