Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. augusztus 25. hétfő

Archív | ikerház 580 cm-en

laborc-axo

Ezt az 1994-ben készült tervet azért ástam elő a fiók mélyéről, mert az egyik Tervkritikában egy 570 cm széles házról mondtam véleményt és eszembe jutott, hogy egyszer nekem is „be kellett mennem ebbe az utcába”. Ez ugyan valamivel szélesebb, de 580 cm-en se sokkal könnyebb tervezni, ráadásul ez egy ikerház volt, jelentős lejtéssel. Az ikerház első felét nem én terveztem és az már évekkel korában megépült.

laborc-alaprajz

Az önkormányzat első körben azt szerette volna, hogyha ahhoz igazodom és az első tervet arra való hivatkozással utasította el, hogy a másik mellett túl szép az általam tervezett ház, nem illenek össze. Szerencsére meggyőzhetőek voltak arról, hogy

  1. nem az építési osztály kompetenciája eldönteni mi szép és mi nem,
  2. másrészt pedig nincs olyan jogszabály, ami előírná, hogy hasonlítani kell a két oldalnak egymáshoz.

Az ennyire keskeny és többszintes lakóépület kialakításának a titka, hogy középen kell a bejáratot elhelyezni és jól kell elhelyezni a lépcsőt.

laborc-metszet

laborc-oldal

Hozzászólások (11): megnézem

  • istvan kertesz

    2008. augusztus 30. szombat 21:14

    #4153

    Tisztelt uraim.
    Baratomat latogattam meg, "haz avatason".En meg olyan pici lakast eletembe nem lattam. A hazam itt  270nm, otthon180nm. Itt a garazs folott van egy extra master bedrom, furdo szobaval, jaccuzival. Kulonben egyszintu. Csodalom, hogy egy 5nm. lakasba valaki nem bolondul meg.

  • koos.hu - Blogtörténet | legolvasottabb cikkeink

    2008. szeptember 29. hétfő 07:49

    #4784

    […] Archív | ikerház 580 cm-en […]

  • Era

    2010. január 26. kedd 18:29

    #60458

    Tisztelt Koós Úr!
    Mint a nagykozári ház oldalán is írtam, ha megnyitom valamelyik képet és az nem külön ablakban, hanem ennek a tetején nyílik meg, akkor időnként belelóg egy-egy reklám a két oldalsó sávból.
    Pl. ezen a lapon a 3 egymás melletti rajzból ami feljön az egyik egyáltalán nem látszik.
    Lehetne a honlap középső sávja szélesebb? Ma már nagyon kevés olyan kis monitor van, ami ezt indokolná. Nekem pl. két oldalt 4-4 cm marad ki jelenleg, amin az ön lapján nincs semmi.

  • Hawaii

    2010. január 26. kedd 20:19

    #60461

    Era: Nem lehet, hogy Ön valamilyen régebbi böngészőt használ, ami hibásan jeleníti meg az oldalt? Pl. Internet Explorer 6.0?

  • Hawaii

    2010. január 26. kedd 20:35

    #60462

    Apropó, ~5m²-ben is el lehet férni, csak okosan kell felosztani:
    https://www.youtube.com/watch?v=FTF9PfDFv_c
    🙂

  • Era

    2010. január 26. kedd 21:22

    #60465

    Kedves Miklós!
    Nem IE-t használok, és pár hete már FF-ot sem (nagyon visszafogja a gépet) Chrome-ra váltottam (W7 mellett, merthogy az is hardverbarátabb mint a korábbiak :)).
    Szívesen elküldök egy PrintScreen képet, ha ad egy emailt. (Az enyémet beírtam, tehát arra írhat. Vagy ugyanazzal MSN-en megtalál.)

    Egyébként furán „előrejönnek” a reklámok. Nem mind, de jobb oldalt van egy nagy négyzet, az mindig.

  • Hawaii

    2010. január 26. kedd 21:49

    #60466

    Valóban. Chrome-ban a flash minden más réteg fölött jelenik meg, kitakarva a lightbox-ot is, hiába annak a legmagasabb a Z-indexe. A probléma orvoslásához ki kell egészíteni a forráskódot:
    https://www.voodish.co.uk/articles/lightbox-thickbox-menu-disappears-behind-flash-you-tube-video-fixed/

  • Hawaii

    2010. január 26. kedd 21:55

    #60468

    Jah, és a napokban megjelent v3.6-os FF is érezhetően gyorsult, illetve fele-harmad annyi memóriát igényel, mint elődje. Chrome persze ennek ellenére is gyorsabb maradt valamivel, de a memóriahasználatbeli előny már a FF mellett szól. – Na, nem offolok többet.

  • sándorlaci

    2010. március 4. csütörtök 12:44

    #61293

    javaslat Erának: fájl>nyomtatási kép-és nem látszik a reklám.

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy „A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább