Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
A honlap alapértelmezése
2008. július 24. csütörtök

GDL | akadálymentesített vizesblokk v2.0

 Engedjék meg, hogy bemutatkozzam: Babits Bernadett, okleveles építészmérnök és rehabilitációs környezettervező szakmérnök vagyok. Szakmérnöki képesítésem folytán az épített környezet akadálymentesítésével foglalkozom és böngészés közben bukkantam rá Koós Miklós kollégám által elhelyezett akadálymentes elemeket tartalmazó letölthető könyvtárára, melynek egyik része a berendezett akadálymentes vizesblokkokat tartalmazó gyűjtemény.

Az akadálymentesített vizesblokkokról íródott cikk több kritikát is kiváltott annak ellenére, hogy jeleztem itt a 3D-s elemek letölthetőségén van a hangsúly. Jogos volt az az észrevétel, hogy ha már bemutatunk valamit, akkor az teljes körűen feleljen meg az elvárásoknak. Ennek nyomán készült el Bernadett cikke | Koós Miklós

Nagyon örültem a kezdeményezésnek, hogy mintegy „csomagban” hozzá lehet férni a részleteket is tartalmazó berendezési típusokhoz. Mint minden ember, az Építész is alapvetően lusta teremtmény, keresi a lehető legkisebb energia-ráfordítást igénylő módszereket, megoldásokat. Remek lehetőség lehet erre egy tökéletes akadálymentes vizesblokk letöltése, és a rajzba beillesztése, főleg, ha ez a vizesblokk – a beruházók nem kis örömére – az akadálymentes használat megtartása mellett a lehető legkisebb alapterületen valósul meg.

alaprajz

Szakmérnöki diplomámban magam is foglalkoztam a kérdéssel, miszerint legjobb volna a felhasználók részére olyan berendezési tárgyak, lépcsők, rámpák, stb. programozása, amelyekkel csak akadálymentes elemek létrehozása lehetséges. Koós Miklós kollégám kezdeményezése közel áll ehhez. Azonban arra egy-egy ilyen könyvtár elkészítése során különösen ügyelni kell, hogy a produktum minden tekintetben megfeleljen a követelményeknek. Pontosan azért, mert feltételezhető, hogy annak sikeressége esetén remélhetőleg sokan használni fogják, terveikbe egy az egyben beemelve azt.

Ezért ajánlottam fel, hogy egy akadálymentes illemhelyiséget minden tekintetben, teljes körűen és komplexen akadálymentesen módosítok, melyet mostantól hozzáférhetővé is tettünk.

Talán sokan nem találkoztak még az előző bekezdésben elhangzott fogalmak mindegyikével.

Mit jelent a komplex akadálymentesítés? Sokan az akadálymentesítés kapcsán először a rámpára és az akadálymentes vizesblokkra gondolnak. Mindezek szintén részét képezik e témakörnek, ám leginkább a fizikai akadálymentesítés témaköréhez tartoznak, ami többnyire a mozgásukban korlátozottakat érinti. De ne felejtsük ki az érzékelésükben korlátozottak körét sem: vakok és gyengénlátók, siketek és nagyothallók, értelmi sérültek. A komplex akadálymentesítés azt jelenti, hogy minden típusú sérült személy az épített környezetet egyformán jól tudja használni az épületben és környezetében alkalmazott megoldások miatt.

Teljes körű akadálymentesítésről beszélünk akkor, ha az épület vagy intézmény összes közhasználatú funkciója komplexen akadálymentesített, míg a részleges akadálymentesítés a teljes terület egy részének komplex akadálymentesítését jelenti. A részleges akadálymentesítés alapelemei: akadálymentes parkoló, akadálymentes bejárat és akadálymentes illemhelyiség, valamint az ezeket összekötő útvonal (ide értve a járdákat, az ajtókat, lifteket, emelőket, rámpákat, lépcsőket, folyosókat is) akadálymentessége.

Sokan vélik, hogy túlzott mértékben kell figyelni az akadálymentesítés követelményeire a tervezés, kivitelezés során. Ám próbáljunk meg csak otthon, akár a jól ismert környezetben sokáig bekötött szemmel közlekedni (vakok- és gyengénlátók), próbaképp kerekesszékkel az utcára kimenni, tömegközlekedéssel közlekedni (mozgásukban korlátozottak), vagy akár idegen országban (siketek és nagyothallók) a városban eligazodni térkép nélkül (értelmi képességeikben korlátozottak), ahol nem ismerjük a nyelvet, és a feliratokat, jelzéseket sem értjük! Pontosan ilyen problémákat kell leküzdeniük sérült társainknak nap mint nap, a nélkül, hogy azt mondanák, mikor elegük lett a játékból, hogy: „Mostantól kinyitom a szemem!”, „Felállok a székből, és átlépem az akadályt!”, „Veszek egy szótárat, hogy értsem, mit mondanak körülöttem!”, „Hazautazom, mert itt nem ért meg senki, és én sem értek senkit!”.

A Tervező részéről nem kell több tehát, mint az antropometriai adatok ismeretén túl képzelőerő, hogy beleélje magát mások helyzetébe: „Mi okoz gondot egy ilyen és ilyen sérült embernek az épület használatában?”, majd megértve a problémákat: „Mivel tehetném használhatóvá az épületet MINDENKI SZÁMÁRA?”

Ha már eljutunk a kérdés feltevéséig, megtettük az első lépést. Amennyiben nem találná a választ, állok szíves rendelkezésére!

 Babits Bernadett
okl. építészmérnök
rehabilitációs környezettervező szakmérnök
www.epgepcad.hu

A fürdőkben található berendezések és kiegészítők egy része a Korpinen termékei, amelyek letölthetőek a gyártó oldaláról is.
 GDL programozás | GDL author : M.A.D
ZIP file | 2,83 MB              elem | objects : 6 db
eredeti letöltés | original download : Korpinen

You can download the free GDL objects after registration | A letöltés ingyenes, de jelszóval védett. Erre a célra kérjük használja a Hírlevél feliratkozó oldalát. A feliratkozást megerősítő levélben kapja meg a letöltéshez szükséges jelszót (a felhasználó is ugyanaz). Ha Ön csak GDL tárgyakat szeretne letölteni, nem kötelező Hírlevelet is megrendelnie.

Az alábbiakban letölthetővé tesszük azt az ArchiCAD fájlt ami alapján a látványtervek készültek (letöltésükhöz ugyanaz a regisztráció szükséges, mint a fentinél).

 ArchiCAD 9-ben elmentett pla kiterjesztésű fájl az akadálymentesített fürdőszobával, zippelve (3,47 MB)

Tervezési segédlet | kiadta: az ÖTM 2007-ben | tervezési segédlet, 100 old.

Aki további speciális kerekes széket keres, az pl. itt talál nagyon sok fajtát (és az interneten még számos helyen). Nem kell megijedni, hogy a legtöbbje 3ds formátumú, az ArchiCAD képes átkonvertálni gsm formátumra.

Hozzászólások (8): megnézem

  • koos.hu - Blogtörténet | legolvasottabb cikkeink

    2008. szeptember 18. csütörtök 20:16

    #4332

    […] Újabb szerzőt köszönthettünk a blogírói között, Babits Bernadett személyében, ő írta a GDL | akadálymentesített vizesblokk v2.0. A július hónap abból a szempontból is fontos volt számunkra, hogy a Google 5-ösre emelte az […]

  • Kiss Edina

    2008. december 3. szerda 13:13

    #7631

    Kedves Szerkesztők!

    Férjemmel, aki 20 éve kerekesszékes, házat tervezünk. Speciális szanitereket keresgélve találtam rá erre az oldalra, és nagy örömmel tölt el, hogy végre foglalkoznak a témával.

    Néhány észrevételem azért lenne:
    -gondolni kell a vizesblokk kialakításakor arra is, hogy a tolószék mellett mindkét oldalon legyen annyi hely, hogy egy segítő személyzet elférjen (mosdó és wc körül egyaránt)!
    -a wc kagyló mögött kb. egy wc-tartálynyi helyre van szükség ahhoz, hogy az egy speciális, wc fölé tolható tolószékkel is használható legyen!

    Múlt nyáron egy olyan hotelben nyaraltunk (külföldön), ahol kifejezetten mozgáskorlátozottaknak tervezett fürdőszobák voltak, de a férjem a szoba közepén egy fazékban mosott fogat, mert nem fértem a mosdókagyló mellé, hogy segítsek neki. A wc számunkra használhatatlan volt, mert az oda való kerekesszéket nem lehetett a wc fölé tolni, a wc-csésze nem volt kellő távolságban a faltól. Nem mi voltunk az egyetlenek ezzel a problémával…

    További sok sikert kívánok:
    Edina

  • Babits Bernadett

    2008. december 3. szerda 20:48

    #7634

    Kedves Edina!

    Az akadálymentes illemhelyiség berendezésekor a cél az volt, hogy minél kisebb helyen, minden előírásnak megfelelő akadálymentes WC-t hozzunk létre. A mai hatályos jogszabályokon túl figyelembe vettük az Uniós pályázatokhoz kötelezően betartandó Segédlet előírásait is.
    Így jött lére a végeredmény, mely átlagos kerekesszékes és egyéb fogyatékossággal élő személy által önállóan jól használható. Leginkább közhasználatú helyeken alkalmazzuk. Természetesen kórházakban, ellátó intézményekben ennél magasabb elvárásoknak is meg kell felelni (segítő személyzet jelenléte).
    Természetesen családi ház tervezésekor az adott használó fogyatékos személy igényeit kell figyelembe venni, ami több ponton is eltérhet az előírásoktól, amennyiben az a használó számára ergonómikusabb, biztonságosabb és kényelmesebb használatot tesz lehetővé.
    Előírás szerint a WC-csésze első éle a hátfaltól 70 cm-re áll ki, és a WC-csésze mellett legalább 90 cm széles szabad hely biztosítandó az oldalról történő átüléshez.
    Jó munkát kívánok a ház tervezéséhez!

  • Kiss Edina

    2008. december 4. csütörtök 10:30

    #7639

    Kedves Szerkesztő!
    Azt gondoltam, hogy „a teljes körű akadálymentesítés a fogyatákkal élők számára” azt jelenti, hogy minden tolószékkel élő használni tudja majd a közhasznú illemhelyeket. (Nem a privát célú illemhelyek tervezését szerettem volna kiegészíteni.)
    Évente kb 150-200 ember kerül ki az ORRI-ból tolószékkel, 40-50%-uk parapleg, vagyis négy végtagra mozgásképtelen. Ők jelenleg nem férnek be segítőjükkel együtt „A mai hatályos jogszabályok és az Uniós pályázatokhoz kötelezően betartandó Segédlet előírásai” alapján elkészült nyilvános illemhelyekre. Teljes életet élnek, de az élet néhány területén segítségre szorulnak. Azt gondolom, hogy célszerűbb lenne a gyakorlat koordinátáihoz igazodni, és nem a papírokhoz, amiket véleményem szerint nem az érintettek állítottak össze.
    Jómagam nem értem, miért kell a lehető legkisebb hely elvét követni egy mozgássérült illemhely kialakításakor. Hiszen pont a hely mérete nem megfelelő. Plusz 1m2 -t biztosan rátennék arra az alaprajzra, amit ezen az oldalon láthatunk. Egy „jó” wc-ben HELY van, láb nélküli mosdó, és a faltól fél méterre egy wc-kagyló felnyitható kapaszkodókkal.

    Nem tudom, próbálták-e valaha, de érdemes beülni egy (sztk-s és nem fél millió forintos) tolószékbe, kipróbálni a helységet. Ha működik, akkor tévedtem és elnézést kérek a kötözködésnek tűnő hozzászólásomért. 🙂

    Üdvözlettel:
    Edina

  • Király Márta

    2009. március 26. csütörtök 11:32

    #8903

    Építészmérnök vagyok, terveztem akadálymentesítéseket. Több megvalósult „akadálymentes” wc-mosdó helyiséget láttam, ahol tényleg fél nm térnöveléssel és végiggondolással tökéletes funkció jöhetett volna létre. A tervezési segédletekben megadott minimálisan szükséges méretek a meglévő épületekben, néha kényszerhelyzetben kialakítandó akm wc-khez jók, de új épület tervezésénél nem lenne szabad spórolni a „drága” nm-ekkel.Szerintem pl.a wc mindkét oldalán kéne szabad helyet hagyni.
    Üdvözlettel
    Márta

  • Babits Bernadett

    2009. március 30. hétfő 15:47

    #8948

    Kedves Márta!
    Igaza van, az volna az ideális. Azonban (sajnos) erre vonatkozó kötelezően betartandó előírás nincs, amire tervezéskor hivatkozni lehet az anyagi elgondolásokkal szembeállítva azt.
    Nagy épületeknél, ahol több akadálymentes vizesblokk van, a mindkét oldali átülést általában úgy oldom meg, hogy az egyik helyiségben jobbról, míg a másikban balról lehet átülni.
    Üdvözlettel: Babits Bernadett

  • #83996

    […] cikk olvasása itt. « Akadálymentesítés lépcső, rámpa és lift További […]

  • Babits Bernadett

    2013. június 18. kedd 19:31

    #85838

    Kedves Hozzászóló!

    Csak címszavakban írok le néhány, elsőre is jól látható észrevételt – helyiségméreteket és hozzáférési helyigényeket nem vizsgálva – a tervvel kapcsolatban:
    1. akadálymentes vizes helyiségbe soha nem nyílhat befelé az ajtó
    2. a szélfogóban (entry) a befelé nyíló ajtószárnytól nem lehet megfordulni és becsukni a bejárati ajtót, annak javasoltan inkább kifelé kellene nyílnia, de akkor a bejárat előtti pihenőnek is akkorának kell lennie, hogy azon az ajtó nyitásívén felül meg lehessen fordulni kerekesszékkel
    3. a legtöbb kerekesszékes fekvő helyzetben tud átöltözni, melyhez fekvőfelületet kell biztosítani
    4. nem tudom, mi a tervvel a cél, de hiányolom a WC lehetőségét
    5. a zuhany csak tálca nélküli / alacsony tálcás kivitelben készülhet
    6. a kád használatához mindenképpen kell segédeszköz
    7. a zuhanyülés, kapaszkodók, egyéb eszközök elhelyezését meg kell határozni

    Amennyiben Önöknek az akadálymentesítés új, eddig ismeretlen téma – ahogy Ön azt levelében megfogalmazta -, mindenképpen javaslom szakember igénybevételét.

    Üdvözlettel:
    Babits Bernadett

TECH
BIM | 3. BIM (GDL) könyvtárak

A BIMről szóló sorozatunk első részében sok szó esett az objektum könyvtárakról. Idemásoltam egy kis listát, ahonnal paraméterezhető tárgyakat lehet letölteni. A BIM annyiban is különbözik a GDL-től, hogy a nagyobb honlapokon ugyanaz a tárgy több szoftver platformra is letölthető. Ezek persze sohasem teljesek, így gyakran fordul elő, hogy pont nem abban a változatban található […]

BIM | 3. BIM (GDL) könyvtárak
2018. július 26. csütörtök
TECH
Kérdőív a BIM használat elterjedéséről Magyarországon

Kérjük, értékelje az ön személyes, illetve vállalati érdeklődését és elkötelezettségét a BIM eljárások bevezetésével kapcsolatban. A kérdőív célja, hogy minél teljesebb képet adjon az épületinformációs modellezés (BIM) magyarországi alkalmazásának jelenlegi állapotáról, illetve felfedje a kérdéskörhöz tartozó további jellemzőket. A kérdőív kitöltése anonim, a kitöltő személyről semmilyen személyes adatot nem gyűjtünk. Az egyes kérdéseknél megjelenő BIM […]

Kérdőív a BIM használat elterjedéséről Magyarországon
2017. július 18. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább