Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. június 18. szerda

SEGÉDLET | akadálymentesített vizesblokkok

„…Az épített környezet alakításról és védelméről szóló törvény (Étv.), valamint az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) egy évtizede hatályosak. Ezek szabályozzák, hogy miképpen kell kialakítani az épületeket a mozgásukban korlátozottak számára. Ezzel kapcsolatban 7 éve adja ki az Belügyminisztérium Építésügyi Hivatala azt a Tervezési Segédletet, amelynek kibővített változata 2007-ben készült el (és amelyet a Térport -on tett letölthetővé) ..” írja a tervezési segédlet egyik szerzője, Zsilinszky Gyula, majd így folytatja az építészfórumon megjelent írásában:

[…] A 2002-ben kiadott alapmű szerzői Pandula András, P. Farkas Zsuzsa, Fischl Géza. Ugyanők készítettek 2004-ben egy segédlet-tervezetet Caroline Meriales F. és bevonásával a gyermekek és kísérőik kényelmét és biztonságát célzó építésügyi követelményekről, amely a megfelelő szabályozás elmaradása miatt akkor nem került közzétételre. Az eredeti (2002-es) segédlet most kibővült az elméleti alapokkal, új részletmegoldásokkal, a gyermekekre és kísérőikre, valamint a lakásokra általában vonatkozó tartalommal, végül önálló fejezetben jelennek meg az OTÉK rendelkezések kommentárral és megfelelő illusztrációkkal. Ez utóbbi munkarész szerzője e sorok írója […].

A fenti segédletek letöltési helye:

Tervezési segédlet a gyermekbarát és akadálymentes építési követelmények teljesítéséhez | kiadta: az ÖTM  | 2007, tervezési segédlet, 100 old.
 Tervezési segédlet az akadálymentes épített környezet megvalósításához | kiadta a BM Építésügyi Hivatal | 2002, tervezési segédlet, 44 old
A segédlet részletesen foglalkozik a különféle akadálymentesítésekkel, így erre nem is akarnánk kitérni. Az épületek modellezésénél, látványterveinél, belsőépítészeti terveinél mind sűrűbben fordul elő, hogy – talán a legnehezebben akadály mentesíthető – fürdő és a WC helyiségekben is feltüntetésre és 3D-ben megjelenítésre kerüljenek ezek a speciális kiegészítők és berendezések, ezért igyekeztünk minél többet összegyűjteni ezekből és letölthetővé tenni.
A következő fotóra kattintva további látványtervek nézhetőek meg

látványtervek a letölthető elemekről >>

A fürdőkben található berendezések és kiegészítők egy része a Korpinen termékei, amelyek letölthetőek a gyártó oldaláról is.
 GDL programozás | GDL author : M.A.D
ZIP file | 2,83 MB              elem | objects : 6 db
eredeti letöltés | original download : Korpinen

You can download the free GDL objects after registration | A letöltés ingyenes, de jelszóval védett. Erre a célra kérjük használja a Hírlevél feliratkozó oldalát. A feliratkozást megerősítő levélben kapja meg a letöltéshez szükséges jelszót (a felhasználó is ugyanaz). Ha Ön csak GDL tárgyakat szeretne letölteni, nem kötelező Hírlevelet is megrendelnie.

Az alábbiakban letölthetővé tesszük azt az ArchiCAD fájlt és Artlantis file-t, amik alapján a látványtervek készültek (letöltésükhöz ugyanaz a regisztráció szükséges, mint a fentinél).

 ArchiCAD 9-ben elmentett pla kiterjesztésű fájl az akadálymentesített fürdőszobákkal, zippelve

 A fenti alapján készített Artlantis-R file, amelyben a textúrák és a nézetek is már be vannak állítva.

A cikkben látható megoldások és látványtervek több jogos kritikát is kiváltottak, ezért Babits Bernadett készített egy  j a v í t o t t   v á l t o z a t o t t  (a javított pla is onnan tölthető le)

Hozzászólások (3): megnézem

  • Egyenlő esélyű hozzáférés

    2008. június 18. szerda 08:39

    #3087

    Első képről:
    – hol a badella?
    – fogas?
    – burkolat szinkontraszt a padlószintnél, és egy méter magasan?
    – dönthető tükör?
    – vész-riasztó csengő jelzőgombja?
    – ajtóról kapaszkodó?
    – csillogásmentes csempe?
    – hangjelzéssel riasztó ?
    – fényjelzéssel riasztó?

SZAKMA
Padló MI 01:2017 műszaki irányelv

Az év elején nyomtatott kiadványként megjelent PADLÓ MI 01:2017 MŰSZAKI IRÁNYELV (Esztrich padozatok) pdf változata a múlt héten felkerült a honlapunkra, és regisztráció nélkül letölthető a követkwző címről: https://www.burkolastechnika.org/letoltes.php Az irányelv olyan jellemzőket ad meg az MSZ 04-803 szabványsorozatban megadott követelmények kiegészítéseként, amelyek megkönnyítik az aljzatok (esztrichek) és burkolóanyagok kiválasztását, méretezését és kivitelezését. Ilyenek például […]

Padló MI 01:2017 műszaki irányelv
2018. december 28. péntek
TECH
BIM | 3. BIM (GDL) könyvtárak

A BIMről szóló sorozatunk első részében sok szó esett az objektum könyvtárakról. Idemásoltam egy kis listát, ahonnal paraméterezhető tárgyakat lehet letölteni. A BIM annyiban is különbözik a GDL-től, hogy a nagyobb honlapokon ugyanaz a tárgy több szoftver platformra is letölthető. Ezek persze sohasem teljesek, így gyakran fordul elő, hogy pont nem abban a változatban található […]

BIM | 3. BIM (GDL) könyvtárak
2018. július 26. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább