Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. augusztus 11. hétfő

Geocaching + műemlékvédelem

Világszerte egyedülálló és eredeti megállapodás született a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) és a Magyar Geocaching Egyesület összefogásából.  Az Egyesület ötlete alapján a tagjaik kulturális örökségmentő missziót vállaltak oly módon, hogy a geocaching játékot összekötötték a mintegy 12 ezer hazai regisztrált műemlékkel. A KÖH azonnal felkarolta az ötletet, mert a játék révén széleskörű nyilvánosságot kapnak azok a műemléki védettségű épületek, melyek felújítására sokszor nincsen pénz, de amelyek nincsenek mindig szem előtt, így sokszor már csak a visszavonhatatlan pusztulásról vagy éppen illegális bontásukról lehet hallani. Mezős Tamás a KÖH elnöke így kommentálta a megállapodást:

a Műemlékem.hu új fejezetet nyit a hivatalos műemlékvédelem és a társadalom között. A nyilvánosság széles rétegei vállalhatnak felelősséget kulturális értékeink megóvásában és bizony a jövőben a műemlékvédelmi jogszabályokat áthágni akaró személyek és cégek sem érezhetik úgy, hogy kontroll nélkül rombolhatnak. Mindemellett, tette hozzá Mezős, lényeges értéke a kezdeményezésnek, hogy az érdeklődők tömegei kerülhetnek napi kapcsolatba Magyarország csaknem 12 ezer védett, s bizony jobbára csak hellyel-közzel ismert műemlékével.| forrás: stop

A GPS „kütyükért” lelkesedők már a geocaching-gel is messze túlléptek a technológiák öncélú használatán, hiszen ez egyfajta „ismerd meg az országot” mozgalommá vált. A műemlékem.hu portállal és az ahhoz kapcsolódó játékkal mindannyiunk számára hasznos tevékenységet végeznek.

Mi a geocaching és mi a cache?
 A geocaching lényege, hogy egy jól lezárt ládikát a vállalkozó kedvű játékos elrejt egy általa kiszemelt, valamilyen szempont szerint megismerésre, felfedezésre érdemesnek ítélt terepen, és egy erre alkalmas GPS készülékkel a megfelelő módon rögzíti a rejtekhely (ez a „cache”) pontos koordinátáit. Ezeket az értékeket bejegyzi a www.geocaching.hu Internet oldalon és a geocaching központi honlapjára. Ezek az adatok mindenki számára elérhetőek.

A térkép tanúsága szerint valóban sok a védett műemlék. A játék során nem csak a GPS  koordinátákat kell rögzíteni, hanem a műemlék állapotát is és fotókat kell készíteni róla. Ezáltal egy egyedülállóan részletes és pontos adatbázis készül el. A játékosok pontokért versenyeznek és cserébe az együttműködésért a legtöbb pontot elérők hétvégi üdülést nyerhetnek.

Öröm ilyen hasznos együttműködésről olvasni.

Általános szabályzat (kivonat):

  • A Játékban csak regisztrált játékos vehet részt. A geocaching.hu-n érvényes felhasználói név és jelszó a műemlékem.hu-n is automatikusan használható, az új Játékosnak azonban a Játék megkezdése előtt regisztrálnia kell magát a Belépés menüpont alatt.
  • A Játék alapja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által a műemlékem.hu rendelkezésére bocsátott hivatalos műemléki lista (kicsit több mint 11 ezer védett objektummal). Ezek címmel, helyrajzi adatokkal együtt letölthetőek az oldalról, a keresés ezen lista alapján történik. A műemléki védelmek fajtáiról bővebben itt adunk áttekintést.
  • A cél, hogy a Játékos minél több műemléket keressen fel személyesen. Ottjártakor a gps-szel beméri a cél koordinátáit (lehetőleg minél pontosabban), majd logjában ezt feltölti a honlapra. Amennyiben nagyobb épületről van szó (az esetek jó részében), a főbejárathoz legközelebbi, még mérhető pont számít találatnak. Amennyiben a műemlék magánterületen áll, azt csak a tulajdonos hozzájárulásával szabad megközelíteni — vagyis a Játékos elfogadja, hogy tiszteletben tartja és a Játékra való hivatkozással nem szegi meg a hatályos törvényeket, jogszabályokat. Azok ismeretének hiánya nem mentesíti a Játékost a következmények alól.
  • A műemlék felkereséséről a Játékos fotókat köteles feltölteni az oldalra. A feltöltendő fotók száma 2-6 darab lehet, összesen 1 MB méretben. Legalább egy fotón legyen rajta a műemlék teljes egészében (tehát nem csak részletek). Az esetleges félreértések elkerülése érdekében az egyik fotón látszódnia kell a gps kijelzőjének is, az adott koordinátákkal és az időponttal, olvashatóan, a fotó hátterében pedig egyértelműen felismerhetően kell látszania a műemléknek. Néhány gyakran használt gps-típushoz külön oldalon adunk részletes útmutatást. A találatok jóváhagyása utólag történik, az érvényes fényképek nélküli logokat automatikusan törli a moderátor. Ha az adott képernyő tartalma a helyszínen befolyásolható vagy szerkeszthető, vagy felmerül a fénykép módosításának gyanúja, akkor a moderátor dönti el, hogy elfogadja-e érvényesnek. Az igazoló fotókat jelentés szöveges részének beküldésétől számított egy órán belül kell feltölteni.
  • A Játékos a logoláskor köteles megítélni a védett emlék állapotát. A megítélés szempontjairól külön ajánló szól — ajánlott olvasmány, hogy egységes legyen a pontozási rendszer. A pontozási szabálytól rendszeresen eltérő játékosokat a moderátor pontlevonással büntetheti, vagy kizárhatja a játékból.

Hozzászólások (1): megnézem

SZAKMA
Végleg lefejezték a hazai műemlékvédelmet

A hazai műemlékvédelem – ha több lépcsőben is – úgy tűnik végleg megszűnt, pontosan ellehetetlenült. Már rég elvesztette a hatósági jogköreit, különféle főosztályok és helyettes államtitkárságok megtűrt munkatársi nagy részének épp most mondtak fel.  Műemlékvédelem híján pedig nincs, aki a legminimálisabb mértékben is ellenőrizzen védendő épületek felújítását, átalakítását. 2008-ban egy Bp. Király utcai műemlék épület homlokzati […]

Végleg lefejezték a hazai műemlékvédelmet
2018. november 17. szombat
OFF
Ez se nem autóbuszmegálló, se nem szabadtéri színpad…

… hanem felújított vagy éppen felújításra váró kőszobrok várják, hogy visszahelyezzék őket a felújított kastély homlokzatára… (Potsdam, 2015)

Ez se nem autóbuszmegálló, se nem szabadtéri színpad…
2017. augusztus 21. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább