Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. március 19. szerda

290/2007.Korm | 3. Az építési napló

epitesi_naplo.jpg

2008. január 1-től hatályos az építőipari kivitelezési tevékenységről, az építési naplóról és a kivitelezési dokumentáció tartalmáról szóló 290/2007. (X. 31.) Korm. rendelet, amely igyekszik pontosan definiálni a különféle fogalmakat is és az építőipari kivitelezési tevékenységben résztvevők feladatait és kötelezettségeit.

 az első részben azt néztük meg, hogy mikor kell kiviteli tervet készíteni és annak mit kell tartalmaznia,
 a második részben azt vettük végig, hogy kik a kivitelezés résztvevői, ki az a tervellenőr és mi a dolga,
 ebben a részben megnézzük mire való az építési napló és milyen bejelentési kötelezettségek merülnek fel,
 majd legvégül a kivitelezés befejezését és az átadás-átvételt, a birtokbaadást.

bejelentési kötelezettségek

A kivitelezést megkezdése előtt be kell jelenteni az alábbiak szerint:

Előzetes bejelentés
23. § (1) Az Étv. 39. §-a (1) bekezdésének d) pontja és (5) bekezdése szerint az építőipari kivitelezési tevékenység tervezett megkezdésére, adataira és az adatok változására irányuló bejelentését az építtető

  • a) az építésügyi hatósági (létesítési) engedélyhez kötött és az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól szóló jogszabály szerint számított, 30 millió forint számított építmény-értéket meghaladó,
  • b) a Kbt. hatálya alá tartozó, valamint
  • c) a továbbépítésre vonatkozóan az a)-b) pont szerinti értéket elérő, fennmaradási és továbbépítési engedély birtokában elvégzendő építési tevékenység esetén nyújtja be a 4. melléklet szerinti tartalommal az építésfelügyeleti hatósághoz.

(2) Az (1) bekezdés szerinti adatoknak az építés felügyeleti hatósághoz történő bejelentésével egyidejűleg az építtető az építés helye szerint illetékes APEH-nek bejelenti az építési tevékenységre vonatkozó teljes kivitelezési értéket (szerződéses érték), az építés helyszínének címét és helyrajzi számát.

Utólagos bejelentés
24. § Az építtetőnek a 23. § hatálya alá nem tartozó esetben a tervezett építőipari kivitelezési tevékenység megkezdését és az építési napló megnyitásának napját a kivitelezés megkezdését követő 5 munkanapon belül 6. melléklet szerinti tartalommal be kell jelentenie az építésügyi hatóságnak.

mire való az építési napló?

Leegyszerűsítve a kivitelezés szereplői közötti kommunikáció és az építés folyamatának anyagi és eszköz felhasználásának naprakész dokumentálása. bár vezetése kitartást és álhatatosságot kíván, mindenféle vita, hiba estén segíthet tisztázni a tényeket és az elhangzott megállapodásokat, amik rögzítáésre kerültek. Értelme akkor van, ha a szerződés minden résztvevője folyamatosan nyomon kíséri, így a későbbiekben a minimálisra csökkenhet a vitára okot adó témák száma. Amennyiben az építtető (beruházó) ezen keresztül rögziti az igényeit, a kivitelező pedig ezen keresztül jelzi az esetleges tervtől való eltérés igényét és okát vagy más, az építést érintő körülményt, tényt, akkor a kivitelezés folyamata mindenki számára rendezett mederben folyhat.

18. § (1) Minden építésügyi hatósági engedélyhez (bejelentéshez) kötött, valamint a Kbt. hatálya alá tartozó építőipari kivitelezési tevékenységről építési naplót kell vezetni.
(2) Az építési napló az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésétől annak befejezéséig vezetett, hatósági és bírósági eljárásban felhasználható, írásos dokumentáció, amely időrendben tartalmazza a szerződés tárgya szerinti építőipari kivitelezési tevékenység, illetve az építésiszerelési munkák adatait és a munka menetére, megfelelőségére és dokumentumaira (pl. tervrajzi kiegészítések) vonatkozó vagy az elszámoláshoz szükséges jelentős tényeket.

 a 290/2007. (X. 31.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről, az építési naplóról és a kivitelezési dokumentáció tartalmáról letöltése (3,65 MB, csak olvasásra).. Mivel elég lassan töltődik be, ezért célszerűbb a jobb gomb „Mentsd mint” paranccsal lementeni!). A rendelet letölthető szerkeszthető formában is a NET Jogtár oldaláról.

A NET Jogtár linkjére kattintva Önt valószínüleg a következő üzenet fogadja: „..Önnek nincs jogosultsága a dokumentum megtekintéséhez..” A böngésző hivatkozás sorában, ahol maga a cím szerepel, a címet ki kell jelölni és egy Entert nyomni – tehát nem elég Frissíteni a lapot! -, akkor megjelenik a rendelet. Az okát ne kérdezzék, nem értek hozzá
[poll=15]

maradjanak velünk, mert hamarosan következik „a kivitelezés befejezése” (ha nem akar lemaradni róla, iratkozzon fel az email értesítőre vagy az RSS csatornánkra !)

Hozzászólások (11): megnézem

  • Gonda Ferenc

    2008. május 23. péntek 08:51

    #2831

    Az építési napló semmire nem jó tele lesz hazugsággal.

  • Kelen Kornél

    2009. április 6. hétfő 11:54

    #9035

    Szép napot!

    Hallott már vki olyanról h elektronikus (digitális) építési napló??

  • Heller László

    2009. november 11. szerda 17:08

    #30632

    Ha nincsen építési napló akkor mi történik, történhet?

  • Heller László

    2009. november 12. csütörtök 08:17

    #31538

    Köszönöm a válaszát Miklós,ő szerintük nem kötelező sőt egyáltalán nem kell építési napló, nem is értik én miért akarom és rettentően ki voltak kelve magukból mikor azt kértem, ugyanis társasház vagyunk és szeretne mindenki belenézni és én úgy tudom, hogy abból kell, hogy kapjunk másolatot.

  • Klément Csaba

    2010. szeptember 17. péntek 07:14

    #73565

    Ha nincs építési napló,nincs felelős műszaki vezető hogy bizonyítsa be az éppíttető hogy a szigetelés az alapra nemjól lett felrakva.

  • Rezsnyák Péter építész

    2010. szeptember 19. vasárnap 14:38

    #73587

    Egy építési naplóból önmagában elég nehéz lenne kideríteni, hogy az a szigetelés hogyan is lett felrakva.Az azonban mindenképp kiderül, hogy előtte kellősítették-e az aljzatot, utána megvédték-e, naplómellékletként le lett-e fűzve az anyag műbizonylata, és kiderülhet az is, pontosan melyik kivitelező,melyik brigádja készítette, volt-e képzettsége a munkásnak, vagy csak egy segédmunkásra bízták a dolgot. Felelőtlenség olyan emberrel dolgozni, aki nem tudja, mi az építési napló, és miként kell használni. Lesz ott más baj is! Az persze tény, hogy a napló helyszínen tartása egy kisebb építkezésen, ahol nincs állandó iroda, zűrös.

  • Lakos Lajos

    2011. március 23. szerda 10:07

    #79204

    G.Ferinek részben igaza van, de ezért kell az a megbízható MŰSZAKI ELLENŐR (így, nagy betűkkel!) aki ezt ki tudja védeni!, mert lehet! Jelen van amikor szükséges és nem csak hetente őgyeleg a „tetthelyre”, ráadásul ért is az ellenőrzéshez, mert nagyon kevesen vannak az ilyenek. Igaz, ehhez meg is kellene fizetni az illetőt…, de persze a megrendelői oldalról! Az Építési Naplóra pedig valóban szükség van, mert nagyon sok mindent lehet és kell benne dokumentálni ami adott esetben „életmentő” is lehet az FMV-nek. Ja persze ennek vezetéséhez is rutin kell…

  • Gonda Ferenc

    2012. április 14. szombat 14:02

    #83918

    Azt szeretném üzenni névrokonomnak, hogy az építési naplóban hazudni éppen olyan vétség, mint az élet bármely más területén. Ha valakinek a becsülete csk idáig terjed, akkor nem az építési napló intézménye a bűnös.

  • Rezsnyák Péter kivitelező építész

    2012. április 15. vasárnap 17:26

    #83921

    [re=9035]Kelen Kornél[/re]: Most megvalósulni látszik!

JÓTANÁCS
Honnan tudná egy építtető, hogy az építésztől kapott terv megfelelő-e?

Ha azt feltételezzük, hogy az építtető teljeséggel laikus, akkor nagy az esély rá, hogy nem sok fogalma lesz arról, igazából mit is kellene kapnia a tervezőjétől. Márpedig – jó esetben egy szerződés teljesítése után – az átadott tervek után fizetnie kell, nem is keveset. Birtokában lesz egy halom papírnak, azzal az ígérettel, hogy „az megfelel […]

Honnan tudná egy építtető, hogy az építésztől kapott terv megfelelő-e?
2018. január 2. kedd
ÉPÍTÉSI JOG
4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM : Az egyszerű bejelentéssel épülő házakhoz is kell biztonsági és egészségvédelmi terv

Ma reggel kaptam: Tisztelt Koós Úr! Családi házat terveztünk 2016 júliusi bejelentéssel ….on. Ma volt építéshatósági helyszíni ellenőrzés, ahol biztonsági és egészségvédelmi terv feltöltésére adtak 3 napot, különben csúnya nagy bírságot fognak kiróni – valakire. Szerintünk ez jogtalan. Ön hogy látja? Érdemes elindítani egy vitát a hatósággal? Természetesen 300 m2 alatt, egyszerű bejelentéssel….. ez kimaradt az […]

4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM : Az egyszerű bejelentéssel épülő házakhoz is kell biztonsági és egészségvédelmi terv
2017. április 7. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább