Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. január 26. szombat

Tervezést segítő technikák | Ortofotó

andrassy20_orto.jpg

Sorozatot indítunk a tervezést segítő különféle technikákról. Első alkalommal az ortofotó módszerrel szeretném megismertetni az olvasókat, amely a több emeletes, sokszor szinte felmérhetetlen homlokzatok, épületrészek (templomtorony, homlokzati párkányok …stb) méretarányos dokumentálásához, modellezéshez nyújt kíváló segítséget. E technika ismertetésében Berecki Zoltán építész lesz a segítségünkre.

Homlokzatfelmérés digitális ortofotó módszerrel

Ortofotó sokféle létezik. Általában az emberek a városokról készült légifotókra gondolnak, ha meghallják ezt a szót, de most egészen másról lesz szó: arról, hogy egy egyszerű építész munkáját hogyan tudja segíteni a dolog.

fogalom magyarázat | A perspektivikus torzításoktól mentes képet ortofotónak, a digitális képet digitális ortofotónak nevezzük. Ha átalakítással párhuzamosan vetületi rendszerbe illesztés is megtörtént, akkor ortofotó-térképről illetve digitális ortofotó-térképről beszélünk. forrás: GIS Figyelő

Az alábbiakban nagy vonalakban ismertetett módszert még a múlt század kilencvenes éveiben Nagy Bálint és Tsai építészirodájában kezdtük el alkalmazni. Jároli Józsefnek oroszlánrésze volt a kifejlesztésében.

Először egy Andrássy úti ház homlokzata készült így el, majd az első igazán nagy falat a budapesti Hunyadi tér összes homlokzatának feldolgozása volt. Ezt követte egy még ennél is nagyobb, elsőre lehetetlennek tűnő feladat: a Kodály körönd házainak összes homlokzata (a szűk, fákkal benőtt mellékutcákra nézőeket és az udvariakat is beleértve). Itt már Szabó Dáviddal csináltuk az ortofotókat. Ez a munka aztán Europa Nostra diplomát kapott.

korond.jpg

De mire is jó ez az egész? Arra, hogy nehezen hozzáférhető, többnyire nagyméretű homlokzatokat felmérjünk, dokumentáljunk vele, egyszerűbben és gyorsabban, mintha „gyalog” állnánk neki.

A munka folyamata a következő: először lefotózzuk az épületet, minél messzebbről, és mindenképp a homlokzatra merőlegesen. Ha elég nagy távolság áll rendelkezésre, akkor kevés kép is elegendő, de legtöbbször ez nem így van, ilyenkor sajnos rengeteg képet kell csinálni, hogy a teljes homlokzatot lefedjük ortogonális fotókkal. Többszintes épületeknél magától értetődő, hogy nem elég csak a járdáról fényképezni: ilyenkor jobbik esetben a szemközti házat, rosszabb esetben darusautót kell igénybe venni.

 A fotózás közben elkezdhetnek dolgozni a geodéták. Nekik konkrétan meg szoktuk adni, hogy mely pontokat mérjék be a homlokzatokon. Egy három dimenziós ponthalmazt kapunk tőlük vissza (egy darab dwg fájlban), amiből mi nyerjük ki magunknak a megfelelő nézeteket, és mi kötögetjük össze a pontokat.

Térjünk vissza a fotókhoz. Minden egyes fotót „ki kell ortózni”, ami annyit jelent, hogy korrigálni kell az esetleges hordótorzítást, és mivel kézi fényképezőgéppel lehetetlen pontosan merőlegesen fényképezni a homlokzati síkra, az ebből adódó apró torzításokat is korrigálni kell. Ha mindez megvan, elővesszük a geodéziát, és elkezdjük ráfeszíteni a fotókat. Az eredmény ekkor egy nyers ortofotó, de arra már alkalmas, hogy rajz készüljön belőle. Vannak esetek, amikor ennyi elég is, például a miskolci Kossuth utcai református templom esetében, ahol a megrendelő csak a rajzokat kérte, az ortofotót nem.

kossuth_u_templom.jpg kossuth_u_templom_nyers.jpg kossuth_u_templom_rajz.jpg

 Ha szükség van az ortofotóra mint végtermékre is, akkor még sok munka van hátra: el kell távolítani a nyers fotókról a zavaró dolgokat, úgymint villanyoszlopok, vezetékek, parkoló autók, járókelők stb.  Ehhez gyakran újra vissza kell menni fotózni. Egyazon homlokzatrészletet picit eltérő szögekből lefotózva elég jó eredményt el lehet érni lehetetlennek tűnő helyzetekben is. Ha ezzel is megvagyunk, és a megrendelő úgy akarja, jöhet a 3D-s modellezés.

Erre már nem fecsérelném a szót, a projektnek ebben a stádiumában már készen vannak a részletes 2D-s rajzok, illetve az ortofotók elkészítése közben olyannyira megismertük a homlokzatok minden négyzetdeciméterét, hogy ez az egésznek a leghálásabb része. Így készítettük el Jároli Józseffel pl. az Andrássy u. 20 látványterveit.

andrassy20_utca.jpg

Érdekes lehet még az egész időbelisége és ára. Mindkettő jelentősen függ a konkrét feladattól. Egy átlagos négy emeletes eklektikus ház homlokzata egy üres utcán, ha a szemközti házból rendesen fotózható, akkor mindennel együtt elkészülhet egy hét alatt. De ha darusautó kell, ha sok a tereptárgy stb., akkor ez az idő természetesen megnő.

Az árképzés szintén nem egyszerű. Mi az érdeklődőknek azt szoktuk mondani, hogy az ortofotó kb. 100 Ft homlokzati négyzetméterenként, a rajz pedig még egyszer ennyi. De mindig hozzá szoktuk tenni, hogy ez a konkrét feladattól függ, tehát a végső árat minden esetben csak a helyszíni bejárás után tudjuk megmondani. Szöveg és fotó | Bereczki Zoltán

www.ortofoto.hu

Hozzászólások (1): megnézem

  • Diósgyőri épületek egy Google Earth pályázaton

    2010. július 8. csütörtök 00:02

    #72648

    […] emlékeznek Bereczki Zoltán építészre, akivel az ortofotó kapcsán kerültem kapcsolatba. Egy érdekes írás keretében mutatta be a fotogrammetria építészeti […]

TECH
3D virtuális építészeti modellek a kőszegi KRAFT-projekt támogatásához

Előző cikkünket ott fejeztük be, hogy összefoglaltuk, milyen módszerekkel valósítottuk meg a három épület felmérését. A három műemléki épület a Chernel utcában található Festetics palota (Chernel-ház), a Bálház – késő barokk stílusú, udvart körülölelő U alakú alaprajzú – épülete és a leegkisebb a Művészetek Háza volt. A feldolgozást támogatandó készült a helyszínről fotódokumentáció is. A […]

3D virtuális építészeti modellek a kőszegi KRAFT-projekt támogatásához
2015. október 27. kedd
TECH
Valós 3D dokumentáció készítése lézerszkenneres felméréssel

MI LESZ AZ INGATLANOK SORSA, AVAGY A MEGLÉVŐ ÉPÍTETT KÖRNYEZET RÖGZÍTÉSÉNEK LÉTJOGOSULTSÁGA Információs társadalmunkban a számítógépekkel segített munkavégzés már természetes. Építészetben és építőiparban is számos rendszer, szoftver és módszer nevezhető meg, melyek megkönnyítik a tervezést és a kivitelezést. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett a kérdés mellett sem, hogy a meglévő épített ingatlanállományra milyen […]

Valós 3D dokumentáció készítése lézerszkenneres felméréssel
2015. október 20. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább