Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. szeptember 30. kedd

Családi ház | Pécs, Nagyszkókói út

Erős lejtésű telekre kerül a fenti családi ház, ezért mielőtt még egy vonás is készült volna, megvártuk a geodéziai felmérést és legelőször megmodelleztük a terepet (ez látható itt alul, a baloldalon, fél méteres szintvonalakkal). A terep morfológiája nagyjából ki is jelölte azt a területet, ahová az épület kerülhet, de ahhoz hogy lássuk, milyen feltöltések, bevágások kellenek majd, egyszerű kockákat süllyesztettünk a terepbe (lent jobb oldalon), szimbolizálva egy garázs és lakószint tömegét. A szintvonalak segítségével könnyen leolvashatóak – a térbeli rajzon is – a magasságok.

E dobozok mozgatásával lehetett elérni, hogy minimálisra szorítsuk le a felesleges földmunkát…és nem utolsó sorban ezzel dőlt el, hogy félszinteltolásos kialakítást kell választani és hogy hová kerülhet a terasz?

A tervezési program szerint az épület oldalhatárra kerül (ha nem is a tényleges telekhatárra), 2 szintes, félszinteltolásos. Megrendelői igény volt, hogy az étkező kapjon fontosabb szerepet a nappalival szemben, így ehhez kapcsolódik a magasabban fekvő (jobb kilátást nyújtó) nagy terasz is (a nappali előtt is kialakítottunk egy kisebbet, amit össze is kötöttünk egy kis lépcsővel).

Az alábbi rajzra kattintva megnézheti az alaprajzokat és a metszeteket.

262-tervek

Ez egy egészen friss tervezésű családi ház, nemrég lett beadva engedélyeztetésre. A rajzok és a látványtervek önmagukért beszélnek

[poll id=”14″]

Hozzászólások (14): megnézem

  • Bujnoczki András

    2008. szeptember 30. kedd 13:53

    #4848

    Nem ismerve a talajmechanikai viszonyokat,de a szint meghatározásokhoz a garázs tetőszintjét vettem volna alapul az épitmény L alaku részénél és e fölé tervezem a teraszt úgy ,hogy a két szint találkozása egybeessen.Igy a terasz minden térből megközelithető lenne és a tetőkiképzést nem kellene megosztani.Ez persze csak magánvélemény és pénztárca kérdése.

    Üdv:B András

  • ópapa

    2008. október 1. szerda 14:03

    #4858

    Gyönyörű, de a mai közbiztonsági helyzetben ilyet nem szabadna még tervezni sem. Kínálja magát a kulcs nélküli idegeneknek, ezért ma már belsőudvaros erődítményeket kell tervezni és építeni.

  • Szabóbácsi

    2008. október 3. péntek 15:48

    #5065

    Az emeletről a konyhába jutás (vagy fordítva) macerás. Ha mégis olyan fontos, kár hogy nem csatlakozhat a félszint a főlépcsőre.
    Nem spóroltam volna annyit azzal a földmunkával, a kilátás nem minden.

  • Uhrin Imre

    2009. február 22. vasárnap 19:01

    #8435

    Akkor a közbiztonság határozza meg az ízlésünket?!
    Kocka alakú, lapostetős, kevés ablakkal!!!

  • Uhrin Imre

    2009. február 22. vasárnap 19:11

    #8436

    Bajban lennék, ha a Családi ház Mecseken és e terv közűl kellene kiválasztanom melyik a szebb.

    Több földmunka már csak rontott volna. Akkor már egyszerűbb lett volna az Alföldön felépíteni.
    A domboldal által adott lehetőség a szintek egymástól való eltolása.
    Egy sík terepen ugyanez nevetségesen hatna!

    Mivel az épület nem a VII kerületben épűl, igenis MINDEN A KILÁTÁS!

  • László

    2009. április 12. vasárnap 19:18

    #9126

    T.Miklós!Először kellemes ÜNNEPEKET kiv.
    Leveleztünk a szin(kerti pihenő ép. témával. A polg.hiv. volt kint, még 1szer lesz a helyszinen találka, hátha a szomszéd visszavonja a feljelentését.Egyébként oldalthatárra építettem, minden rendben van, csak a magasság 2.8 és 3.4m magas, féltetős(legmag. pont)Ebbe belekötöttek, és a beépítési % mennyi, mert azt is meghaladja a beépítés, ránézésre, azt mondták. De ez a kerti pihenő ,mivel nem építési eng. köteles, így véleményem szerint nem növeli a beépítési arányt, vagy igen?Pontosan felmérek mindent, pontos tényeket adok elő, csak a magasság miatt lebonttathatják? Vagy kérni lehet fennmaradást? Mit adjak elő?köszönöm válaszát, mindenjót!

  • koos.hu - Blogtörténet | legolvasottabb cikkeink

    2009. május 28. csütörtök 12:50

    #9931

    […] Családi ház | Pécs, Nagyszkókói út […]

  • páhi krisztina

    2010. március 25. csütörtök 17:30

    #61649

    mennyibe kerül?

  • Adél

    2010. április 10. szombat 14:51

    #71018

    Nagyon szép ez a ház!Hasonló házat szeretnénk mi is,csak néhány apróbb változtatással.Mi a kazán helyére gondoltuk a fürdőt,és elöl a terasz kisebb lenne és födött,fent viszont nem lenne.Érdeklődni szeretnék,hogy a terasz födését hogyan lehetne megoldani?Válaszát előre is köszönöm.

  • Ferdinánd

    2012. szeptember 21. péntek 19:20

    #84711

    Üdvözlet!

    Az emberek tényleg szeretnek az otthonukhoz, otthonukban ennyit lépcsőzni? 3,5 m-t kapásból? Sose öregedjenek meg!
    Nálunk nem volt ennyi lépcső (kényelmes!), mégis meggyűlöltem, pedig combom és vádlim is van. Tudom az adottság és a kilátás, miből az utóbbit egy építész ismerős szerint az ember 1 éven belül megun, észre sem vesz.
    A jövőjét nézve ezt a házat gyakran el fogják adni.
    A látványa megfogott!

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy „A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább