Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. augusztus 6. szerda

2010 EKF | az oslói opera Pécsett is?

ekf-pkk

Nem lehet nem észrevenni az erős hasonlatosságot a nemrég nagy publicitással átadott oslói operaház és az EKF egyik kulcsberuházásának szánt Pécsi Koncert- és Konferenciaközpont (PKK) díjnyertes pályaműve (azóta engedélyezési terve) között.

oslo

Mindkét épület esetében meghatározó elem az a hosszú, elnyújtott rámpa, ami nemcsak a földszinti előtér lefedését szolgálja, hanem egyben lehetőséget ad a látogatóknak arra, hogy felsétáljanak az épület tetejére. Ez egy olyan fajta építészeti eszköz, ötlet, geg…stb., ami alapjaiban meghatározza az épület karakterét, ezért aztán elnézve a két épület fotóját, a hasonlatosság, több mint kínos….

Természetesen még ez legyen a legnagyobb baj, sokkal inkább gond az EKF 3 kulcsprojektjének átgondolatlansága. Kezdjük ott, ha a városnak saját forrásból lenne 38 milliárdja (mint ahogy nincs, sokkal inkább csak tartozása), akkor egészen biztosan nem ezeket a beruházásokat hajtaná végre (talán a Zsolnay kivételével). A kulturális beruházások igazi rákfenéje ugyanis nem maga a beruházás költsége, hanem a fenntartás, lévén ezek jobbára csak viszik a pénzt.

Talán még sokan emlékeznek arra, amikor kiderült, hogy a Művészetek Palotájára az állam majd 100 milliárdot fog elkölteni, míg végre a sajátja lesz. A MüPa un. PPP beruházásban valósult meg, a pécsiek viszont vissza nem térítendő forrásokból. Jó magyar szokás szerint, ha valami ingyen van, akkor egyből megjön a kedv a nagyzolásra.

 Pécsett sincs ez másképpen. Fenn kell majd tartani ezt is és az un. Tudásközpontnak nevezett épületet is, de nem lehet tudni, hogy miből és hogyan, miféle gazdaságossági számítások, üzleti terv szerint? Szintén jó magyar szokás szerint ez is titkosítva van. Pedig a városvezetésnek lehetne már tapasztalata az átgondolatlan és megalapozatlan presztízs beruházásból, hiszen ott van a botrányos körülmények között megtervezett majd hasonlóan botrányos körülmények között megépített és fenntarthatalan üzemelésű Expo Center cirkuszi sátra.

Aki valamennyire is ismeri a pécsi kulturális programok nézőszámait, az tudja, hogy sokszor a Pécsi Nemzeti Színház 572 fő-s nézőterét sem lehet mindig megtölteni, nemhogy egy 1000 férőhelyes hangversenytermet, folyamatosan egész éven át. Ez természetesen nem az építész felelőssége, hanem azé, aki a programot meghatározza…

 EKF projektek tervpályázatai
 Pályázati eredmények
 A nyertes pályamű
 Az Építészstúdió Kft
 Pécs 2010 fotógalériája
 Káosz a közlekedésben
az építészfórum cikke az oslói operaházról

Hozzászólások (6): megnézem

  • Gabi

    2008. augusztus 6. szerda 14:30

    #3849

    Sajnos igazat kell adnom a szerzőnek, pedig nagy kár érte. 🙁  A helyzet azonban az, hogy amíg az emberek többségének filléres gondjai vannak, addig valószínű, hogy nem az operába fognak igyekezni hétvégente, havonta, vagy akár negyedévente… Nincs is igazán kultúrája ennek a mi kis hazánkban, leszámítva talán egy szűk (felsőbb) réteget, azt gondolom.
    A "Láthatatlan Kiállítás" viszont egy remek gondolat szerintem. 🙂
     

  • szürke

    2008. augusztus 7. csütörtök 13:51

    #3871

    Hiszen ott van a botrányos körülmények között megtervezett majd hasonlóan botrányos körülmények között megépített és fenntarthatalan üzemelésű Expo Center cirkuszi sátra. Jól írta a szerző és még ott van a" nagyon jól kihasznált" reptér is ami a városnak évi 500 milliójába kerül! Ésszel kellene tervezni mert igen könnyen bedőlhet a város büdzséje, ha még nem dőlt be?

  • gargantua

    2008. augusztus 11. hétfő 12:57

    #3972

    Sajnos, az EU támogatás egyszerű városfelújításra / terek, parkok / nem jár, csak ú.n. nagyprojektekre, / Koncertterem, Tudásközpont, Zsolnay negyed /, tehát önrésszel sem igényelhető. Pedig amondó lennék különben, Nagyszeben  / idei kulturális főváros /példájára elegendő lenne csupán a város kicsinosítása, a Zsolnay negyed átszabása, / ez EU pénzből / a terek, parkok rendbe tétele, meglévő kincseink, műemlékeink illő bemutatása, az utak kijavítása a város területén és végül a várva várt M6-os sztráda megnyitása. No meg az EKF-en kívüli fejlesztések mielőbbi megvalósulása. / Spanyol befektető ténykedése, a város KELETI KAPUJÁNAK megépítése. / Talán még beleférne ebbe a minimális programba a BALOKÁNY LIGET újbóli pihenőkertté, szabadidő parkká alakítása, megnyitása.

  • koos.hu – 2010 EKF | Az utolsó utáni remény

    2009. június 21. vasárnap 00:03

    #10345

    […] változna? Az eredetileg 1600 férőhelyesre – mellesleg a nemrég átadott oslói operára emlékeztető – koncertterem majdani utóhasznosításával senki sem foglalkozott, a végleges tervekbe […]

KREATÍV
Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2018

Tegnap kezdődött és 4 estén/éjszakán át folytatódik a Pécsi Zsolnay Fényfesztivál. A fél belvárost világítják be statikus és animált fotókkal, fényekkel. Ezek mellett számtalan egyéb program (zene, tánc, kézművesség, performansz…) is lesz ezen a hétvégén. Külön gondoltak a gyerekekre, nekik külön programokat szerveznek. A dolog természetéből adódóan az attrakciók este 21:00-kor kezdődnek, a fő attrakció, […]

Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2018
2018. június 29. péntek
SZAKMA
FAKRO fusion – befor & after – 10.000 euró összdíjazású nemzetközi építész pályázat

A FAKRO és a BIMobject nemzetközi építészpályázatot hirdet tetőterek felújítására és átformálására. Sötét és elfeledett tetőtéri terek, tele felesleges kacatokkal, ez már a múlt – a jelenlegi divatnak köszönhetően a tető alatti élettér népszerűvé vált a belsőépítészek és építészek számára világszerte. Az elrendezés és kialakítás sokfélesége a szokatlan alaprajzoktól és a különböző tetőszerkezeti formákból ered. […]

FAKRO fusion – befor & after – 10.000 euró összdíjazású nemzetközi építész pályázat
2018. január 4. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább