Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. június 1. vasárnap

Nincs több barkácsolt készház

Bár az új Országos Tűzrendészeti Szabályzat elsősorban a tűzvédelmi szakértők kötelező alkalmazásáról híresült el, a jogszabályban megbújt egy nagyon fontos változás is, mégpediglen a készházak ezentúl csak előzetesen bevizsgált technológiával épülhetnek. vagyis befellegzett többek között a féláron vállalkozó, jobbára feketén dolgoztató (sokszor erdélyi) vállalkozások egy részének, akik nem minősítették a terméküket.

MTI Hír | A csütörtöktől alkalmazandó új Országos Tűzrendészeti Szabályzat szerint csak minősített könnyűszerkezetes épület kaphat építési, illetve használatbavételi engedélyt. Ezzel megvalósul az, amit a szakma tisztességes gyakorlói régóta szorgalmaznak – adta hírül az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozata.

Az új Országos Tűzrendészeti Szabályzat (OTSZ) ötödik számú mellékletének idevágó pontja így szól: „könnyűszerkezetes (kész-, vagy gyorsház stb.) épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással stb. létesíthetőek”. Ebből következik, hogy sem építési, sem használatbavételi engedély nem adható ki olyan könnyűszerkezetes épületre, ahol a technológia és valamennyi építési termék (külső fal, válaszfal, födém, egyéb szabvánnyal nem rendelkező épületelem) nem rendelkezik minősítéssel.

Jelenleg a könnyűszerkezetes-, gyors- és készházakat építő cégeknek mindössze egyharmada rendelkezik bevizsgált termékkel, tehát áruinak ÉME (Építési Műszaki Engedély) száma, dokumentuma van. Csak néhány vállalkozás van még a piacon, amely Európai Műszaki Specifikációval, vagy Európai Forgalomba Hozatali Engedéllyel (ETA, CE) rendelkezik. A többiek különböző kifogásokkal, egyedi gyártmányra való hivatkozással, hamis okmányokkal szereztek építési, illetve használatbavételi engedélyt. A tűzvédelmi vizsgálat hiánya miatt egyre több cég próbálkozik azzal, hogy megkeresi a minősítéssel rendelkező társaságok valamelyikét, kérve, hogy adja át az ÉME dokumentumát, vagy másolatát.

A múlt évben kétezeregyszáz épület épült könnyűszerkezetes technológiával. A MAKÉSZ védjeggyel (az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozata által odaítélt védjegy) rendelkező cégek nyolcszázhetvenhét házat építettek. További négyszáz ház épülhetett megfelelő minősítéssel, a többi nyolcszáz épület valószínűleg szabálytalanul kapott építési engedélyt. A panaszok döntő többsége a minősítés nélküli termékkel dolgozó cégek épületeire érkezik az etikai bizottságot és ombudsmant is működtető szakmai tagozathoz.

Hozzászólások (6): megnézem

  • kadtam

    2008. november 27. csütörtök 17:58

    #7577

    Köszönöm válaszát!
    kadtam

  • akitekt

    2009. március 4. szerda 14:37

    #8551

    Tisztelt Koós Úr,

    „Az új Országos Tűzrendészeti Szabályzat (OTSZ) ötödik számú mellékletének idevágó pontja így szól: „könnyűszerkezetes (kész-, vagy gyorsház stb.) épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással stb. létesíthetőek”. Ebből következik, hogy sem építési, sem használatbavételi engedély nem adható ki”

    ezt hogy kell érteni? a törvényben nincs benne, h ép. eng terv csak ezzel adható ki. miért kellene az építtetőnek már a tervezés idején építőcéggel netán szerződéssel rendelkeznie? (és hol marad a versenyeztetés lehetősége így?)

    helyzetem a következő: megbízónak terveztem könnyűszerkezetes házat (van már k.szerk. építő vállalkozója is). ÉME bizonylata még nincs az építőnek, most kezdte az ÉMInél az eljárást. a hatóság addig nem hajlandó engedélyezni a tervet, míg nincs ÉME, de az még 5-6 honap is lehet. az összes eddigi más illetőségű hatóság (kb 4-5helyen) adott eng.t-et, és a használatbavételinél fogja csak kérni, amit teljesen korrektnek tartok.

    hogy lehet, hogy az aktuális ügyintéző/osztályvezető hangulatától, jog értelmezésétől, modorától függ, h kap-e engedélyt az építtető (és csak az épitkezés után jön a papirokkal)?
    mik a jogszerű lehetőségek? hová lehet fordulni ha nem értünk egyet a helyi hatósági hozzáállással?

    válaszát előre is köszönöm!
    M. Ákos építész

  • Bibic

    2009. május 24. vasárnap 14:43

    #9828

    Tisztelt Koós Úr!
    Örülök, hogy ön is úgy látja: ez egy tipikusan lobbiérdekeket szolgáló szigorítás, melyhez asszisztál az ÉVOSZ, valamint az ÖTM államtitkára is.
    Egyébként az új OTSZ idevágó része úgy szól (nem szó szerint): vagy akreditált szervezet(ÉMI) által bevizsgált szerkezetet lehet alkalmazni, vagy az egyedi szerkezetet az EUROCODE szerinti számítással kell igazolni.
    Pl. a RIGIPS által minősíttetet szerkezetet valaki az előírás szerint megépíti, arra az engedélytulajdonos RIGIPS kiadja a nyilatkozatát.
    Tehát nem csak a RIGIPS Hungária Kft. építhet pl. válaszfalat, vagy egyebet, hanem bárki aki betartja a szabványokat. Itt az ellenőrzést kellene szigorítani. Az sem állja meg a helyét, hogy aki nem rendelkezik saját, minősítéssel, az feltétlenül kontár. Ez nem ettől függ. Inkább az a jellemző, hogy ha valaki minősített egy rendszert, ennek birtokában igyekszik minél olcsóbb (nem minősített)anyagok beépítésével csökkenteni a költségeit, hogy olcsóbb legyen, vagy hogy a profitját növelje. Meg kell nézni, a „minősített” rendszerek tulajdonosai mind külföldi, elsősorban német, osztrák cégek, felhasználói pedig ezeknek a magyar képviselői(kiszolgálói).
    De egyébként is: a „készház” üzemben előregyártott elemekből készül, mely elemeket laborban lehet vizsgálni. De kérdezem: hogyan lehet egy egyedi szerkezetű házat laborban bevizsgálni?

SZAKMA
ÉMI | Építésügyi műszaki irányelv konferencia

Az ÉMI szakmai konferencia-sorozatot indít azzal a céllal, hogy a szakmai közvélemény minél szélesebb körével ismertesse meg az építésügyi műszaki irányelv-tervezeteket és minél többen kifejthessék véleményüket, gondolataikat a témában. Az első konferencia június 13-án, az ÉMI szentendrei Tudásközpontjában kerül megrendezésre. A hazai építési gyakorlatban – eltekintve az utóbbi három évtizedtől –, jó hagyománya volt a […]

ÉMI | Építésügyi műszaki irányelv konferencia
2018. június 10. vasárnap
SZAKMA
Construma 2018 – ÉMI program

(sajtóközlemény) Az idei Construma szakkiállításon is tartalmas és érdekes témákkal várjuk az ÉMI standjára érkezőket. A szakmai és lakossági napokon is hasznos tudnivalókat, aktuális információkat hallhatnak szakembereink és meghívott vendégeink révén. Mindemellett látványos vizsgálati bemutatókat is megtekinthetnek az érdeklődők. Szerdai és csütörtöki szakmai programunkon MÉK-pontot kapnak a résztvevők. Várjuk az ÉMI kiállítói standján: A pavilon – […]

Construma 2018 – ÉMI program
2018. április 10. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább