Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. március 10. hétfő

Telekkeresés 4. | üres telekre építkezünk

Érthető okokból ez a változat adja a legnagyobb szabadságot, a jól kiválasztott telek – bár annak is lehetnek kötöttségei – mégis rajtunk múlik, melyiket és hol választjuk ki az igényeinknek és a pénztárcánknak megfelelően. Az üres telek választás során nem mindegy, hogy egy, már beépített környéken veszünk üres telket vagy egy frissen parcellázott területen? Az előbbi esetén a környék „előélete” viszonylag könnyen kideríthető, vannak szomszédok, lehet érdeklődni, a megépített házak adnak némi támpontot a tájékozódásra.

korábban itt nem egy szemétlerakó működött ?

Az új parcellázású területek viszont gondosabb tájékozódást igényelnek, hiszen nem mindegy, hogy ott korábban mondjuk gyümölcsös, szántó vagy éppen egy rekultivált terület volt, esetleg egy szemétlerakó ?

header-2.jpg

A ma elterjedt lakóparki szisztéma, mikor is egy korábban más rendeltetésű területet felparcelláznak építési telkek számára, az egyszerűbb eset, mivel ebben az esetben a terület szabályozása, közművesítettsége általában rendezett, vagy legalábbis egyszerűbben ellenőrizhető, mindenki közel egy időben építkezik, kisebb a zavarás, több  a tapasztalat.

hogyhogy ez a remeknek látszó telek eddig nem kelt el ?

Belső területeken ma már nagyon kevés üres telek van, ha nem spekulációs célokból tartották meg, akkor célszerű megtudni az okát, hogy eddig miért nem kelt el? Ez lehet a telek előnytelen formája, fekvése vagy mérete miatt, de a háttérben lehet időleges építési korlátozás is. Nem ritkák a bonyolult tulajdoni viszonyok vagy a sok – megegyezésre képtelen- örökös, akikkel igencsak bonyolulttá válhat egy adávételi szerződés. Ezeket természetesen az eladónak közölnie kell, de van aki elhallgatja, ezért célszerű ilyenkor az építési hatóságnál és a földhivatalnál is utána nézni, érdeklődni. Ezek persze már sokkal inkább jogi segítséget, mint építészit igényelnek.

a telek alkalmas arra, amit elképzeltünk…vagy inkább módosítsunk?

Fontos tisztában lenni azzal, hogy mit szeretnénk építeni és ehhez ez a telek megfelel-e ? Ez sokszor nem is olyan egyszerű, ezért sokan visznek magukkal már teleknézőbe is építészt, aki kapásból ki tudja szúrni az előnyöket és főleg a hátrányokat. Érdemes tisztában lenni a környék beépítési lehetőségeivel, mert pl. hiába nagy a telek, ha csak 10 %-a építhető be. Persze nem mindenki annyira előrelátó, hogy pontosan tudja mit is akar, van, akinek a telek láttán indul el a fantáziája.

kicsit mintha lejtene…

ha észrevehetően lejt a telek, akkor az már legalább 10 %-os, vagyis egy 10 méter hosszú háznál már 1 méter a szintkülönbség, ami nem is olyan kevés. A lejtős telekre való építkezés kötöttségekkel, szabályokkal jár, az alapozás kialakítása, a részben föld alá való építés óhatatlanul többlet költségekkel jár, amit jó tudni a döntéskor.

Nem mindegy, hogy a telek az utca felől nézve lejt vagy emelkedik (gondoljunk itt pl. a pincébe tervezett gk. tárolóba vezető lehajtórámpára) . Fontos, hogy milyen tájolású? Ez lejtős teleknél fontosabb szempont, mint egy sík teleknél.

a közművek majdnem itt vannak…vagy mégsem ?

Az előzetes terepszemle során érdemes utánanézni a közmű lehetőségeknek, mert ha valamelyik esetleg túl messze van, akkor bizony komoly nehézségek adódhatnak vagy sokba kerülhet annak megoldása (pl. tűzcsapnak 100 m-en belül kell lennie, ha nincs, akkor bizony tűzivíz medencét vagy más bonyolult megoldást kell választani). Villany és vezetékes ivóvíz nélkül nincs használatbavétel, csatorna zárt szennyvíztárolóval megoldható, viszont fel kell készülni a szippantásra és annak költségeire, a gáz is kiváltható elvileg, bár az alternativák nem mindig automatizálhatók úgy, mint a gáz (pl. fatüzelés).

header-27.jpg

Ma már szempont a telefon, a kábel TV és az internet, ezek ma már szinte mindenütt megoldhatóak (lakott településen belül), de közel sem egyforma áron. Akinek ez fontos szempont, érdemes előtte tájékozódni. Telek vásárlásnál a közművek megléte esetén azt is tisztázni kell, hogy a közművek már be vannak-e vezetve a telekre, ha nem akkor a bevezetés jár-e és mekkora költséggel?

a szomszédnak van csatornája, ennek a teleknek miért nincs ?

Ez különösen az utca felől lejtő teleknél érdekes, mert a közcsatornára való rácsatlakozás ebben az esetben korántsem egyszerű, hiszen lehet, hogy a fürdőszobánk alacsonyabban lesz, mint az utcai csatorna. Ekkor vagy szennyvízátemelő szükséges (amelynek nemcsak létesítési, hanem üzemeltetési költsége is van), vagy ha az alsó szomszéd alatti utcában van csak csatorna, akkor un. szolgalmi joggal lehet átvezetni egy másik telken. Ezt a földhivatalnál adott esetben be kell vezettetni. De a szolgalmi jog előforulhat más közmű esetén is, leggyakrabban hegyvidéken, korábban szőlős, kiskertes területen, ahol nincs kiépítve még a teljes közműhálózat.

ELŐNYÖK
 választható környék
 az előírásokon belül teljesen szabad forma és alaprajz
 szabadon alakítható ki a kert, kerítés
 a költségek jól tervezhetőek

HÁTRÁNYOK
 sokszor nekünk kell minden közművet kiépíteni
 új parcellázás esetén egy fa sincs rajta
 hosszú az idő a telekvásárlástól a beköltözésig
 a lakhatáshoz mindennek készen kell lennie (ház, közmű, kerítés…)

[poll=14]

SOROZAT A TELEKVÁLASZTÁSRÓL
 Az első részben azt tekintettük át, hogy mivel jár ha saját házunkat alakítjuk át
 Az következő részben arról volt szó, hogy mivel jár ha nem saját házunkat alakítjuk át
 A 3. részben azt néztük meg, hogy mire figyeljünk, ha beépített telket veszünk, de elbontjuk a házat?
 ebben a részben arról volt szó, hogy mire figyeljünk, ha üres telket vásárolunk?

Hozzászólások (2): megnézem

JÓTANÁCS
Építsek házat vagy használtat vegyek? 3. rész

A témáról már több ízben írtunk, többek között a Mire figyeljünk lakás/ház vásárlásánál? című cikkekben, a mostani 3 részes kis sorozatunkban igyekeztünk összeszedni a legfontosabbakat és párba állítani, kinek melyik lakásépítési mód való, melyiknek milyen előnyei és hátrányai vannak. Az első részben az új épület építésével kapcsolatos előnyökről és hátrányokról írtunk, a másodikban a meglévő épületek átalakításáról, ebben a […]

Építsek házat vagy használtat vegyek? 3. rész
2014. április 28. hétfő
JÓTANÁCS
Építsek házat vagy használtat vegyek? 2. rész

A témáról már több ízben írtunk, többek között a Telekkeresés 5. | Meglévő ház korszerűsítése illetve a Mire figyeljünk lakás/ház vásárlásánál? című cikkekben, a mostani 3 részesre tervezett kis sorozatunkban igyekszünk összeszedni a legfontosabbakat és párba állítani, kinek melyik lakásépítési mód való, melyiknek milyen előnyei és hátrányai vannak. Az első részben az új épület építésével kapcsolatos előnyökről és hátrányokról […]

Építsek házat vagy használtat vegyek? 2. rész
2014. április 25. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább