Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. március 14. péntek

Növénylabirintusok

3349583.jpg

A labirintus az emberiség ősi szimbóluma, két típusa ismert: az egyiket csak egyetlen útvonalon lehet végigkövetni, és nem tartalmaz elágazásokat, a másik kitérőket, megtévesztő kereszteződéseket is magában rejt, ezért megoldása sokkal bonyolultabb. A magyar nyelvben a labirintus szót szoktuk használni mindkettőre (illetve az útvesztőt a másodikra), addig pl. az angol különböző szavakkal jelöli a kétféle labirintust, az első változatot labyrinth-nek, a másodikat maze-nek nevezi.

1_series_photo.jpgA labirintus 5000 éves jelkép, a misztérium sűrűn előforduló jelképe. jelentéstartalma sok mindennel összefügghet, igy az életúttal, a halállal, de nevezik az Alvilág térképének is. Egyesek szerint az életet jelképezi, az utat, amit mindenkinek végig kell járnia. A labirintusban nem lehet eltévedni, mert ez nem útvesztő. Egyetlen ösvény vezet csak benne a bejárattól, a középpont felé. Amikor az ember halad ezen az ösvényen, néha 180 fokos fordulatot kell tennie – mint az életben is – és épp ellentétes irányba tart majd, mint a többiek, pedig a célja ugyanaz: elérni a középpontot. És ha eléri, akkor is csak az út felénél van. Ugye ilyen az élet is? Azt mondják, amíg az ember a középpont felé halad, felteheti magának élete kérdéseit, és amíg kifelé jön, megtalálja a válaszokat is. A legkorábbi példák a Földközi-tenger mellékérõl ismertek. A görög eredetû labirintus szó arra a mítoszra utal, melyben Daidalosz a krétai Minósz király kérésére útvesztõt épít a szörnyeteg Minótaurosz lakhelyéül. Soha senki nem találta meg ennek a labirintusnak a pontos földrajzi helyét, bár egyes feltételezések a krétai gortüszi barlangrendszerre céloznak. további érdekességek a labirintusokról >>

A világ egyik legősibb, ma is élõ szimbóluma sok változatban és országban megtalálható.  Ezt bizonyítja, hogy számos változatban ugyan, de ugyanazt az alapszimbólumot használták termékenységi rituálékon, halotti szertartásokon, kegytárgyként, kertmotívumként, rejtvényekben és játékokban vagy kézimunkák díszítőelemeként, akárcsak a modern kor számítógépes játékaiban is visszatérő alaptéma. tn_37_product_photo1.jpgEurópában, elsősorban Angliában, a 16. században, amikor nagy divat lett a gyógynövény termesztés, valamint a rafinált mintát követő virágágyások, díszcserjék telepítése, népszerűvé vált a sövénylabirintus. A kerti útvesztő meghonosodott egész Európában, sőt később másutt is. Noha bonyolultságuk miatt lenyűgözőek, nyilvánvalóan semmi közük az ősi labirintusokhoz. Az egykor széles körben elterjedt gyeplabirintusokból mára csak kevés maradt, azok közül is leginkább Angliában található még néhány. Az utóbbi 2 évtizedben ismét nagyon népszerűek lettek és több 16. századi és később telepített labirintust újítottak fel vagy telepítettek újra a régi helyére.

Mi most elsősorban a gyep és sövény labirintusokkal illetve útvesztőkkel fogunk foglalkozni, a hatalmas anyag miatt legalább 3 részben:

a sorozat
10x10.jpg1. részében megismerkedünk a növénylabirintusokkal,
10x10.jpga 2. részben a világ legszebb sövényútvesztőivel,
10x10.jpga 3. részben legérdekesebb kukoricaútvesztőkkel,
10x10.jpgvégül pedig a magyarországi labirintusokkal.

A következő oldalakon a legszebbeket mutatjuk be, az utolsó oldalon pedig a labirintusokkal kapcsolatos bőséges linkgyűjtemény találhat az érdeklődő olvasó.

Hozzászólások (3): megnézem

  • öregJani

    2008. március 14. péntek 19:24

    #1875

    Ugye, hogy milyen csodálatos dolgot tud csinálni az ember, ha akar, nem gyűlöl csak alkot, mások és a maga gyönyörűségére.Ezeket az ALKOTÁSOKAT nem tudósok, hanem egyszerű kétkezi emberek csinálták, akik értékelték a szépet. Fogadjunk szót nekik!

  • civertan

    2008. március 22. szombat 15:40

    #2004

    Kedves Miklós, erőm véges,de küldöm a tiszadobi labirintus légifotóját.Ha valami más kéne szivesen mostanában több Budapest volt. Üdvözlettel:Civertan

ZÖLD
A világ leghosszabb és legbonyolultabb labirintusa

Régen nem jelent meg írás itt a kooseptar.hu-n növénylabirintusokról, így itt volt az ideje, hogy bemutassuk a legnagyobbat. https://goo.gl/maps/3kJBnTTKnuN2 A Longleat Hedge Maze a mérnöki tudomány és a botanika elegye, az angliai Wiltshire-ben található, Horningsham falu mellett, és a világ leghosszabb labirintusának dicsőségében csak az olasz Masone di Fontanellával osztozik. Franco Maria Ricci botanikus labirintusa a […]

A világ leghosszabb és legbonyolultabb labirintusa
2018. december 8. szombat
ZÖLD
1 km-es gitár hétezer ciprusból és eukaliptuszból

„… A gitár alakú erdőt egy helyi gazda, Pedro Ureta és családja ültette a farmjuk köré, több évtizeden át gondozták a fákat. Ezzel Pedro korán elhunyt feleségének, Graciela Yraizoznak állítottak emléket…. a teljes sztorit itt olvashatja  A nagyításért katt az alábbi térképre!  

1 km-es gitár hétezer ciprusból és eukaliptuszból
2017. szeptember 9. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább