Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. október 11. szombat

Hogyan (ne) fejlesszünk kamarai honlapot? | 2.

Az előző rész után – mely az előzményeket taglalta – térjünk át a lényegre, melyek egy kamarai honlappal szemben megfogalmazható elvárások:

  1. megfelelő megjelenés, dizájn
  2. könnyű és átlátható navigáció
  3. kapcsolattartás
  4. a kamara működéséhez szükséges alapvető tartalmak (erről a 3. részben lesz szó)

A vizsgálódásban ezek természetesen oly mértékben összefüggenek, hogy sok esetben nem is választhatóak szét.

1. a megjelenés

a régi honlapMint az előző részben írtam, a korábbi olajzöldes színű honlap összeségében, részleteiben jó színvonalú volt, egyedi megjelenéssel, jó navigációval és elfogadható tartalommal. A honlapon látszott, hogy egyedi programozású, webdizájner által kitalálva, elkészítve.

A mostani honlap alatt egy ingyenes Joomla nevű blog (bocsánat tartalomkezelő) motor berreg, amivel önmagában még nincsen semmi baj sem, viszont a honlapról messziről lerí, hogy szinte default beállításokkal lett beüzemelve és megjelenésében – hiába tűnik egyszerűnek -, még az ingyenes blogszolgáltatók előtelepített sablonjainak a színvonalát sem éri el. :

Közben megjött a válasz is egy hozzászólás formájában | Simon Nándor vagyok a https://www.mek.hu portál szerkesztője (fejlesztője), az én művem a CSS és maga php template is (valamint számos joomla modul).
A régi honlap alapja is CMS (tartalomkezelő rendszer) volt. A különbség csupán az, hogy most joomlat használunk ami mögött van támogatás és folyamatosan fejlesztik is, míg a régi portál alatt lévő cms-t nem fejlesztik tovább és zárt forráskódú és semmilyen támogatás nincs hozzá.

Az egyszerű felépítés és működés is igényel egy olyan megjelenést, ahol a betűtípusok, stílusok, a legfontosabb grafikai elemek jól olvashatóvá és jól struktúrálhatóvá teszik a weblapot. Mindezt azért merem leírni, mert a webet használok – különösen a nagy forgalmú portálok használata során hozzászoknak olyan alapvető dolgokhoz, amik másutt természetszerűleg hiányoznak.

Hogy érthető legyen, pl. a területi kamarai felsorolásnál keveseket érdekelhet, hogy ezt az infót mikor tette fel a webmester, mikor frissítette és minek oda a (folytatás) link, amikor egyszerűen csak rá kellene kattintani a területi kamara nevére és az egész összezsugorodhatna a jelenlegi hosszúság harmadára. De pl. egy felsorolás minden eleme után sem szokás kitenni az alábbi jeleket PDFNyomtatásE-mail

A nyitólap jobboldali fele részben egy, részben kéthasábos, de semmiféle háttér, vonal vagy bármilyen más grafikai elválasztás nem tagolja az oldalt, nehezen átlátható, összefolynak a hírek.

Manapság valóban a minimál dizájn a trend, de ennek is határt szab az átláthatóság és az olvashatóság.

2. a navigáció

a honlap kinézete önmagában még nem, de igazából a navigáció ösztönzött arra, hogy írjak a kamara honlapjáról, mert ez valami olyan sajátságos, hogy ilyennel még nem nagyon találkoztam. Adva van egy vízszintes és egy baloldali függőleges navigációs sáv. Ez eddig oké, nyilván mindkét navigációs menüsornak megvan a maga (a másikétól) eltérő szerepe, mit emelünk ki és mi az, ami elmegy egy pl. felsorolásban?

Érdemes bármelyik vízszintes sorban lévő menüpontra kattintani és megnézi, mi változik a baloldali navigációban? Mit gondolnak hová rejtették pl. a Tervtanácsokat? Nem fogják kitalálni … a pályázatok közé.

De az igazi meglepetés az, hogy vannak menüpontok, amik mind a vízszintesben, mind a függőlegesben szerepelnek, de mást kapunk, ha rájuk kattintunk. Nem mindegy, hogy pl. a Továbbképzések esetén a vízszintes vagy a függőleges sávban lévő névre bökünk, mert más tartalmat kapunk.

De még ez sem elég, mert ha a baloldali menüben pl. a Továbbképzésre bökünk, mindjárt megjelenik alatta az almenüje és jobboldalon is a tartalma, amik viszont szintén eltérőek. Ezzel együtt aki a Továbbképzés menüpontra bökik gyakorlatilag 3 féle tartalmat (almenüt) fog kapni. De ez nemcsak erre a menüpontra érvényes, hanem nyugodtan ki lehet próbálni pl. a Pályázatok menüpontot is, ott még nagyobbak az eltérések.

Természetesen ha kellő időt töltünk el a honlapon a navigáció próbálgatásával, akkor rá fogunk jönni bizonyos törvényszerűségekre, de az odatévedő – mindössze egy bizonyos infót kereső – látogatótól ez nem várható el. Pontosan ezért volna szükséges az egyszerű, könnyen átlátható navigáció.

A másik megállapításom inkább tartalmi, de talán mégis a navigációhoz köthető. A kamara honlapja sajnos nem tesz különbséget alapvetően fontos és kevésbé fontos dolgok között. Ha nem így lenne, akkor pl. a kamara létének alapja, a

Kamarai Névjegyzék nem az utolsó menüpontok egyike lenne,

közvetlenül a Kapcsolat után. Ez a kamarai honlap funkciójának olyan fokú meg nem értésére utal, hogy látszik, a honlap felépítésének megtervezésekor a kamara tisztségviselői rangon alulinak tartották effajta dolgokkal foglalkozni.

Egy kamara honlapján a Kamarai Névjegyzék kiemelt helyet igényel, ha úgy tetszik ez a legfontosabb menüpontok egyike.

A honlap kialakítása és megszerkesztése nem kizárólag a webszerkesztő/webmester/admin dolga. Ő azt fog kialakítani, amit a honlap tulajdonosa számára meghatároz. Vagyis a MÉK-en belül jó lenne találni olyan felelős tisztségviselőt, aki egyrészt átlátja a teljes kamara működését és pontos képe van arról, hogy milyen hangsúlyokat kell elhelyezni egy kamarai honlapon. Nekem úgy tűnik, hogy ilyen személy eddig nem folyt bele a honlapfejlesztésbe.

3. kapcsolattartás, RSS, hírlevél

A kapcsolattartás területén szerencsére már jobb a helyzet, mert a 2008-ban már alapnak tekinthető Hírlevél és RSS szolgáltatást már biztosítja a honlap. Annyi megjegyzésem volna csak, hogy egy hírlevélnél ma már alapkövetelmény, hogy a tudtunk nélküli feliratkozások elkerülése miatt a feliratkozásunkat egy visszaigazoló email-lel erősítjük meg. Ez sajnos hiányzik. Az RSS-nél pedig meggondolandó volna specifikálni a különféle híreket, mert nem biztos, hogy mindenki kíváncsi mindenféle hírre. Ezek a tartalomkezelő rendszerek már tudnak többféle RSS csatornát kezelni, így ki-ki maga dönthetné el, hogy pl. csak a pályázati, csak a kamarai, csak egyéb más hírekre kíváncsi-e?

Persze van egy olyan érzésem, hogy sokan azt sem tudják, mi fán terem az RSS? Ez utóbbira kiváló megoldást nyújt pl. a Feedburner szolgáltatása, mert így mindjárt láthatóvá válik, hogy hányan is iratkoztak fel a különféle hírekre, sőt mivel a Feedburner-ben lehet email értesítést is kérni, így aki nem akar megbarátkozni az RSS-sel, az is tudná egyszerűen használni (magyarul, ha megjelenik egy hír a honlapon, kap egy email értesítést).

Amit hiányolok, arról majd a következő részben, mert az már tartalmi jellegű.

Maradjanak velünk, mert hamarosan következik a befejező rész, amelyik a honlap tartalmát fogja vizsgálni.

[poll id=”16″]

Hozzászólások (3): megnézem

  • Simon Nándor

    2008. október 13. hétfő 10:59

    #5745

    1.
    …viszont a honlapról messziről lerí, hogy szinte default beállításokkal lett beüzemelve és megjelenésében – hiába tűnik egyszerűnek -, még az ingyenes blogszolgáltatók előtelepített sablonjainak a színvonalát sem éri el…

    Egyszerű – Nos azért tűnik egyszerűnek mert az.

    Beállítások – szinte semmi sem default, aki hozzáértő az ezt egyből látja, a blogszolgáltatók pedig WordPress vagy más blogmotorokat szoktak adni nem pedig Joomlat!

    A szubjektív véleményt pedig elfogadom.

    (a koos.hu alapja a WordPress nevű ingyenes BLOG motor, a Joomla CMS, nem csak blogokhoz hanem bármihez)

    2.
    …területi kamarai felsorolásnál keveseket érdekelhet, hogy ezt az infót mikor tette fel a webmester, mikor frissítette és minek oda a (folytatás) link, amikor egyszerűen csak rá kellene kattintani a területi kamara nevére és az …

    Ebben sok az igazság a mai nap folyamán átalakítom.

    3.
    …A nyitólap jobboldali fele részben egy, részben kéthasábos, de semmiféle háttér, vonal vagy bármilyen más grafikai elválasztás nem tagolja az oldalt, nehezen átlátható összefolynak a hírek…

    Ez is megfontolandó.

    4.
    …De az igazi meglepetés az, hogy vannak menüpontok, amik mind a vízszintesben, mind a függőlegesben szerepelnek, de mást kapunk, ha rájuk kattintunk. Nem mindegy, hogy pl. a Továbbképzések esetén a vízszintes vagy a függőleges sávban lévő névre bökünk, mert más tartalmat kapunk…

    A fenti menüben található linkek a leggyakrabban keresett oldalakra mutatnak, a Továbbképzések menüt már megváltoztattuk egy kicsit (a cikk elkészülte előtt), jelen állapotban egyértelműbb.

    Több ilyen menü pedig nincsent.

    5. Névjegyzék
    Szándékosan volt lejjebb a MEKON fejlesztési időszak miatt.

    Mindenképpen hangsúlyosabb helyet fog kapni.

    6. RSS
    Valóban nem használják még sokan, ezért nem is kapott figyelmet, a későbbiekben lehetőség lesz csatornák választására.

    Várom a folytatást és köszönöm az építő ötleteket!

  • Hogyan (ne) fejlesszük a MÉSZ honlapját?

    2011. július 6. szerda 12:12

    #80997

    […] hiszen a szintén hasonlóan kinéző és korábban részletesen kivesézett MÉK honlap (itt és itt) és a MÉSZ honlap ugyanazon kéz […]

  • Megújult a MÉK honlapja?

    2014. május 15. csütörtök 19:00

    #88429

    […] Hogyan (ne) fejlesszünk kamarai honlapot? | 2. […]

SZAKMA
MÉK választások 2017 | 5. rész – Mi lehet az új MÉK vezetés programja?

A MÉK-ben 2017-ben választások lesznek, ennek kapcsán a kamara jelölő bizottsága felkérte a tagságot, hogy mondja el, milyen kamarát szeretne. Nem kell új javaslatok után keresgélni, nem kell feltalálni a spasnyolviaszt, ha már egyszer készen van szinte a teljes program: „… Meg kell fordítani a kamarák működésének irányát!… A jelenlegi MÉK > területi kamara (küldöttek) > kamarai tag […]

MÉK választások 2017 | 5. rész – Mi lehet az új MÉK vezetés programja?
2017. július 30. vasárnap
SZAKMA
MÉK választások 2017 | 4. rész – Mit kritizáltak és mit ígértek a MÉK elnökjelöltjei 2013-ban?

A MÉK-ben 2017-ben választások lesznek, ennek kapcsán a kamara jelölő bizottsága felkérte a tagságot, hogy mondja el, milyen kamarát szeretne. Újabb javaslatok helyett úgy vélem 4 év elteltével érdekes olvasni arról, hogy 2013-ben a tisztújításon mit kritizáltak és mit ígértek a MÉK elnökjelöltjei ? ” … Hajnóczi Péter elnökjelölt „belügyekre” és „külügyekre” osztotta a tennivalókat. A belügyek terén szerinte a […]

MÉK választások 2017 | 4. rész – Mit kritizáltak és mit ígértek a MÉK elnökjelöltjei 2013-ban?
2017. július 28. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább