Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2007. december 18. kedd

Recycling | PET Pillekő Projekt

A Recycling sorozatunk következő témája egy magyar kezdeményezés, a Pillekő Projekt, amelyet egy alapítvány gondoz. Az eljárás igen leegyszerűsített lényege Antal Csaba megfogalmazásában „a PET palackokat darálva, préselve vagy egészben használjuk fel. A formára alakítást követően nyersanyaggal  keverjük és tapasztjuk.” A nyersanyag jelen esetben ásványi kőzet.

Évente kb. 30-50m3 pillepalackot alakítanak formára iskolásokkal. Egy teknősbékához kb. 1-2m3 palack szükséges. Súlya 70-100 kiló között van. Felülete sima és fagyálló .

2007-recycling-pilleko (3).jpg

Pillekő Projekt

„DNS PILLEKŐ JÖVŐ” az épített környezetért
Egy lehetőség a pillepalackok hasznosítására.
Név: PILLEKŐ Kreatív és környezetkímélő, Környezetbarát termék.Maga a nyers anyag ásványi kőzett és pet-palackok. Környezethez harmonikusan kapcsolódó térformák, bútorok, játékok.

A DNS EGYESÜLET egyik célja, hogy műalkotásainkat közterületeken mutathassuk be. A PILLEKŐ PROJECT eleme a tér megújítása közösségi részvétellel, melynek célja, hogy az iskolások és lakosság bevonásával fenntartható, egyedi, minőségi közpark szülessen.  mely a mai kor szemléletéhez kapcsolódva az alternatív energia és az újrahasznosítás kapcsolatát mutatja be kreatív formában.

Két fontos tényezőt emelnénk ki, amiért ötletünket kivitelezhetőnek és támogathatónak tartjuk:
Az eldobott műanyag palackok újrahasznosítása által környezetünk védelme. Mind nemzeti mind európai szinten kiemelt prioritást élvez környezetünk terhelésének csökkentése, a háztartásaink, vállalataink, településeink által termelt hulladékok „tiszta” módon történő újrahasznosítása. Szennyezést nem okozó „tiszta technológia” alkalmazásával végezzük a palackok újrafelhasználását, ami szintén szimpatikus tulajdonsága  a terméknek.
A másik érdekes jellemzője térbútorainknak a kreatív, látványos, egyedi, kényelmet szolgáló környezetépítés, településeink minőségi arculatának formálása környezetkímélő módon.
PILLEKŐ további fejlesztése által lehetőség nyílik alternatív házak létrehozására az építőiparban.

2007-recycling-pilleko (5).jpg

A  pillekő terek

A kövekben elhelyezett led egy derengő fényt ad, elhelyezett multimédia panelek lehetőséget és információt nyújt érdeklődőnek. A parkhoz  csatlakozik egy napelem rendszer mely üzemeli a park energiáját.

2007-recycling-pilleko (7).jpg

galéria

az alapítvány honlapja

Hozzászólások (4): megnézem

  • Magyar Krisztina

    2008. augusztus 14. csütörtök 14:38

    #4004

    Nagyon tetszik a lehetőség, és rögtön ezer ötlet cikázik a fejemben milyen módon lehetne még felhasználni a pille követ. Sajnos az anyag szerkezetéről, és tulajdonságairól kevés szó esett ezen az oldalon.
    Érdekelne az előállítási költsége, és az is hogy lehetséges-e belül üreges szobrokat, vagy akár köztéri játékokat készíteni?
     
     

  • tibcsi

    2009. március 21. szombat 10:18

    #8811

    Úgy látom a weblapon, hogy a technológia nemzetközileg levédett. Hogy ez a levédés, a piaci kizárólagossághoz való görcsös ragaszkodás mennyire illik a globális bezöldüléshez, a nem-szemetelő-új világhoz, az érdekes kérdés.
    Nekem sokkal jobban tetszene ez az egész, ha a „program” teljesen nyílt forrású lenne 🙁

  • Anrienn

    2010. május 21. péntek 20:16

    #72193

    Persze Tibcsi! te komolyan úgy gondolod hogy ha valaki kitalált valamit, ami eddig senkinek sem jutott az eszébe, akkor csinálja bárki aki csak akarja és majd ellepik a városok tereit mindenféle igénytelen ronda alkotások….ami lehet, hogy nem alkalmazkodik a környezethez stb…Ezeket a dolgokat képzőművész festi, nem pedig egy kontár…és egyébként is miért fáj ez neked, hogy valakinek eszébe jutott olyan dolog ami neked pl nem?Az hogy ez a dolog most ekkora úgy mond figyelmet kapott az jó, de arról fogalmad sincs, hogy ez hány év keserves próbálkozás munkája és hogy hány csukott ajtó és érdektelenség előzi ezt a dolgot meg. Éveken át senkit nem érdekelt (…?) Járj utána!
    A kitartásuk eredménye amit te most látsz!Nehogy már valaki most már gondol egyet megkapja készen, lemásolja és de jó lesz neki…Gondolkodj!!!!Egyébként is a találmányokat le szokták védeni jobb esetben!Mert ez egy találmány,úgy mint az a bizonyos átlátszó beton…azt is levédték és még sok minden mást is.
    Ettől hiteles a dolog ugyanis!!!

  • PET Pillekő Projekt 2010

    2010. július 1. csütörtök 14:01

    #72593

    […] végén számoltunk be egy érdekes újrahasznosítási projektről, a Pillekőről. Pár napja ismét levelet kaptam […]

ZÖLD
Ennyi év alatt bomlanak le a tengerben …

Mindez annak fényében érdekes, hogy a Csendes óceánon egy Texas állam méretű szemétsziget úszik, nagyrészt 450 év alatt lebomló PET palackokkal. Forrás Mindennek ez a vége:

Ennyi év alatt bomlanak le a tengerben …
2015. augusztus 19. szerda
ZÖLD
Hogy csinálják a svédek?

Bár az újrahasznositás terén sokat javultak a hazai viszonyok, az ideálistól még fényévekre vagyunk. Az alábbi cikk a svéd példát mutatja be, ahol már közelítenek a teljes, 100%-os újrahasznosításhoz Hogy csinálják a svédek? – Zöld Bazár: zöld hírek, ötletek, innovációk. A témához kapcsolódik az Index tavaly nyári cikke, mely szerint közel 900 ezer embernek jelentene […]

Hogy csinálják a svédek?
2015. január 28. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább