Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. november 19. szerda

Konzolos úszómedence az utca felett

Még az év elején láttam ezt a fotót fido blogjában és akkor eltettem magamnak. Azóta is foglalkoztat, hogy milyen építési kultúra lehet ott, ahol

  1. valaki mer egy ilyet tervezni,
  2. van olyan kivitelező, aki ezt garanciával meg tudja építeni ?

Mindössze ennyi.

A fotók forrása és leírás az épületről a Wikipédián és fotók a kivitelezésről

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/e/e9/JouleHotel.jpg

Aki szeretné pár hosszat úszni is benne, annak itt a cím: Hotel Joule, 1530 Main Street, Dallas TX, 75231 Phone (214) 748-1300

Hozzászólások (16): megnézem

  • ferenc

    2008. november 19. szerda 02:03

    #7476

    Kultura, schmultura….
    egyszeruen ha van penz (es hulye texasiaknak miert ne lenne) akkor megkeresik a aquariumepito specialistakat.

    Pont. Samu a kardszarnyu delfin utan meg a testesebb szallovendegek is eltorpulnek, egy SeaWorldhoz kepest meg a kockazati biztositas is.

  • Huszti István

    2008. november 19. szerda 09:12

    #7482

    Kedves Miklós

    Nagyon jó kérdéseket teszel fel. Ha megengeded tovább fűzném, nálunk lehetne-e ilyet építeni?

    Amiért lehet.
    1. Ennél nehezebb megoldások is épülnek nálunk, igaz nem ilyen funkcióval.
    2. A hazai tervezők között számos van, aki erre felkészült.
    3. Ismerek olyan kivitelezőket, akik elég fegyelmezettek ahhoz, hogy közvetlen irányítással ilyet jól el tudjanak készíteni. Itt a fegyelmezettségen van a hangsúly.

    Amiért nem.
    Egy napi példával illusztrálva. Tegnap megnéztem egy építkezést, ahol a kivitelező állítólag nagyon jól dolgozik (egyszerű családiház). Rövid szemlélődés után csupán az alábbi hibákat láttam:

  • Vincze János

    2008. november 19. szerda 09:16

    #7483

    Nem az a kérdés ki tervezte,ki épitette,hanem mi értelme,egy zajos koszos városban.

  • Huszti István

    2008. november 19. szerda 09:19

    #7484

    (valami miatt előbb elment, mit befejeztem)

    Szóval a folytatás:
    – A hegeszthető bitumenes szigetelést elrontották
    – A padlófűtést hibásan szerelték
    – A homlokzati vakolat fedőrétegét elrontották
    – Az erkély vízszigetelését kifelejtették, utólag barkácsolnak.
    – A falazatatok (tervtől eltérően, mert a kivitelező jobban tudja)más anyagból és szigeteléssek készültek
    – Kimaradtak a dilatációk
    – A zsalukó támfal csak azért áll, mert a föld türelmes
    és folytathatnám.
    Bizonyára ezeket Te is tapasztalod, csak gondoltam hasznos, ha ennek kapcsán itt leírom.

  • Huszti István

    2008. november 19. szerda 09:30

    #7485

    Igazad van János, de ez egy másik kérdés, itt szerintem az indító kérdés arról szólt, hogy milyen kultúrális feltételei vannak egy ilyen technológiai megoldás létrejöttének.

  • Huszti István

    2008. november 19. szerda 10:06

    #7487

    Milkós

    Tudod én mindig azon gondolkozom, hogy hogyan lehet ezen az állapoton segíteni – ugyanis mint tervezőnek érdekem. Saját körömön belül azt tudom tenni, hogy a megbízóimmal megpróbálom megértetni, hogy a tervező és ő ugyanabban érdekelt, vagyis az igényeinek meminél jobban megfelelő, építészetileg jó és optimális ház készüljön. Ehhez viszont az kell, hogy ne csak a tervezésre legyen igénye, hanem abban tekintsen partnernek, hogy közösen létrehozzuk a házat (ez nem jelenti a közvetlen kivitelezést). Erre többek között azért is szükség van, mert a hazai jogszabályok miatt a tervezőnek – ha az építtető nem igényli – az építés menetébe semmilyen beleszólása nincs. Természetesen ez a partneri viszony az átlagos gyakorlattól eltérő tervezői magatartást igényel és más jellegű terveket is.
    Hogy miért írom ezeket itt – tudva, hogy ezzel Te is tisztában vagy? Bízom abban, hogy esetleg leendőépíttetők is olvassák és elgondolkoznak rajta.

  • Vincze János

    2008. november 19. szerda 11:45

    #7488

    Igazad van István,az a baj, hogy nincs rá igény, mert szerintem,lenne rá tervező,és kivitelező is. Vannak még jó szakemberek,de ez az ország a gicses épitészet felé halad.

  • Huszti István

    2008. november 19. szerda 14:22

    #7490

    Érdekes kérdés az, hogy mire van igény ? Én azt tapasztalom, hogy ebben is van felelőssége az építésznek, ugyanis példák bemutatásával, közérthető mérnöki érvekkel lehet igényt támasztani. Ez szerintem akkor is hozzátartozik a munkánkhoz, ha sajnos egy építtetőnél gyakran (tisztelet a kivételnek) annak a kőművesnek többet ér a szava, akinek meg kell mutatni egy falvég kifalazását és a szakmai tájékozódása a sörösüveg cimkéjének elolvasásáig tart. De ez van, ebből kell dolgozni és az nem elfogadható erkölcsileg sem, amit nem is olyan rég egy tervtanácson a Kamara képviselője mondott, miszerint „nem kell vállalni”. Persze nem kell mindent vállani, de ne az építész vesse el eleve a jobb lehetőségét. Saját tapasztalatom pedig az, hogy fárasztóbb, de hosszútávon megéri, meg jobban lehet aludni.
    Miklós, remélem nem viszem el itt a témát más irányba. Az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy az általad is látogatott fórumban a „hogyan vegyük hülyére a kollégákat” témakörök zajlanak és oda nem látom értelmét ezeket leírni.

  • Bladedezire

    2008. november 19. szerda 22:18

    #7496

    Sziasztok!

    Én ilyet már láttam !
    VAn Las Vegasban egy hotel, nem tudom a nevét nem ugrik be de híres a Hjú Hefnerről tudjátok is többek között valamiért van ott egy róla elnevezett lakosztály asszem! Na midegy alényeg a lényeg hogy ott két emeletenként van egy ilyen medence .jól néz ki. oda illik.

  • Bladedezire

    2008. november 19. szerda 22:38

    #7497

    megtaláltam Palms hotel Las Vegas palms.com nem találok egy normális képet de kivehető nagyjából a bal oldali torony közepén pár db konzol https://www.playtimelasvegas.com/50226711/thickboxpalms.jpg

  • ferenc

    2008. november 19. szerda 22:49

    #7498
  • Szabóbácsi

    2008. november 20. csütörtök 21:15

    #7511

    Itt a lényeg a gondolkodásmód. Minálunk a kisstílű, provinciális szemlélet ilyet sajnos/szerencsére nem tesz lehetővé. Sajnos, mert a sziporkázás pár pitiáner blikkfangban kimerül, szerencsére, mert megakadályoz bizonyos építészeti ámokfutást.
    Kisstílűnek tartom mind a jogalkotókat, mind a végrehajtó hatóságot, az azokkal gúzsbakötött tervezőket kamarástul, a megrendelőket és leginkább a kivitelezőket. És szerintem ez nem lesz másképp nálunk 200 év múlva sem.

  • Huszti István

    2008. november 20. csütörtök 22:18

    #7512

    Igen, ez egy nagystílű hasznos hozzászólás.

HÁZ-TERV
Hoover Dam Bridge

Colorado River Bridge | Hoover Dam Bypass Bridge | Boulder City, Nevada, United States | 271 meter magas | 8 év | 240 millió dollár | 2010-ben átadva A híd (220 Ft-os dollárral számolt) 53 milliárd Ft-os költségét érdemes összevetni a budapesti Megyeri híd 65 milliárdjával. A legmagasabb vasbeton híd A nagyobb felbontású Google Maps […]

Hoover Dam Bridge
2011. január 21. péntek
OFF
Melyik irodában dolgoznál szívesen?

Milyen környezet motiválna a legjobban? Te milyen hangulatú irodában dolgoznál szívesen? Hajón, fa tetején, esetleg egy barlangban…..? forrás: Office Snapshots » Inventionland Offices

Melyik irodában dolgoznál szívesen?
2010. november 26. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább