Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. június 25. szerda

Jövő városa…lakópark…lakótelep!

A Budapest jövője blogban jelent meg egy kiváló írás a lakóparkok megtévesztő marketingfogásairól, ajánlom mindenkinek elolvasásra. A legfontosabb megállapításait idemásoltam:

Budapesten egyre népszerűbbek a lakóparkok. Az ötlet nagyszerűen hangzik első hallásra: zárt belső kert a lakóknak, autók a föld alatt, játszótér, portaszolgálat, emelt szintű szolgáltatások, és minden mindenhez közel van, akár autóval, akár tömegközlekedéssel. Körülbelül egy ilyen világ jön le a színes prospektusokból. Érdekes, hogy ez nem mindenhol alakul ki: a lakóparkok olyan helyeken alakulnak ki elsősorban, ahol az állam nem tud, vagy nem akar sok pénzt költeni a közterületek színvonalas karbantartására. Az idilli látványképek egyre jobban eluralják az ingatlanpiaci hirdetéseket. Egy túlzottan idealizált, irreális képet festenek le, ahol nincs szmog, nincs tömeg, nincs forgalmi dugó, viszont minden fa virul és zöldell, mindenki mosolyog, és száz lakóra annyi autó jut, hogy azt még Enver Hodzsa is keveselné. Miért kell lakások eladásához vagy irodák kiadásához ennyire elrugaszkodni a valóságtól? Azt, hogy ezek tulajdonképpen képi hazugságok, szerintem a forgalmazók is pontosan tudják: nem láttam még olyan rajzot, ami ne lenne „csak illusztráció”, minden jogi kötöttség felvállalása nélkül.[…] folytatás

A fenti cikkben belinkeltek egy remek kis videót arról, hogyan adjunk el ingatlant laikusoknak? Nézzék meg, tanulságos !

Ehhez kapcsolódik az is, hogy az építészfórumon jelent meg egy PR cikk az M1-M0 háromszögébe beleálmodott gigantikus projektről, a Tópark-ról. Mikor a cikk elolvasása után megnéztem a honlapjuk nyitóoldalát és a belső „látványterveket”, elsőre teljesen elborzadtam és a Causescu által épített bukaresti központ jutott az eszembe, majd elolvastam a „letölthető” (de a másolást már tiltó módon elmentett…haha) 32 oldalas brossúrát, minden világos lett:

„…a történelem során kialakult, Budapestet és az európai nagyvárosokat jellemző századfordulós eklektika követése a meghatározó vezérelv, közkedvelt ismert stílusok preferálásával...”

No ez sok mindent elárul az egész építészeti koncepcióról (ami a letölthető PR anyagból mindössze 3 oldalt tesz ki). A projekt ugyan elsősorban a nagy mennyiségű irodára és nem a lakásokra fókuszál, de az elv ugyanaz.

Akinek esetleg kétségei volnának, itt a Parlament Palotája (leánykori nevén a Casa Republicii – és építette a nagy román diktátor)

és a tóparki mása:

Javaslok a koncepciót kiötlő uraknak egy budapesti sétát (tudják, ott a Tóparktól nem messze található bazi nagy város), különös figyelemmel a századfordulós Budapest építészeti értékeire. El fognak csodálkozni…..

Nem különbek azok a látványtervi fotók sem, amik úgy adják el a parkot, mint ” Világszínvonalú közlekedési koncepció a TóPARKban„. Ehhez elég bemontírozni egy elővárosi vasutat Tópark Express felirattal, hogy egy laikus is lássa, mindenkit megelőzve itt bizony ilyen vasút fogja majd összekötni a „parkot” a Nagy Faluval. Arról nyilvánvalóan nem esik szó, hogy a beruházás 100 milliárdos költségét ki fogja állni, de most apróságra nem adunk.

A hatékonyság azonban legalább ennyire fontos, így ha már van Tópark Express, akkor a vonatnak egy olyan táj előtt kell elhaladnia, ahol szélkerekek szolgáltatják az energiát.

Megérkeztünk, ez kell nekünk!

Hozzászólások (6): megnézem

  • detáj

    2008. június 25. szerda 10:36

    #3157

    ez chicago-i iskola akart lenni, de enyhén mellé ment, így maradt a posztmodern importfos … sajna minket most kezd elérni ez a hullám

  • Szabóbácsi

    2008. július 2. szerda 17:48

    #3221

    A szocreál „lakóparkok” Zuglóban, Kőbányán…, nagyon emlékeztetnek erre. Talán az átlag lakásméretek sem különböznek túlságosan. Talán csak az infrastruktúrájuk jobb némileg. (a régieknek)
    Hazudni, lopni nem lehet kicsit, abba mindenki belebukik, csakis gigantikusat 8^)
    Másik, a belvárosban zöldet akarnak, a zöldbe meg belvárost, kész röhely.

  • Feri

    2008. szeptember 23. kedd 16:11

    #4414

    Ez valóban érsekes projekt. Köszönöm az összehasonlítást, eléggé kiábrándító, de hát ez van.
    A „Világszínvonalú közlekedési koncepció a TóPARKban” arra utalhat, hogy a terület mellet van az M1, az M0, és a Budapest-Világ vasútvonal. Tehát csak meg kell építeni a Casa Republicii -t kicsiben, betonból, és már lehet is leülni a számláló mellé nézni a befolyt pénzmennyiséget. Nem kell semmit a közlekedésben javítani.

  • #84087

    […] még erre a bombasztikusnak ható képre. 2008-ban írtam a Tópark lakótelepről  […]

HÁZ-TERV
Milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után?

Új strand, új pályaudvar, új ipari park, új vásárcsarnokok, átépített Petőfi tér, rendelőfelújítás, óvodafelújítás – egyebek mellett ilyen részei vannak az Új Főnix Terveknek Debrecenben. A 200 milliárdos, uniós pénzből finanszírozott programhoz látványos animációt készítettek, amelyben minden tökéletesnek tűnik. Forrás: Gazdaság: Utópisztikus videón mutatják meg, milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után – HVG.hu

Milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után?
2017. február 14. kedd
OFF
A GVH megbírságolta a pécsi Tettye Forrásházat

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Tettye Forrásház Zrt. (Tettye Zrt.) visszaélt gazdasági erőfölényével, mert 2011 májusától túlzottan magas díjat kért a fogyasztóitól a mellékvízmérők szakszerűségi vizsgálatára (beleértve ezek zárral történő ellátását is) és az ahhoz kapcsolódó kiszállásra. A jogsértés elkövetéséért 1.300.000 forint bírságot szabott ki a GVH, és megtiltotta a jogsértő magatartás további […]

A GVH megbírságolta a pécsi Tettye Forrásházat
2015. július 13. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább