Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. május 4. vasárnap

Archív | Makettek rendelésre

masszimakett-5

Amikor még nem számítógéppel készültek a látványtervek, akkor a kézzel rajzolt perspektívák helyettesítették azokat. Nagyobb, jelentősebb épület esetén a megbízók épület maketteket is rendeltek, de kisebb épületek, családi házak esetén ez nem volt szokás. A legalább m 1:100-as vagy 50-es makettek már kellően részletes feldolgozást igényelnek, ebből következően nagy munka elkészíteni őket és ha menet közben változtatás történik, akkor lehet előről kezdeni. Az első komolyabb ilyen makettem a pásztói ravatalózóhoz készült, hogy miért, azt A pásztói köztemető ravatalozója című posztban írtam le.

paszto-makett2

Volt azonban egy rövid időszak, amikor megbízásra is készítettem maketteket, olyat, amit nem én terveztem. Igen élvezetes elfoglaltság, nagyon szerettem, de zabálta az időt és ebből következően ráfizetéses volt.

A makettek először fából és triplex kartonból, később már kizárólag műanyag lemezből és plexiből készültek. Találtam egy olyan anyagot, ami különféle vastagságban volt kapható, matt fehér, jól vágható. Kemény, de pl. forró víz hatására olyan lesz mint a rongy és tetszőlegesen alakítható és amint kihűl, megtartja a formáját. Ideális anyag.

 

Hozzászólások (6): megnézem

  • Kisszékelyi Gyula

    2008. július 16. szerda 08:05

    #3373

    Tisztelt Szerző!

    A makettezős cikkben a kék téglalapban említett fehér, könnyen vágható, de meleg vízzel alakítható anyag neve és beszerzési helye, esetleg ára után érdeklődnék modellezőként.

    Üdvözlettel: Kisszékelyi Gyula

  • koos.hu - Blogtörténet | legolvasottabb cikkeink

    2008. szeptember 18. csütörtök 20:15

    #4328

    […] az olvasókat, hogy ültessünk repülőt ! Majd egy kis nosztalgia következett, amikor még Maketteket készítettem rendelésre. Bemutattuk a legszebb Zsolnay tetőket Hazarepülő | A legszebb Zsolnay tetők . Ebben a […]

  • Dombovári Zita

    2010. június 29. kedd 22:29

    #72582

    Üdvözlöm!
    Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy hol tudnék beszerezni ház makettbe való bútorokat, szanitereket, nylászárókat. Meg szeretném építeni az álomházam makettjét. Ehhez kérném a segítségét, mert alig találtam olyan oldalt, ahol ötleteket, esteleg boltokat találtam volna.
    Előre is köszönöm
    Dombovári Zita

  • Kisszékelyi Gyula

    2010. július 7. szerda 23:10

    #72645

    [re=72582]Dombovári Zita[/re]:
    Tisztelt Dombóvári Zita!

    Azt nem írta, hogy milyen méretarányban gondolkozik.
    1:100 körüli méretarányban a vasútmodellező berkekben kell keresgélni. Itt a H0 építési nagyság 1:87 méretarányú, ez a legelterjedtebb.
    Ebben a NOCH, a PREISER és a FALLER cég gyárt rengeteg kiegészítőt. Budapesten az Attila út 47-ben van egy elég nagy árukészlettel rendelkező és gyorsan rendelő bolt. https://www.vasutmodell.com/index.php?link=shop%2Fshop.php&topic=description&product_id=24207&topic_id=356 és https://www.vasutmodell.com/index.php?link=shop%2Fshop.php&topic=description&product_id=24208&topic_id=356 linkek ide mutatnak. Az AUHAGEN gyárt 1:87 és 1:120 léptékben ablakot, ajtót, kőburkolat, cserép, tégla és egyéb mintás műanyag lapokat. https://www.vasutmodell.com/index.php?link=shop%2Fshop.php&topic=description&product_id=7840&topic_id=644 Ebben a kategóriában általában az AUHAGEN termékek a legolcsóbbak, de a KIBRI, FALLER, NOCH, BUSCH szintén jelen van.
    Ha nagyobb méretarányban gondolkozik: 1:43, 1:45 1:22,5 akkor a hadi modellezők felé kell keresni, bár a vasútnál az 1:43,5 a Oe építési nagyság, ahol a PREISER szintén jelen van. Hadi makettbolt a Sas Military Bp. V. kerület Sas utca, és a Bajcsy-Zsilinszky úton is van egy nagy bolt a Bazilikával szemben. A Modell&Hobby-nak is nagy a választéka és Budapesten 3 boltjuk is van.

    Üdvözlettel: Kisszékelyi Gyula

  • Érdeklődő

    2011. december 20. kedd 15:41

    #82983

    Sajnos hiába kattintottam a képekre, a galéria ismét üresen nyílt meg, mint már jó párszor ezen az oldalon. Nagyon érdekelnek a munkái, ezért zavar, hogy nem láthatok belőle többet.
    Kérem, szíveskedjék pótolni!

SAJÁT
Archív | A pásztói köztemető ravatalozója

Pásztó a Mátra nyugati kapuja, szép fekvésű, Zsigmond király által adományozott városi címmel. A 80-as években sűrűn jártam oda, először egy tervezendő áruház, majd egy sorház tervezése és kivitelezése kapcsán. Az ismeretségekből – ahogy ez lenni szokott – megbízások is lettek. Óvoda, családi ház, tetőtér beépítés, ikerház, üzlet…majd 1985-ben az akkor tanácselnök kiírt egy kis […]

Archív | A pásztói köztemető ravatalozója
2008. április 30. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább