Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. április 8. kedd

ÉMKE

[kommentár nélkül átvéve az egyesület honlapjáról, kiemelések tőlem] 2007. november 20-án jegyezték be az „Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egyesületét„, röviden az ÉMKE-t, melynek székhelye az Orczy Forum Városközpontban 1089 Budapest, Baross u. 131. található. Az egyesület röviden összefoglalt célja: segítse, támogassa az építészek, mérnökök, képzőművészek művészi alkotó tevékenységének kibontakozását, egykori – mára szinte megszűnt – együttműködésüket, elősegítse szakmájuk XIX. század végén elvesztett presztízsének visszaszerzését, majd annak megőrzését és növelését. További célja: szakmai gazdaság-érdekképviseleti tevékenység, az oktatás korszerűsítése.

Az új egyesület alapszabályzatában részletezi az egyesület céljait, legfőképpen egy új – az elmúlt évtizedek diktatórikus rendszereihez semmiben nem kapcsolódó – korszerű, nemzetközi téren is kapcsolatokkal rendelkező, független szervezet munkáját. Hasonlóan más (Orvosi, Gyógyszerész, Ipari és Kereskedelmi) Kamarákhoz, kezdeményezi a kötelező kamarai tagságok megszüntetését, az egyetemi, főiskolai diplomák tervezési jogosultságának bárminemű korlátozásának az eltörlését, a kamarai vizsgák megszüntetését!
  • A szakmagyakorlás mindenki által elfogadható és megfelelő feltételeinek megteremtése
  • Korszerű, gyors –  mindenki számára kötelező legyen a maximum 60 napos határidő betartása – hatósági munka
  • A gyors hatósági munka érdekében azonnal újra érvényt kell szerezni az Alkotmánybíróság korábbi döntésének, miszerint el kell törölni mindenféle Tervtanácsot, helyi vagy országos zsűrizéseket, melyek lassítják az engedélyek kiadásának folyamatát, ugyanakkor melegágyai a szakmai korrupciónak! Milyen alapon veszi bárki a bátorságot, hogy meghatározza, „mi a szép vagy mi a nem szép?”
  • Az egyetemi vagy főiskolai diplomákat korlátozás nélkül el kell fogadni. A szakmagyakorlásban ez nem lehet köthető kamarai tanfolyamok, vizsgák elvégzéséhez, „pontozások” előírásához. A külföldi tervezők sem tesznek kamarai vizsgát. Mi ez a diszkrimináció a magyar résztvevőkkel szemben?
  • Meg kell szüntetni a kötelező kamarai tagságokat, melyek mára már „pénzszivattyúkká” alakultak át.
  • Teret kell adni vidéken és a fővárosban az újonnan spontán alakult és alakuló félben lévő társadalmi szintű szakmai érdekvédelmi szervezeteknek. Más egy vidéki és más egy fővárosi csoport érdekrendszere. Mindenkinek jogában áll saját költségére tanfolyamokat, kiállításokat szervezni, de ezeket nem lehet a szakmagyakorlás és tervezési jogosultság feltételeként beállítani!
  • Meg kell szüntetni a kötelező „Díjszámításokat”, mert ezeket soha senki, sehol a világon nem tartotta be és nem is fogják betartani, mert ellenőrizhetetlen is.
  • A szerződés bizalmas irat, nem tartozik harmadik személyre, különösen nem egy kamarára vagy egyesületre. Mások a szakmagyakorlás feltételei és lehetőségei vidéken és a fővárosban. Ezt a tényt tudomásul kell venni! Különböző, valószínűleg jóval kisebb díjat fizetnek vidéken, mint a fővárosban mondjuk egy családi ház tervezéséért vagy képzőművészeti alkotásért! A szabad versenyt, mint azt a Versenyhivatal is megköveteli, nem szabad semmiben korlátozni.
  • Szorgalmazni kell a tervezők nagyobb részvételét a beruházásokban. Ezzel lehet a tervezési díj deficitet kompenzálni! Ennek érdekében korszerűsíteni kell az oktatást, mert olyan építészekre, mérnökökre, képzőművészekre van a jövőben a magyar társadalomnak, gazdaságnak szüksége, akik önállóan is tudnak működni.
  • Támogatni kell a hazai szakmagyakorlást, ugyanakkor a lehetőségeken belül védeni kell a hazai érdekeket, éppen ezért szükséges, hogy minél több új önálló érdekvédelmi szerv alakuljon, de aki a régiekben kíván működni ( Kamara, MÉSZ, Lektorátus, stb. ) hadd tegye, de csak az általános feltételek keretein belül!
  • Ma a kamarák „nyerőautomaták” egy szűk szakmai csoport részére, ugyanakkor semmiféle védelmet nem nyújtanak a külföldi vagy a hazai érdekeltségekkel szemben!

Az ÉMKE elnökségének tagjai

Kévés György építész elnök

Balogh Balázs építész

Dr. Sebők Ferenc mérnök

Mengyán András képzőművész elnökségi tagok

Az ÉMKE tiszteletbeli tagjai

Borvendég Béla építész

dr. Böhönyei János építész

Callmeyer Ferenc építész

Szanyi József műemlékes építész

dr. Pozsgai Lajos statikus-szerkezettervező

Fábián László író, művészettörténész

Deim Pál képzőművész

Lossonczy Tamás képzőművész

forrás | ÉMKE

ÉMKE honlapja

[poll id=”16″]

.

[poll id=”25″]

Hozzászólások (11): megnézem

  • sepusz

    2008. április 7. hétfő 15:17

    #2270

    Jogos!
    Nem elég, hogy sokba kerül a diploma meg a sok szakképzés a jogosultságpk megszerzéséhez, még a kamaraa is lehúzza a mérnöki társasalma, és beleköt minden lehetséges dologba!

  • Dr.techn.Domján József

    2008. április 7. hétfő 23:17

    #2277

    Ma már nyugdíjas tervező-főisk. oktató-igazságügyi építész szakértőként vélem: a kötelező kamara valójában pénzfejőgép – önkéntessé kellene tenni hazánkban (is). Kamarai tagként is: ez a véleményem!!!ÖNKÉNTESSÉG A LÉNYEG…

  • Mundi József

    2008. április 8. kedd 16:55

    #2301

    Ahogy én látom ezeket a dolgokat:
    A kamara érdekvédelmi szervezet örülnünk kell hogy van! A kamara működését kéne megváltoztani hogy ne pénzszivattyú legyen hanem valódi érdekvédő szervezet. Ennek elérésére nem a megszűntetés a megoldás…
    A tervtanácsról hasonló a véleményem, itt is a működése az ami problémás nem a léte. Nem értem mért kell a tervtanácsot ellenségként felfogni – szerintem segítő, tanácsadó szerepet kéne betölteni (ez az amit nem tölt be).
    Diplomákat igazolt! gyakorlattal fogadnám el a kamarai tagsághoz. A jogosultságokat viszont keményen felülvizsgálnám és sokat visszavonnék aminek nincsen megfelelő szakami háttere csak véletlenül esett bele valahogy az É 2-3 stb. kategóriákba.
    Ez a pontozási rendszer egy nagy baromság erre nem vesztegetnék több szót!
    A díjszámítási rendszerről:
    Nem volan rá szükség ha valóban értelmes verseny volna az országban, de amígy 50-60 eFt- ért is lehet kókler tervezőkkel terveztetni addig minden kiadott engedélynél felülvizsgálnám a tervezési szerződéseket (nem foglalkozom azzal hogy személyiségi jogokat sért) Ez mondjuk szintén a kamarák dolga lenne ellenőrizni(ezt nem teszik meg) hogy ki milyen minőségű munkát ad be a hatóságokhoz . Addig amíg ez nem valósul meg addig nincs értelme versenyről beszélni.

    A többi fent leírt feltételekkel többé kevésbé egyet értek…

  • Mundi József

    2008. április 9. szerda 01:23

    #2317

    Nem tudom megreformálni bár igen csak szeretném… nem tudom a pécsi kamránál hogy van de itt Fehérváron bebetonozott mozdulatlanság van a vezetőség nem csinál semmi használhatót.
    Szerintem az önkéntes kamarai tagság azonos a kamara megszűnésével – tudtommal az tagok tartják az építészkamarát.
    Nincs tagság nincs pénz nincs kamara. Ha jól tudom semmilyen állami támogatás sincs.
    Nem tudom ki hogy van vele engem dühít ez a tehetetlenség….

  • Zagyva Gábor

    2008. április 9. szerda 07:24

    #2325

    itt csak az önkéntesség érvényesülése hozhat érdemi változást, amit felülről hoznak létre, rendeletileg, az nem is lehet más, mint ilyen

  • #9235

    […] tavasszal a koos.hu  is hírt adott arról, hogy 2007.októberében megalakult az “Építészek, Mérnökök, Képzőművészek […]

  • TÜKE

    2011. június 20. hétfő 18:11

    #80777

    Bár több helyen is megjelent, ezt a linket volt a legkönnyebb beírnom.
    https://unegyven.blog.hu/
    (Nyílt levél)

  • #107613

    […] a koos.hu  is hírt adott arról, hogy 2007. októberében megalakult az “Építészek, Mérnökök, Képzőművészek […]

SZAKMA
MÉK választások 2017 | 5. rész – Mi lehet az új MÉK vezetés programja?

A MÉK-ben 2017-ben választások lesznek, ennek kapcsán a kamara jelölő bizottsága felkérte a tagságot, hogy mondja el, milyen kamarát szeretne. Nem kell új javaslatok után keresgélni, nem kell feltalálni a spasnyolviaszt, ha már egyszer készen van szinte a teljes program: „… Meg kell fordítani a kamarák működésének irányát!… A jelenlegi MÉK > területi kamara (küldöttek) > kamarai tag […]

MÉK választások 2017 | 5. rész – Mi lehet az új MÉK vezetés programja?
2017. július 30. vasárnap
SZAKMA
MÉK választások 2017 | 4. rész – Mit kritizáltak és mit ígértek a MÉK elnökjelöltjei 2013-ban?

A MÉK-ben 2017-ben választások lesznek, ennek kapcsán a kamara jelölő bizottsága felkérte a tagságot, hogy mondja el, milyen kamarát szeretne. Újabb javaslatok helyett úgy vélem 4 év elteltével érdekes olvasni arról, hogy 2013-ben a tisztújításon mit kritizáltak és mit ígértek a MÉK elnökjelöltjei ? ” … Hajnóczi Péter elnökjelölt „belügyekre” és „külügyekre” osztotta a tennivalókat. A belügyek terén szerinte a […]

MÉK választások 2017 | 4. rész – Mit kritizáltak és mit ígértek a MÉK elnökjelöltjei 2013-ban?
2017. július 28. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább