Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2007. november 15. csütörtök

Kertvárosi palota timpanonnal

tt-1

Ne ijedjen meg a kedves Olvasó, nem váltottam másik stílusra. Ezt nem én terveztem, amiért bemutatom annak az az oka, hogy számomra egyszerűen érthetelen mentalitást tükröz az, ha valaki 2007-ben klasszicista, timpanonos családi házat, bocsánat „palotát” képzel el magának.

A főúri kastélyok utáni újkori vágyódás alapjaiban nem volna rossz dolog, ha az a nagyszámú meglévő kúria és kastély felújítását, rendbetételét jelentené. Persze az nem olcsó mulatság és sokszor messze van attól a helytől, ahol mi szeretnénk élni. A meglévő kastélyok pedig már csak ilyenek. Van viszont egy mentalitás, egy réteg amelyik úgy gondolja hogy inkább majd ő „hozza el ama bizonyos hegyet Mohamedhez”, vagyis egy szolíd kertvárosias környezetben megépít magának egy barokkra, klasszicistára emlékeztető családi házat.

Persze én sem vagyok naív, nagyon is tudom, hogy mi munkál a háttérben? Nem a mostani kor lenne az egyetlen, amelyik visszanyúlna korábbi korok építészetéhez, ebben valóban nincs újdonság, de legalább „visszanyúlna”. De nem. Pusztán átvesz íves lépcsőket, ballusztrádokat, timpanonokat, egyszerű építészeti manírokat. Csak a lényeget nem: a szerkesztési szabályokat, az arányokat, a belső elrendezéseket, az egyes építészeti megoldások egységét, harmóniáját. Az 50-es években az építész karon még feladat volt a korábbi stílusok valamelyikében tervezni, ma ez már csak építészettörténet.

Amíg azonban a megbízó építészeti mentalitása egyszerűen anakronizmus és magánügy, az őt „kiszolgáló” építészé már közel sem  az.

latvanyterv

A másik – részben ide kapcsolódó – irányzatról is szót kell ejteni, az pedig  az utóbbi évek magyarországi őrülete, a „mediterrán”, amely végigsöpört az egész országon.

Az elérhető áru görög, török, szlovén és dalmát nyaralások megtették a magukét. Kialakult egy vágyódás aziránt az életforma iránt. Nálunk persze nincs annyi napsütés, nincsenek pálmafák, nincsen tenger, nincsen szieszta, nincsenek se kultúrális, se más hagyományai ennek, mégis mediterránt akarunk. A tendencia ott tart, hogy Biatorbágy egyes, új parcellázású részén csak mediterrán stílusút lehet(ett?) építeni. Biatorbágy, mint az ősi mediterrán város? Nem vicc, ez ott elvárás.

Vagy az a Pécs meletti Nagykozár nevű kis falu, ahol a kukoricaföldek helyén ma kizárólag csak 25-38(!!) fok közötti tetőhajlású házak épülhetnek. Ki, mikor és milyen meggondolásból hozta ezeket az ostoba és indokolhatatlan szabályokat, miféle előzmény nélküli divat teremthet ilyen, az egész országra kiterjedő őrületet ?? Miért kell mindehhez az önkormányzatoknak asszisztálniuk?

Érthetetlen…..

nézegessenek „római villát”, „Medici palotát” (kattintás a képre)

tt-2

A cikk megjelenése előtt természetesen megkerestem e házak tervezőjét, lehetőséget adva a reflexióra. Az ő megjegyzése olvasható a következőkben, teljes terjedelmében :

Kedves Miklós!
Nagyon kedves Öntől, hogy a cikk megjelenése előtt lehetőséget adott a hozzászóláshoz. Bizonyára jó szándék vezérli, hogy más tervező munkáit minősítve véleményének adjon hangot.
Mi két külön világ vagyunk. Ez nem baj. Szomorú lenne, ha valaki egészen biztosan tudná mi jó a köznek és az szabná meg lehet-e anakronizmusban élni, vagy olajbogyót enni. Úgy gondolom nincs mit szégyelni a terveimen. A jó pap holtig tanul, így számomra is van mit tanulni, erre törekszem is. Szabad lélek vagyok,
szeretek az időben szárnyalni, történeti formákban gondolkodni, és bizony-bizony, imádom a mediterrán kultúrát annak építészetét sokszínűségét és azt is jól tudom, hogy mennyire nehéz magas nívón ezt megépíteni.
Az építtetői mentalitás érdekli Önt. Sokszor kapom a konkrét kérést rajzoljak egy kastély jellegű épületet vagy mediterrán villát. Boldogan teszek eleget neki, mert bár nincsenek több hektáros kertek, vagy hiányoznak a mandulafenyők , ennek ellenére a mediterrán életérzés létező fogalom és igény. Mediterrán házat lehet rosszul és jól építeni, nem a mediterránnal van a baj.Ha Ön ezt nem találja hazai viszonyok között létjogosultnak,akkor ne vállaljon ilyen munkát. A klímaváltozás a felmelegedést erősíti hazánk területén is, így még azt is megélhetjük, hogy olajbogyó ligeteket ültetnek és csodás levendulaföldekben gyönyörködhetünk. A történeti korok formáinak visszaidézése, átformálása, avagy a toscan vagy provence-i építészeti kultúra átvétele nem bűn. Természetesen nem érhetjük el egy kertvárosban ugyanazt a hatást, mint az eredeti környzetben lévő házak esetében, de úgy gondolom nem vehetjük el senkitől sem az életérzés megválasztásának szabadságát, a stilusválasztás lehetőségét.
Szeretek játszani a tervekkel, ezért elnevezem őket, akár “Medici” villává, akár a “Lenyugvó nap házává”, s ezt Ön értékelheti gúnyosan,leértékelően, én látom az örömet az építtetők szemében, én érzem hogy gyorsabban ver a szivük amikor megkapják a tervet, én látom a boldogságot amikor a terv szerint megépítik otthonukat, s együtt örülünk. A házaim előtt megállnak, szeretik őket. Minden megépült házam hoz új megrendelést. Ez lehet hogy azt jelenti valamit tudnak a házak, valamit, amit a szegény középszer, az együgyű formák nem tudnak.
Tiszteletben tartom a modern építészetet, a minőséget látom, és elismerem.
Hozzám azok jönnek, akiknek tetszik az általam kínált stílus. Aki más formákban gondolkodik, más tervezőhöz megy és ez jó.
Büszke vagyok a weblapon megjelent házaimra, de természetesen megértem, ha nem mindenki tud ezzel azonosulni.

Üdvözlettel:
Tarnay Tünde
,aki kéri, hogy teljes terjedelemben tegye hozzá cikkéhez eme reakciót.

[poll id=”12″]

Hozzászólások (38): megnézem

  • Tarnay Tünde

    2007. november 11. vasárnap 16:10

    #801

    Kedves Miklós! Nagyon kedves Öntől, hogy a cikk megjelenése előtt lehetőséget adott a hozzászóláshoz.[…]

    (Tarnay Tünde hozzászólását teljes terjedelmében bemásoltam a cikkbe (szerk.)

  • Kata

    2007. november 17. szombat 20:12

    #877

    Kedves Miklós!
    Nagyon elkeserített véleménye Tarnay Tünde rajzairól, és ez által azokról is „engen is beleértve” véleményt mondott akik vele rajzoltatnak és szeretik a munkáját. Én nem értek az építészeti stílusokhoz, korokhoz, formákhoz, én egy laikus vagyok aki egy szép házat szeretne terveztetni, egy olyat ami nekem tetszik és nem olyat ami tankönyvbe illik. Önnek is vannak a házai között ami tetszenek, de olyanok is amik nem. Úgy gondolom nem vagyunk egyformák.
    Köszönöm a hozzászólás lehetőségét. Kata

  • blö

    2007. november 19. hétfő 11:07

    #895

    Kedves Kata, ön a Megrendelő, akinek mindig igaza van. Ön az aki szép házat akar építeni. Ha megkérdezném, hogy ön szerint milyen is az a szép ház, vajon meg tudná-e mondani? Vagy felmutatná a Szép Házak magazint mint Bertalan József (lásd előbb) megrendelői.
    Vajon hordana-e ön krinolinos szoknyát, mert az olyan szép? A házakra éppígy nem jó barokkos díszeket aggatni.
    Olvasson Detail-t, vagy The Plan-t vagy Oktogont,

  • Lukács Zsófia

    2007. november 19. hétfő 22:38

    #898

    Kedves Mindenki!

    Őszintén szólva nehéz hozzászólni egy olyan vitához, ahol láthatólag kevesen tudják, miről is van szó. Leginkább ez zavar. Akit komolyan érdekelnek, nézzék meg ahonlapján, utána értékeljenek. Tarnay Tünde házai nem egyenlőek a Szép Házak c. lapban látható mediterrán feelinget mutató épületekkel. Persze ettől még szabad nem szeretni.
    Az építészeknek valóban közizlés formáló szerepük van, de ki mondja meg, hogy melyik a helyes út? Általában az utókor, de még az is változó. Minden kor vett át a múltból többé kevésbé kész elemekt, a modern viszont az előkép nélküliséget tűzte a zászlajára. Jó ez, vagy nem? Nem tudom. De a formálás nélküli tucat épületek nagyobb számban vannak mindíg is jelen minden országban, mint az átgondolt, lélekkel tervezettek. T.T és K.M házai szerintem ez utóbbiak közé tartoznak.
    A szerkesztési elvek, arányok és belső elrendezés egy adott korra valóban jellemző, de ezek átvétele már szinte rekonstrukcióval egyenlő, a neogótika, neoreneszánsz, stb. sem ezt tette. Iskolapélda: Parlament, barokkos térszervezés, reneszánsz kupola gótikus részletformákkal, és persze belső liftekkel a kényelem kedvéért… Kérjük számon a belső elrendezést? Az arányokat?
    A kedves hozzászólóknak azt javaslom, saját épületeiken keresztül formálják a közizlést, de rossz gyakorlatnak tartom más munkáját kritizálni, leszólni, jól is néznénk ki, ha mindenki ugyanazt tervezné. A kifejezetten becsmérlő beírásokat pedig néggyermekes anyaként ellenzem. Tessék megtanulni kultúráltan vitatkozni, és ÉRVELNI!

    T.T boldogságot oszt. És szerintem amíg ez a boldogság másokat nem sért, vagy nem okoz kárt, akkor igenis helyénvaló, fontosabb, mint az a bizonyos közizlés.

  • sityu

    2007. november 21. szerda 02:59

    #899

    Pontosítanám blö ezen mondatát: „Kedves Kata, ön a Megrendelő, akinek mindig igaza van.”
    Én is ismerem az eredeti mondást, miszerint: ‘A kedves vendégnek mindig igaza van. Még, ha nincs is igaza, akkor is igaza van.’
    Szokta (volt) ezt mondani a jó kereskedő a buta eladójának.
    És ez jól is van így: a buta eladó ne álljon le vitatkozni a kuncsafttal.

    De az építészeti tervezés során nem buta eladó áll szemben a kuncsafttal, hanem egy tervező kívánja épületbe fogalmazni a laikus építtető igényeit, egy olyan bizalmi kapcsolatban, ahol igenis előfordulhat, hogy az építtetőt meg kell győzni arról, hogy egyik igénye kizárja a másik teljesítését. S egy jól működő tervezési folamatban a laikus építtető el is fogadja a hozzáértő építész érveit. S egy jól működő kapcsolatban, egy korrekt építésztől igenis elvárás, hogy „formálja” a laikus építtető ízlését, megmondja a laikus építtetőnek, ha valami olyat szeretne, amit később megbánhat.
    Mint ahogy én is (aki egyébként tervező volnék) elvárom a hozzáértő pincértől, hogy udvariasan jelezze, ha olyan bort kérek az ételhez, ami nem illik hozzá (természetesen ne oktasson ki, hanem magyarázza el, hogy miért jobb az ő ajánlata).

    Ezek miatt nem is igazán szeretem az idézett mondatot.
    Tehát: jobb szeretek úgy fogalmazni, hogy „Kedves Kata, ön a Megrendelő, az a közös célunk, hogy az Ön igényeinek legmegfelelőbb házat tervezzük”.
    S ez szerintem igazából nincs is ellentétben az idézett mondat értelmével, viszont nincs benne az a fajta szervilizmus, ami miatt a tárgyi (és annál még szörnyűbb) borzalmak megépülnek.

  • blö

    2007. november 21. szerda 10:49

    #901

    sityunak természetesen igaza van. De milyen szervilizmusról beszél 🙂

    Kedves Lukács Zsófia. Nem találtam az ön által említett becsmérlő beírásokat. Bírálatok vannak. Azok is inkább az építészekre vonatkoznak, mintsem a megrendelőkre. Ha a megrendelők boldogságot akarnak venni az építészüktől, tegyék.
    Nem az ízlés a lényeg. Hanem a végiggondolatlan tervek bírálata. Én személy szerint az óegyiptomi építészetért rajongok, de nagyon kedvelem a mezopotámiai építészetet is. Völgytemplom formájú családiházat építenék. Téglából. Aztán körbeszigetelném hungarocellel. Persze fűtés is kell, ugyhogy kéményeket is kell emelni. Satöbbi.
    Röhejes volna. Az építészeti stílusok ismerete nem arról szól, hogy felismerem az Országházon a gótikus elemeket, hanem hogy tudom miért is követte a gótikát a reneszánsz, a barokk, klasszicizmus, historizmus, modern és bauhaus, meg a postmodern, meg a többi. Ezek fejlődtek, egymásra épültek, keveredtek. Minezekből következik a mai állapot.
    Lehet barokk házat építeni, de tudni kell, hogy építészetileg és kulturálisan 200 évvel lemarad. Ha meg erőszakoltan modernizálja a stílust, hát abból születik a giccs.
    Aztán jöhet az izlés.
    Remélem nem bántottam meg, ha igen elnézést. Pláne a négy gyermek miatt. 🙂

  • kemtam

    2007. november 22. csütörtök 12:42

    #907

    A Hazai Skanditerránról mi a véleménytek? Mely szinte elárasztja a Budapesti újépítésű piacot?

  • bond

    2008. október 30. csütörtök 08:52

    #6637

    Hát nemazért, de a Tarnay Tünde épületek kapcsán, egy igen hangos OMFG hangzott el bennem.

    „Ti mindannyian egyéniségek vagytok. …. Mi mindannyian egyéniségek vagyunk ….” jó, tehát ezért kell mindenkinek ez a kretén stílus, aminek sem eredeti önmagához, sem az eredeti kontextushoz semmi köze nincs.

    Jó lenne rávílágítani arra az alig észrevehető tényre, hogy ez bizony ami ma itt vagy, egy átmeneti apró kis posztmodern, de magyar tálalásban. Katyvasz, amiben egyesek imádnak matatni.

  • Maczkó Gábor

    2009. április 10. péntek 01:09

    #9085

    Tisztelt Koós Úr!
    Előzetesen Tisztelettel Kérem, hogy ezt a bejegyzést a korrektség kedvéért ne törölje!
    Kérem tisztelettel, vegye a fáradságot és olvassa el TARNAY TÜNDE ÉPÍTÉSZ honlapjának, Vendégkönyvében lévő bejegyzéseket, amelyek cenzúrázás nélkül jelennek meg, az Önökével ellentétben!
    Jómagam szintén építész lennék, és gimnazista korunk óta ismerem TÜNDÉT, ezzel azt is jelzem, hogy elfogult vagyok!
    Nem kívánom felvenni az Ön által oda dobott kesztyűt, már csak azért sem mert nem vagyunk, -semmilyen szempontból- egy súlycsoportban, ahogy azt TÜNDE sem tette!
    Mi tudjuk, hogy „ki fegyvert fog, fegyver által vész”! Következésképpen mi csak védekezni szoktunk, a nemtelen támadással szemben!
    Nézzük miből eredhet ez a fajta arogancia, amely az Ön és Csatlósai (írhatnék Csahósait is), tollából zúdul, egy Építész Társunkra!
    Nem tartom, túl nagy hőstetnek, hogy egyesek tehetségtelenségüket, piacszerzési vágyaikat, szakmai féltékenységüket, írigységüket, boldogtalanságukat, másokon vezetik le!Tisztelettel kérdezem, miért nem CSETE GYÖRGYÖT, MAKOVECZ IMRÉT, esetleg további elimert és nem feltétlenül tucat-házat tervező Építészeket kínál meg ezzel a stílussal, ha ezt egyáltalán annak lehet nevezni! Tudja nekem ilyen EMBEREK elött kell tudni megállni, és elfogadtatni magamat szakmailag! Önnek -ez valószínűsíthető- ez nehezen sikerülne, azért köszörüli ártatlanokon a nyelvét, mert EMBEREK előtt ez nem menne!
    Lenne egy előre-mutató javaslatom, hogy -e kontra-produktív tevékenysége helyett-, fogjunk össze abban, amiben osztom a meglátásait!
    Az Önkormányzatok Övezeti-előírásainak jobbításában és a Rendezési Tervek helyi adottságokhoz illeszkedő, kialakult helyzetet is figyelembe vevő, szélsőségektől mentes, Építtető és Helyszín Barát, Szakmailag megalapozott, hosszabb-távon is előre mutató megvalósulásában!
    Ezért a nemesnek mondható célért már érdemes tenni, ebben még partnereik is lehetünk egymásnak, az előző Önök által élvezett „maszatolással” szemben, abban sajnos nem áll modunkban együtt működni!
    Tudja ha „a macska bele csinál a ventillátorba, ő is össze sározódik”!
    Amennyiben velem is szkanderózni szeretne, előbb érteklődjön Tisztelettel, a fent említett igen Tisztelt kollegáknál, továbbá Vajai Tamás, Bugár-Mészáros Károly Építészeknél!
    Károly Nagybátyámról jut eszembe, hogy azok a stílusok, amelyek nem tartották Tiszteletben a korábbi korok eredményeit, hamar eltüntek a történelem útvesztőjében!
    Felhívom igen Tisztelt figyelmüket, arra a tényre, hogy a „mediterrán” nem csak a tengerparti egyszerű kis házakból áll, – mert utazásaik során nem mentek beljebb a parttól-, hanem például Ókeresztény Bazilikákból is, úgy látszik tanulmányaikból ez kimaradt!
    Könnyen pótolhatják szakmai hiányosságaikat, ha beíratkoznak Műemlékvédelmi Szakmérnök képzésre, ott Nagybátyám Nagy Szakmaszeretettel elmagyarázza Önőknek, ahogy sok évvel ezelőtt, Tarnay Tünde Építész Művész, Műemlékvédelmi Szakmérnöknek is tette!
    Azt híszem ezen a ponton egyet érthetünk abban, hogy ezt az ízléstelen munkát, amit Önök elkövettek, csak egy öszinte, igaz megbánásról tanúskodó bocsánat kéréssel lehet jóvá tenniük, de ehhez nem csak szakma szeretet, kellő alázat, hanem a másik EMBER Tiszteletbe vétele, Szakmailag és Emberileg egyáránt kellene!
    Az előzmények után erre nem sok esélyt látok, de azért szeretnék kellemesen csalódni Önben,-KÉREM NE HOZZON SZÉGYENT, ÉS FŐLEG NE ÉLJEN VISSZA KOÓS KÁROLY, NAGY TISZTELETŰ ELŐDÜNK NÉVROKONSÁGÁVAL-, habár nincsenek illúzíóim, mert aki képes idáig lesüllyedni, az minden ocsmányságra is hajlamos lehet!
    Nem dicsérem meg, de nincs is miért!
    Maradok Nagyon Nagy Tisztelettel, és Kívánok Szeretetteljes Húsvéti Ünneplést Önöknek!
    Maczkó Gábor építész

  • tanonc

    2009. április 10. péntek 12:29

    #9088

    Egy másik poszthoz való hozzászólásomban már említettem, hogy a mediterrán, barokk és amerikai típusú tervek létjogosultsága ma Magyarországon általánosságban véve megkérdőjelezhető.
    Nehezen illeszthetők a tájba, épített környezetbe.
    Sok helyen igenis rongálják a kialakult utcaképet, és ez bizony baj. (Lásd műemléki környezet, egységes, esetlegesen védett utcaképek stb.)

    Ha egy ilyen probléma felmerül, minden oldalról végig kéne gondolni, hogy hol csúszott hiba a rendszerbe.
    Megrendelői oldalról én megértem. Általános emberi tulajdonság, hogy elégedetlenek vagyunk. Az életünkkel, a házunkkal, a lakással, a sarki bolttal, a közlekedési vállalattal. elvágyódunk. Nem tudunk egyszerű magyar embernek megmaradni, mert a barokkban gazdagabban, a mediterrán országokban lazábban, amerikában „tengerentúlibban” élnek az emberek. TEHÁT ŐK BIZTOSAN BOLDOGABBAK.
    Innen már csak egy lépés, hogy ha felhúzok magam köré egy polisztirolhab barokk palotát, vagy egy betoncserép fedésű lapos kúriát (a dél-amerikai haciendákat idéző fehér kastélyokat már nem is említve) AKKOR ÉN IS OLYAN BOLDOG LESZEK, MINT ŐK.

    És ekkor elindul az önbecsapás lavinája. Az oszlopfő polisztirolhabból, a puttók gipsz-stukkóból, a ház porotherm téglából épül.

    Hogy szép-e az egész, arról épp elég véleményt hallottunk pro és kontra. Mindegy, hogy szép-e, mert nem igazi. Egy jelmez, ami 50-60 évre le van „betonozva”, és már megépülése pillanatában elavult erkölcsileg, technológiailag. Palladio Villa Rotondáját azért nézzük máig ámulva, mert az az arányrendszer, szerkesztettség egyszerűen NEM TUD ELAVULNI. Ugyanakkor megvannak a 21. század hasonlóan harmonikus arányai, terei, emberközpontú, helyi adottságokhoz illeszkedő példái is, amiket jó eséllyel jegyeznek majd 70-80-90 vagy 100 év múlva is.

  • Maczkó Gábor

    2009. április 10. péntek 13:26

    #9090

    TISZTELT OLVASÓK!
    MÁR AZ IS KIS CSODÁVAL FELÉR, HOGY AZ ELTELT PÁR ÓRA ALATT MÉG NEM VETTÉK LE, AZ ÉJSZAKA ÍRT BEJEGYZÉSEMET!
    TALÁN CSAK AZ ÜNNEP AKADÁLYOZZA „HÁZIGAZDÁT”, HOGY INTÉZKEDJEN, ESETLEG ELÚTAZOTT, EGÉSZSÉGÉRE!
    AZÉRT VALAMI NEM LEHET TELJESEN VÉLETLEN, AMÍG 2008. OKTÓBER 30. ÓTA – AZ ÉN BEJEGYZÉSEMIG,
    MÁIG -, EGYETLEN BEJEGYZÉS SINCSEN, ADDIG MOST „VÉLETLENÜL” NÉHÁNY ÓRÁN BELÜL SZÜLETETT EGY ÚJABB!
    A KÖVETKEZTETÉSEKET ÖNÖKRE BÍZOM TISZTELT OLVASÓK!
    NEKÜNK EDDIG SEM KELLETT NAGY FANTÁZIA HOZZÁ, HOGY ÁTLÁSSUK, MILYEN SŐTÉT, MANIPULÁCIÓ FOLYIK, EZEN A FÓRUMON!
    A SEREGBEN JÁRTA AZ IDŐS KATONATISZTEKRE AZ A MONDÁS: „ÉRDEMDÚS, DE ÉRDEMEIT ÚJRATERMELNI MÁR NEM KÉPES!”.
    VALAMI ILYESMÍVEL ÁLLUNK SZEMBEN, EGYENESEN SZÁNALOMRA MÉLTÓ, HA VALAKI, ILYEN KÉTES ÉRTÉKŰ MÓDON KÍVÁN ÉRDEMEKET SZEREZNI!
    EBBEN EGYET ÉRHETÜNK TISZTELT KOÓS MIKLÓS ÚR!
    ISMÉTELTEN KÉREM TISZTELETTEL ÚRAM, KÖVESSE MEG TARNAY TÜNDE ÉPÍTÉSZT, EZZEL KICSIT JAVÍTHATNA, AZ ÖNRŐL ELÉG CSÚFOSAN KÖRVONALAZÓDÓ ÖSSZKÉPEN!
    MARADOK NAGYON NAGY TISZTELETTEL!
    MACZKÓ GAÁBOR építész

  • AZso

    2009. április 10. péntek 13:55

    #9091

    Maczkó Gábor, hűha. Most már adja vissza a gyereknek a számítógépet, ne izgassa magát ezzel az internet-baromsággal. Nem Önnek való. 😉

  • sityu

    2009. április 10. péntek 14:26

    #9092

    Kedves Maczkó Gábor!
    Tényleg fölösleges ennyire fölhergelnie magát! Fölösleges összeesküvést sejteni ott, ahol egyszerűbb megoldások is vannak: a jobb oldali oldalsávon ugyanis megjelennek a friss hozzászólások (s sokan vannak, akik meg szokták nézni, hogy ki? mihez? mit? szólt hozzá); nem is beszélve arról, hogy ha valaki hozzászól egy cikkhez, akkor minden további hozzászólásról e-mail üzenetet kap.
    A téma viszont azért csendesedett el tavaly ősszel, mert egyrészt az internetes vitáknak ez a szokása, másrészt meg elég jól körbe is jártuk a kérdést. S tényleg én is azt javaslom, hogy óvatosan bánjon az internettel, mert az itteninél sokkal durvább dolgok is el szoktak hangzani (mellesleg az itteni hangvételt én nem is tartom durvának: határozott, szakmai érvek, vélemények hangzottak el)
    Más: érdemes tudni, hogy a csupa nagy betűvel írás kiabálásnak számít. S mint ilyen, tisztes társaságban könnyen eleresztődik a fülek mellett. Főleg, ha nem lehet valódi okot találni a fölháborodás mögött.

  • Maczkó Gábor

    2009. április 10. péntek 15:21

    #9093

    Gyerekek!
    Menjetek vissza a homokozóba játszani, nem híszem, hogy külön prémiumot fogtok kapni, a fogadatlan prokátorkodásért!
    Veletek nem kíván senki foglalkozni, azért élítek itt ki magatokat!
    Magyarázkodnotók sem kell, más helyett!
    Engedjétek a Nagy Fiút érvényesülni, mert még nem tudott felállni a padlóról, ezzel nem segítetek neki, inkább mossátok fel, a szátokat meg zárjátok be, mert semmi érdemi mondandótók nincsen!
    Abban igazad van, amit a nagy betűkról írsz, de hol itt a Tisztes Társaság, látod Ti ebből értetek, a Tisztességes Társaságban szép szóval is meg lehet értetni dolgokat!
    Várom szeretettel az Úrasság Tisztességes válaszát!
    Bár ez is sokatmondó, hogy kéretlenül beleszóltók a Nagy Fiúk dolgába, vagy fizetnek ezért, sliccgombbal nektek?!
    Jó hokokozást kívánok!
    Maczkó Gábor

  • AZso

    2009. április 10. péntek 15:48

    #9094

    Értem apu. Pelenkát nem akarsz rajtam cseréltetni?
    Most komolyan! Elgurult a gyógyszered?

  • sityu

    2009. április 10. péntek 15:57

    #9095

    Hú, Én Is Berottyintottam Ilyettemben!
    Az Úrasság Nem Így Szokott Velem Beszélni. De Azt Is Monta, Hogy Ha Kiderül A Sliccgombozás, Akkor Lessz Nemulass.

  • Szem

    2009. április 10. péntek 16:53

    #9098

    Maczkó úr stílusát nem minősíteném, csak remélni tudom, hogy nem kerül moderálásra – ezt kérte Ő is – ismerje meg mindenki.

    Idézem: „miért nem CSETE GYÖRGYÖT, MAKOVECZ IMRÉT, esetleg további elimert és nem feltétlenül tucat-házat tervező Építészeket kínál meg ezzel a stílussal” a stílussal kapcsolatos problémát Maczkó úrnál inkább érzem, de inkább az idézett kérdés felvetésére reagálnék:

    megtisztelő lehet T.T. számára, hogy ímmár egy lapra került a Mesterekkel, Ön, Maczkó úr, járt a Mesterek által tervezett házban? Igen? És nem vette észre a minőségi különbséget? Nem? Vagy csak ilyen mértékben elvakította már a ragyogása valaminek, amit – szerintem hibásan – mediterránnak hív?

    Uram, ez egy olyan fórum amit olvasói a VÉLEMÉNYEK előadása, megismerése, kicserélése, megvitatása okán látogatnak, pozitív életszemlélettel mocskolódás nélkül, aki ezt az utat nem tudja járni, jobb ha nem is jönn erre, mert magát teszi nevetségessé.

    Szemet szemért?

  • Maczkó Gábor

    2009. április 10. péntek 18:06

    #9100

    Még hány ilyen, nevét sem vállaló, tehát névtelen senkit kell még eltűrnünk, mielőtt jönne a Nagy Ágyú!
    Gyönyörű szépen lejárattátok már magatokat eddig is, nem kell ezt már fokoznotók!
    Nem bírjátok elviselni, ha nem Ti cikízhettek Valakít, önös, kisstílű, szánalmas, együgyű, de bíztos hogy nem Emberi és főleg nem Emberséges, ráadásul a Szakmát is lejárató, unaloműző tevékenységetekkel!
    Ráértek szórakozni, amíg egyszer Emberetekre nem találtók, hamár otthonról, a nagy kétes egotókon kívül nem sok mindent tanultatók!
    Az élet sem tanított meg bennneteket a leg minimálisabb dolgokra sem! Például az élni és élni hagyni!
    Ha nem csak az asztal mellett ülnétek, ahol nem beszél vissza nektek a papír, akkor példéul az építőipari kivítelezésben hamar rédöbbennétek arra, hogy ezzel a mentalítással semmire sem mentek!
    Akinek neve sincsen az ne értekezzen arról, mi a különbség a Mesterek munkája és minősége, továbbá annak összehasonlításáról mások munkáival!
    Képzelje el a Mesterek pontosan tudják munkáik hiányosságait is, éppen ebben is különböznek a névtelen senkiktől!
    Javaslom a saját szerszámotokkal verjétek a csalánt!
    A továbbiakban az írjon, aki nyílt sísakkal áll ki, nem leeresztett sísakrostély (álarc) mögül hősködik, az ilyeneket, még a saját táboruk sem veszi, semmibe sem!
    Ha a Gazdátokban a „Házigazdában” volna egy csep Emberi, már leállított volna benneteket, régen!
    De hát Embert barátjáról!
    Gazdát meg a Szolgáiról lehet jól megismerni!
    Maczkó Gábor építész

  • Szem

    2009. április 10. péntek 18:58

    #9101

    Kedves Gábor,

    hihetetlen haragod okán, megnéztem Tünde honlapját. Az ott látottak-olvasottak alapján https://www.tarnaytunde.hu/vendegkonyv.php?page=1
    megkövetlek, tudsz Te szépen, emberhez méltóam is írni. Nemes cselekedet a gyengédebb nem védelmezése. Ezzel az oldallal meg ne is idegesítsd magadat.

    Gyula

  • Szem

    2009. április 10. péntek 19:03

    #9102

    Kedves tanonc, AZso, sityu kérlek kövessétek meg Maczkó urat. Ő egy modern lovag aki védi a gyengét a nemest…
    https://www.tarnaytunde.hu/vendegkonyv.php?page=1

    Gyula

  • Névtelenek

    2009. április 10. péntek 19:15

    #9104

    Kedves tanonc, AZso és sityu

    kérlek kövessétek meg Maczkó urat, Ő modern lovagként védi a Tündért, akit szerinte itt támadás ért.
    https://www.tarnaytunde.hu/vendegkonyv.php?page=1

    Gyula

  • Maczkó Gábor

    2009. április 10. péntek 21:24

    #9108

    Kedves Miklós!
    A szerda megint „maszatolás”, Önt a kutya se kereste szerdán!
    Nem felháborító, hogy Ön teszi a dolgát, az a felháborító ahogy teszi, a nyelvlógatok itt nem játszanak, Ők a megfelelő helyre kerültek, pillanatok alatt!
    Sajnálom, hogy Önnek a válasza semmi nemű elgondolkodást nem mutat!
    Egyszerűen belekapaszkodik a senkikbe, mert érdemi mondanivalója hiján, és természetesen egy fikarcnyí magába szállás nélkül, tovább ragozza a semmit!
    Teljesen mindegy, hogy milyen vélt igaza van szakmailag, és az sem menti Önt, hogy az Érintett Felet is bevonta a dologba! Természetesen ezt is láttam, olvastam és megértettem, még mielött beírtam volna!
    A probléma abban van, hogy Ön egy koncepciós, eléggé Öncélú, népszerűség hajhász módon próbál Valakít ártatlanul meghurcolni!
    Az olvasok sokkal felnőttebbek annál, hogy Őket is az orruknál fogva lehetne vezetni!
    Pontosan látják, érzik ez minden csak nem nemes szándék, ez egy nagyon gyenge dolog, és minden csak nem férfiúi cselekedet!
    A csicskák kontrázhatnak Önnek, de egyetlen normális reakció nem jut el Önökhöz, korlátozott látószögük miatt!
    Tudja Kedves Miklós, megfelelő magasságból, távolságból szemlélve, és főleg hosszabb távon, minden a helyére kerül, ez egy folyamat!
    Így mi éríntettek, nem tudjuk belülről eldönteni pro, vagy kontra, mi a helyes!
    De teljesen egyoldalúan beállítani a dolgokat, még nem jelenti azt, hogy igaza van!
    Az olvasók és a jövő eldönti, hogy kinek miben van igaza, vagy ki cselekedett helyesen!
    Nem kívánom én, hogy Ön, aki egy teljesen egy oldalú harcban fegyvert fogott, egy fegyvertelen Emberre, most azonnal, vagy akár a későbbiekben, a kardjába dőljön!
    De annyit azért A MESTEREINK, A SZAKMA, AZ EMBERSÉG, A BECSÜLET, AZ ERKÖLCS, A TISZTESSÉG, A KORREKTSÉG, -és még sorolhatnám kinek és minek a kedvéért-, elgondolkozhatna legalább egyszer – nem kell azonnal, lehet később is, mert ez is folyamat, erre is meg kell érni, előbb nem
    megy-, azon, hogy bíztosan így kell ezt csinálni, ahogy Ön csinálja!
    Szerintem Tisztességes, becsületes, alázatos (Ember és Szakma íránt) munkával sokkal többet elérhet el, mint ezzel a kétes értékű, igen rövíd-távú giondolkodás móddal!
    Köszönöm, hogy abban az egy dologban legalább partner, hogy teljes terjedelmében megjelenteti bejegyzéseimet, TARNAY TÜNDE ÉPÍTÉSZ bejegyzéséhez hasonlóan!
    Kérem éljen a nagy lehetősséggel, használja ki az ünnepet, szálljon végre magába, ez a legjobb alkalom a megújjulásra!
    Áldja meg Önt a Jóisten, és Világosítsa meg az elmélyét, hogy ebben a vészterhes időszakban Emberként tudjon eligazodni, és kívánom, ne mások róvására érvényesüljön ezek után, mert mindenki visszakapja egyszer, amit mások ellen elkövet!
    Mardok Továbbra is Nagyon Nagy Tisztelettel és Szeretettel!
    Maczkó Gábor építész

  • AZso

    2009. április 10. péntek 21:55

    #9109

    Pfff….

  • névtelen csatlós

    2009. április 11. szombat 11:01

    #9110

    [off]Különösen visszatetsző, hogy a nagy keresztényi szeretet jegyében először tömény pocskondiázásba kezd, majd az altesti „humor” (mindenki verje a saját farkával a csalánt) után egyszer csak átvált arra, hogy „Áldja meg Önt a Jóisten”.
    Kiver a víz az ilyen álszentektől [/off]

  • Maczkó Gábor

    2009. április 11. szombat 12:43

    #9113

    Kedves Névtelen Csatlós!
    Még az egyszer, útóljára leereszkednék az Ön színtjére, annak reményében, hogy majd egyszer, ha felnő, megért majd dolgokat az egészből!
    Kérem, ha idéz valakítől, akkor pontosan idézzen: én „szerszámról” írtam, ami Önnek, csupán egyetlen dolgot jelent, még pedig azt a testrészét, amelyben az eszét is hordja!
    A szerszám lehet például egy sarló, vagy kasza, -a mondás is ebből ered-, amivel fűvet vágnak!
    Senki sem örül annak, ha az Ő szerszámával dolgozik más, és nem vigyáz rá, például kicsorbítja az élét, mert kőbe, tuskóba üti!
    Ön honnan tudhatná ezeket a dolgokat, hiszen sem korából, sem tapasztlatából, sem neveltetéséből nem következhet, hogy bármit is megértsen!
    Önnek nemhogy egy sarló, vagy kasza, de még a toll, a ceruza, és sajna a billentyűzet sem áll jól a kezében!
    Mit is kezdene például egy-két kőműves szerszámmal, azokkal is hadonászna, amíg le nem ver valamit, ahogy itt is teszi!
    Mert tudnia kell, hogy nem viszi előre a dolgokat, minden ilyen hadonászás, csak árt Gazdájának!
    Engedje meg, hogy én személyszerint bízzak Gazdája, a „Házigazda” Emberségében, mert ha nem bíznék benne, nem kezdtem volna bele az írásba!
    Sajnálnám, ha az Önök gyönge provokáció és az, azokra adott válaszok, eltakarnák a lényeget!
    Ezért Tisztelettel megkérem Önöket, Névtelen Csatlósokat, szálljanak ki ebből a levélváltásból, hagyják érvényesülni, a valódi mondanivalót, amelyhez Önöknek nem sok fogalmuk van!
    Kérem adjanak időt, Tisztelt Koós Miklós Építész Kollegánknak, ne hajszolják Őt se bele ebbe, az adok-kapokba!
    Abban a reményben, hogy Miklós is osztja velem ezen javaslatomat, kérem szálljanak ki a MI BESZÉLGETÉSÜNKBŐL!
    A háttérből figyeljenek és tanuljanak, higyjék el meg lesz az eredménye, hosszabb távon, mindnyájan tanulni fogunk belőlle, így haladnak előre a dolgok, nem a másik egyoldalú leócsárólásával!
    Lehetnek itt még ilyen kulcs-szavak mint: tézis, antitézis, szintézis, vagy akció-reakció, de azért mindent még nektek sem árulhatók el előre, met akkor oda lenne a meglepetés!
    Most pedig jó ebédet, szép ünnepet, szeressétek legalább azokat, akik az ünnep alatt körülöttetek vannak, és ne felejtkezzetek meg a nyúszik etetéséről sem, no meg menjetek el locsólkódni is, mert még az is többet hózhat a házhoz, mint ez a nagyon gyengus próbálkozás!
    Engedjétek végre érvényesülni a Nagyokat is, Nektek ott a játszótér, használjátok ki a gyönyörű időjárást, az legalább az egészségeteket szolgálja, ez meg csak árt Nektek és mindenkinek!
    Majd ezt MI MIKLÓSSAL HELYRE ÜTJÜK! IGAZ MIKLÓS BÁTYÁM!
    Üdvözlettel és szeretettel!
    Maczkó Gábor építész

  • Gábor

    2010. május 2. vasárnap 14:09

    #71935

    És még valami!
    Nyáron volt szerencsém Toszkánában járni. Sok fotót készítettem épületekről is. Valóban sok az egyszerű mediterrán ház, amit négy fal négy ablak és egy laposszögű tető jellemez. De vannak olyan díszes, akár 80-100 éves házak, vagy akár újak is, hogy a szem nem tudja befogadni egyszerre a sok pompát. Akkor az is giccs? Ott a mediterrán bölcsőjében? Úgy gondolom, a mediterrán egy helyszín meghatározása, ahol valami miatt kialakult egy stílus (éghajlat) és ezt a stílust építették szegények és gazdagok egyaránt. Ennek megfelelően díszes. Az más kérdés, hogy ez itt mennyire mutat jól. De akkor felteszem a kérdést: Ne engedjünk rönkházat vagy alpesi házat sem? Mert az inkább az Alpokba vagy Erdélybe való. Továbbá a giccs fogalmáról szeretnék érdeklődni. Mi a giccs? Az, hogy polisztirolból készül a vízköpő? Én sem szeretem a mai „művilágot”. Ez van sajnos. Ma már nincs 30 év egy épület megépítésére, továbbá pénz sincs rá. De ha még van is. Mutasson nekem valaki egy olyan kőfaragó mestert (és építészt!) aki ma képes egy Országházat vagy Nyugati Pályaudvart megalkotni polisztirol nélkül, kőből, fából, kovácsolt vasból. De ne gépi kovácsolással! Hanem a klasszikus hevítjük, ütjük, hűtjük eljárással. Ma már a faragott tömör fa bútorokat is gépek készítik. Akkor az is giccs? Akkor marad a pozdorja mert az nem az? Közintézményeknél a mai építésznek csak az üveg meg a rozsdamentes acél van. Lehet vitatkozni, hogy szép-e vagy sem. Mindenki a csodájára járt a Művészetek Palotájának meg a Deák téri képződménynek, vagy akár a Budaörsi Városházának. Említhetném a megannyi modern lakóparkot. Most jól néz ki. 30 év múlva pont olyanok lesznek mint egy mai panelház. Akárhányszor elmegyek a Parlament előtt megcsodálom. Na ezeket senki nem fogja megcsodálni kétszáz év múlva. Véleményem szerint az építész szakma az elmúlt egy-kétszáz évben jócskán leadott igényességéből.

ÉPÍTÉSI JOG
T/10728 | településképi kötelezés: akár 1.000.000 Ft-os településképi bírság

A településkép védelméről benyújtott T/10728 számú törvényjavaslat kapcsán készült legutóbbi írásomból egy nagyon fontos részlet kimaradt: 11. § (1) Az önkormányzat polgármestere (főpolgármester) településképi kötelezés formájában – önkormányzati hatósági döntéssel – a településképi követelmények teljesülése érdekében az ingatlan tulajdonosát az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezheti. (2) Az önkormányzat képviselő-testülete (közgyűlése) a településképi rendeletben […]

T/10728 | településképi kötelezés: akár 1.000.000 Ft-os településképi bírság
2016. május 28. szombat
ÉPÍTÉSI JOG
Az építési törvény (Étv.) kritikája | 3. rész – a HÉSZ (helyi építési szabályzat)

az élet (jelen esetben a jogszabályalkotó) megelőzött, mert az alábbi írást még azelőtt írtam meg, hogy kiderült, hogy nem csak terv a településképi törvény, hanem már be is terjesztették (itt írtunk róla). Ennek ellenére megjelenik az írás, mert a benne foglaltakkal kapcsolatosan a véleményem nem változott. Sajnálatos módon az ebben felsorolt változatok közöl a legrosszabb […]

Az építési törvény (Étv.) kritikája | 3. rész – a HÉSZ (helyi építési szabályzat)
2016. május 19. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább