Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. október 12. vasárnap

Hazajáró | Regéci vár

Az irodalom szerint ez a vár Zrínyi Ilona egyik kedvence volt, sokat tartózkodott itt. Férje halála után itt nevelte 5 éves koráig a kis Rákóczi Ferencet, és itt tartotta esküvőjét Thököly Imrével. A várat Thököly halála után I. Lipót császár parancsára 1689-ben lerombolták, hogy a kurucok ne használhassák, mint erősséget.

A várat nemcsak Zemplén okán, hanem egy, az építészfórumon megjelent és nagy vitát kiváltó diplomaterv kapcsán is vettem elő. A dicséretben és diplomadíjban részesített terv lényege, egy a vár közepére „megálmodott” 4 emeletes fémszerkezetű „látogatóközpont”. E díj és lelkendező opponensi vélemény minden jóérzésű, műemlékeket tisztelő ember számára rendkívül visszatetsző és beszédes tanújele, hogy miféle törekvéseket tartanak egyesek támogatandónak az építészoktatásban.

a „[…] Az egész eredeti értelme veszik el, pont amiért szeretjük ezeket a várakat, amiért hajlandóak vagyunk megmászni sok száz métert, sok száz lépcsőt: a kilátásért és hangulatért, a történelmi atmoszféráért. A magát szerényen csak „Regéci Várépítő”-nek tituláló fiatalember pont ezeket teszi tönkre a tervében. A vár természetesen megérdemel törődést, és megérdemli, hogy a mainál több figyelmet kapjon, de ennek volna sokkal kíméletesebb és kevésbé táj és kilátásromboló módja is. Csehország közel 100 épen maradt vára mellett a megmaradt elenyésző számú magyarországi várat igencsak meg kellene becsülnünk és nem hiszem hogy „újra kellene értelmeznünk a funkciójukat”, mert az elég régóta adott. Szerencsés lett volna, ha az opponens maga is felkaptatott volna ama bizonyos várvégi dombra, mert lelkesültsége talán kisebb lett volna.
Annak lehet örülni, hogy ez nem megbízás, hanem csak egy diplomaterv volt.” | forrás

A várból pazar, teljes 360 fokos panorámában gyönyörködhetünk, a fotókon két kis falvacska, Regéc és Mogyoróska láthatóak. A vár a Google Maps-on és a Wikipédián.

A többi fotóhoz katt az alábbi fotóra

további fotók a várról és a környékéről >>

A vasárnaponként jelentkező Hazajáró sorozatunk következő részében a Szegedről készített fotókat mutatjuk meg.

(Természetesen maradtak még zempléni bemutatnivalóink, azonban szeretnénk törekedni a változatosságra is, így a többi zempléni várat és érdekes látnivalót későbbre hagyjuk)

Hozzászólások (3): megnézem

  • Károly

    2008. október 12. vasárnap 09:20

    #5686

    SZOMORÚ hogy ezek a csodálatos építmények ilyen sorra jutottak,de ha felújítani nem tudjuk legalább a környezetét ne engedjük mindenféle építményekkel elcsúfítani!

  • AZso

    2011. szeptember 13. kedd 17:57

    #81654

    Máshol is láttam, most itt szaladtam bele…
    Ez a diplomaterv egy agyrém, én nem adnék diplomát annak, aki ilyet kitalál. Úgyis túl sok a diplomás. Kicsit magasabbra kellene tenni a szűrőt, mert ha az ilyeneket még bátorítjuk is, akkor megérdemeljük a rondábbnál rondább funkciótlan épületeket…. 🙁

HÁZ-TERV
Hazajáró | Tisza-tó 1. rész

Idén nyáron már a második alkalommal jártunk a Tisza-tavon, Tiszafüreden nyaraltunk egy hétig. Idén is annyira jól éreztük magunkat, hogy eldöntöttük, ebből bizony rendszer csinálunk. Megyünk jövőre is. A tó tiszafüredi része abszolút vadregényes, keresztül kasul be lehet járni, leginkább kajakkal és motorcsónakkal. A motorcsónak bérlés kb úgy zajlik, hogy „melyikkel akarnak menni? Ha visszajöttek, […]

Hazajáró | Tisza-tó 1. rész
2017. november 26. vasárnap
HÁZ-TERV
Hazajáró | a sarródi Kócsagvár

„…Az egykori, a Fertő tó összezsugorodása következtében megszűnt révátkelő helyén áll az 1993-ban épített Kócsagvár. Tervezői a Makovecz Imre neve által fémjelzett organikus építészet követői, a hegykői születésű Zámbó Terézia és férje, Koller József. Nevét a helyi madárvilág egyik jellemző képviselőjéről, a nagy kócsagról kapta, a madár alakja a díszes bejárati kapun is megjelenik. A kócsag a természetvédelem […]

Hazajáró | a sarródi Kócsagvár
2017. augusztus 21. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább