Regisztráció/Belépés

további cikkek

.:iStván:.
2008. június 14. szombat

Kaláka | fürdőfelújítás Csíkszentkirályon

Az előzőekben a  Csíkszentkirályi kaláka során emelt fűzkorona építéstörténetét mutattuk be, most pedig magát a fürdőfelújító kalákával ismertetjük meg az olvasókat, melynek során az alábbiak kerültek sorra: az un. nagy medence felújítása, napozóstég, kis medence kialakítása a nagy medencében, forrásfoglalás és forráshát építése, függesztett pallóút építése, hidacskák, öltöző, filagória, fűzépítmények, padok, szemetesek, az Olt egy „fokának" rendbetétele, információs táblák a létesítmények  bemutatására. 

az Olta  szervezők emlékeznek:
2005. júl. 28-tól aug. 7-ig. ötödik alkalommal rendeztük meg Székelyföldön, a mostanra már hagyománnyá váló fürdőépítő/felújító kalákánkat. Ezzel hagyományt teremtve és ápolva folytattuk a munkát Csíkszentkirály határában.
A hely csodálatos. Az Olt folyó partján lévő, régről ismert, neves gyógyhelynek, fürdőnek első, felmérési utunk során csak romjait láthattuk.
Vagy 60 magyarországi és erdélyi egyetemista és falubéli összefogásával (tavaly, 2004-ben, Kászonújfaluban összesen több mint 300-an vettek részt a kalákában). A munkanapok során vendég előadók tartottak előadásokat, kulturális értékekről, régiófejlesztésről, építészeti jelenlétről, továbbá esténként kiállításokat és táncházat szerveztünk. Az átadás és szentelés szabadtéri misével végződött.
A kaláka alatt tervezési feladat volt a csobotfalvi kis égerberki fürdő terveinek elkészítése. Ezzel tudtuk segíteni az ottani kezdeményezést.

A szerkesztő visszaemlékezései:

Egy előkészítő csoporttal két nappal korábban, 2005. júl. 26-án érkeztünk a Csíki-medencébe, az Olt folyó által kettéválasztott falucskába. A kalákások zöme az első napra július 28-ára utazott a helyszínre. A korábban érkező szervezőknek le kellett egyeztetni a faluvezetőkkel az érkező Kalákázó vendégek szálláshelyeit, a programok időpontját, az építéshez elengedhetetlenül szükséges nyersanyagokat, s egyéb apró-cseprő kérdést is tisztázni kellett. Mint minden évben, idén (2005-ben) is leellenőriztük korábbi években megvalósult fürdőink állapotát/épségét. Megismerkedtünk a leendő, falubéli munkatársainkkal, a szállást adó családokkal.

a felhagyott régi fürdőAztán amikor 28-án felvirradt a reggel még egy utolsó csoportegyeztetésen túlesve belevágtunk munkánkba. Legfőbb cél volt az elhanyagolt fürdő felújítása, környezetének rendbe hozása. Rögtön az elején ki kell emelnem, hogy a helyi fiatalok, fiúk és leányok, kisebbek és nagyobbak egyaránt „gőzerővel” serénykedtek az alapozó munkáknál is. Feladatunk sokrétű volt, kiterjedt területen dolgoztunk. 11 nap alatt elkészült egy 17×8 m-es, meglévő betonfalazatú, fa padozatú- és oldalfal burkolatú borvizes medencefürdő.

A medence mélységét tekintve, gyermek és felnőtt részre osztódott ketté. A fő attrakciónak számító medence köré széles napozóterasz készült, hogy a nyári melegben a hideg borvizes fürdő után napozni lehessen. Átadásra került a falun áthaladó útról levezetett kétkarú, az út rézsűjébe mélyített lépcsősor, külön nemű öltöző a fürdőzőknek, egy filagória a pihenni és étkezni vágyóknak.

A természeti terület „szentségét” megőrizvén a helyszínen talált hatalmas kövekből Mária szentélyt alakítottunk ki. Az „építési területen” pontszerűen elhelyezve számos alkotás megtalálható, mint a vendégeket fogadó forrás (Ágnes forrás), egy kétnemű WC. Kihasználva az Olt közelségét, vele párhuzamosan rövid tanösvényt létesítettünk. Sajnos az avatón szemerkélt az eső, lehűlt a levegő, de azért számos érdeklődő megjelent az ünnepségen. Másnapra kiderült az ég, a falun átutazók érdeklődve jelentek meg a fürdőnél | szöveg és fotó Kiss István építész

A fürdőfelújítás fotói (katt a következő fotóra)a kaláka fotói

 A helyszínről és a Borsáros Kalákáról további fotók
 Zöldműves cikke a kalákáról
 ArsTopia
 Vándoriskola

Akinek pedig esetleg kedve támadt egy ilyen kalákához csatlakozni, az töltse le az alábbi anyagot (pdf).

Hozzászólások (0): megnézem

ZÖLD
GANG | kertészek vagyunk

Ki mondta, hogy a pesti belváros nem lehet zöld? Mire képes egy bérháznyi lakó? Az elidegenedés tényleg gyógyíthatatlan? Összehozhat-e egy rakás vadidegen embert egy „szabadtéri nappali”? A változtatás elsősorban pénzkérdés? Ezekre a kérdésekre adott választ az építészfórumon a GANG Csapat képviseletében Deák Adrienn Ágnes tájépítész a Varázsoljunk kerteket Budapest udvaraira! című írásában. Az akcióról Kővári […]

GANG | kertészek vagyunk
2008. december 15. hétfő
ZÖLD
Kaláka | sóskútfürdő Kászonújfaluban

A 2003 és 2005-ös Csík-i kalákahelyszínek közé ékelődött 2004-ben a Hargita megyéhez tartozó Kászonújfaluban megvalósult Sóskút fürdő építése. A négyszeres kalákás Kiss István építész kalauzol: A magánterületen kiépített fürdőt a tulajdonos a falunak ajánlotta fel, mellyel a település és a Kászoni-medence településeinek idegenforgalmi vonzerejét kívánta fokozni. A fenti fotón is látható hűs sós-kénes víz elsősorban cukorbetegség, ízületi- és bőrbántalmak […]

Kaláka | sóskútfürdő Kászonújfaluban
2008. június 22. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább