Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2007. október 6. szombat

Szemétbe a szemetest !

Koós Miklós fotója

A hulladékkal való bánásmód minden társadalom kultúrájának fontos értékmérője. Amikor cca. 15 évvel ezelőtt Firenzében, az utcán filmet cseréltem a fényképezőgépemben és meg akartam oldani, hogy a kivett film eltárolása, az új filmes doboz felbontása+befűzése egyszerre történjen meg, ezen közben az egyik papír filmes doboz kiesett a kezemből, anélkül hogy észrevettem volna. Mikor tovább indultam volna, egy középkorú úr hangosan rámkiáltott (!) olaszul – mintha csak graffitit rajzoltam volna az Uffizi oldalára – egyértelműen jelezve, hogy AZONNAL vegyem fel, amit ELDOBTAM.  Természetesen nem volt szándékos a részemről, de nagyon meglepett ez a fajta erős hangnem és fellépés. Ez azóta is bennem maradt és mindig eszembe jut, amikor szóba kerül a „szemetességünk”.

Az Országos Erdészeti Egyesület – megelégelve azt az áldatlan állapotot, amit egyes kihelyezett szemetesek körül és úgy általában az erdőkben tapasztalni lehet, új akcióban fogott az idei év Erdők Hete programja keretében:

MEG KELL SZÜNTETNI AZ ERDEI SZEMÉTGYŰJTŐKET !

Erre persze sokan felhorkannak, hogy de miért, hát akkor hová fogjuk dobni a szemetünket ? Nos, sehová (legalábbis az erdőben).

Az egész akció lényege pontosan az, hogy felhívja mindenki figyelmét arra, hogy amit egy kirándulás  során kiviszünk az erdőbe magunkkal (ételt, italt), annak csomagolóanyagait szépen vigyük is haza magunkkal! Ne gondoljuk azt, hogy majd valakik szépen összegyűjtik, amit mi eldobálunk, ne gondoljuk azt, hogy erre külön embereket, külön kapacitást és energiát kellene áldozni, mikor sokkal egyszerűbben is megoldható. Ezért is ez az egyik jelmondata az akciónak:

VIDD MAGADDAL A SZEMETEDET, ENERGIÁT TAKARÍTASZ MEG !

A pécsi erdészeti erdei iskolában a MókuSuli-ban már régóta arra nevelik a gyerekeket, hogy CSAK A LÁBNYOMODAT HAGYD AZ ERDŐBEN ÉS CSAK AZ EMLÉKEIDET VIDD HAZA ! Persze ez azokra nyilván nem fog hatni, akik képesek a saját lakókörnyezetükben lévő erdőbe kicipelni a kibelezett hűtőszekrényt. Mivel elég sokat túrázunk, időnként megdöbbent, az, hogy gyalog is nehezen megközelíthető természetvédelmi területen mit keres egy elromlott mosógép, képesek voltak EDDIG elcipelni? Ráadásul ma már minden háztartási gépforgalmazó üzletnek vissza kell vennie a régi készülékeket INGYEN !

Fotó Keszthely szélén

Ez az akció nyilvánvalóan nem nekik szól.

Úgy kezdtem: A hulladékkal való bánásmód minden társadalom kultúrájának fontos értékmérője. Ez az értékmérő nálunk sajnos még nagyon alacsonyan áll. 2000-ben, amikor Németországban jártunk, a konyhai szemetes már eleve 4 részre volt osztva és a különféle színű betétek külön-külön is kivehetőek voltak, mi több csak ilyet lehetett kapni. szemet__5_.gifA társasházak előtt 4-5 kukásedényt találtunk, nem volt egy szép látvány, de igencsak praktikus. A szelektív hulladékgyűjtés akkor nálunk még nagyon gyerekcipőben járt.

Ahhoz hogy rászoktassuk az embereket, nyilván infrastruktúrát is telepíteni kell. Ma már 500 m sugarú körben legalább 4 db szelektív hulladékgyűjtő szigetet találok.

Le kellett cserélni a kukásedényünket is egy jóval kisebbre, mert kiderült, hogy a szemetünk jelentős része műanyag és papír. Cca 2 hetente 2 db un. 25 kg-os szatyorban viszünk vissza műanyagot, kb. egy ilyen szatyor üveget és cca. ennyi papírt is.

Hozzászólások (10): megnézem

  • freeman

    2007. október 6. szombat 16:11

    #487

    Az erdei szemetet és a szemetelőket egy módon lehet megfogni: így.

    https://www.youtube.com/watch?v=4f7wTMnWbqQ

  • freeman

    2007. október 6. szombat 16:44

    #488

    Helló!:)
    Én is üdvözöllek.
    Én már régóta nem szemetelek az erdőben, igaz, az erdőgazdaság kitolt velem.
    Nem engednek be a harminc év óta látogatott erdei kirándulóhelyemre, így nincs aki összeszedje a szemetet.
    A falusiak viszont ugyanúgy szemetelnek ahogy addig, igaz, ők nem papírzsebkendőt vagy sörösüveget szoktak odevinni, hanem nagy kocsi törmeléket.

  • freeman

    2007. október 6. szombat 17:14

    #490

    A probléma az, hogy a falusiak pont nem a saját közvetlen környezetüket teszik tönkre, hanem valamennyivel távolabb, a közöst.Az már nem az ő portájuk, az már nem csípi a szemüket.
    Bükkszentkereszt egy szép kis szlovák nemzetiségi község a Bükk-Hegységben.
    Nyaralófalu, számottevő idegenforgalommal.

    MIndez nem akadályozta meg őket hogy a szemetet el ne vigyék az erdőbe, több helyen is le van górva bontási törmelék és lótrágya,igaz, az erdőgazdaság fakiteremlői is jócskán segítettek a szemetelésben, miután drótot, nejlonzsákokat, étkezés utáni szemetet hagytak a helyszínen.

    Sőt, a Bükk-Fennsík, hétköznapi honpógárok számára gépjárművel meg nem közelíthető útjain a víznyelőkben munkagép-gumiabroncsot, teherautó-gumiabroncsot is láttam, mikor vagy négy éve arra jártam.
    Illegálisan, meg is büntettek, úgy ahogy illik.

  • Kündü!!

    2007. október 6. szombat 23:33

    #492

    A SZEMETET mindenképp közömbösíteni keel, elsőként elszigeteni. Komposztálható részét komposztálni. A MÁR MENTHETETLEN ROTHADÓ RÉSZÉT MEGSEMMISÍTENI!! Az érc részeit MÁSSÁ beolvasztani.

    DE MINDEZT NAGGYON SÜRGŐSEN, KÍMÉLETLENÜL!!!

  • freeman

    2007. október 7. vasárnap 10:24

    #502

    Az ipartörténeti látványosságnak kiépített Hór-völgyi üveghuták ásatással feltárt maradványai mellett esőházak, szalonnasütő-hely, kisebb társaság számára is használható fedett épületek találhatók, ami a feltárt manufaktúra épületeinek maradványai.
    A hely annak ellenére is tiszta, rendezett, hogy bárki által látogatható, és néptelen erdei környezetben található.

    De a szalonnasütő környékén a szemetes mindig dugig van.
    Útközben mindig éktelenkedik egy-egy eldobott sörösdoboz – cigarettásdoboz, a szalonnasütő helyszínén cigarettavégek, amit nem dobnak a szemetesbe.

    Az új elképzelés szerintem ezért nem fogja megállni a helyét.
    Aki cigarettázik, és gátlás nélkül, megszokásból eldobja az ezzel járó szemetét, nem fogja hazavinni a többit sem.

    Ebben a gyalog-biciklisturista még rosszabb helyzetben van, mert a szemetet rosszabb hazavinni mint autóval.

  • blö

    2007. október 8. hétfő 13:01

    #520

    ha a cigarettacsikket eldobod, eldobod az üveget is mert már nem számít.
    mikor még dohányoztam, vittem magammal zárható hamutartót a kirándulásokra. de bármilyen zárható doboz megteszi.

    hűtő meg azért van az erdőben, mert a turista otthagyta. kivitte benne a kaját és otthagyta a szalvétával együtt.
    előfordul

  • ammortis

    2007. november 5. hétfő 20:46

    #763

    Nagyon klasz ez a kis video a végén, főleg azért mert az én munkám:D, na jó, most hogy itt is eldicsekedtem magam már vele, akkor gratulálok a bejegyzéshez is, hatásos, mármint a mondanivaló lejön, de azért gondolomte is tudod, hogy ennél azért többet kell tennünk, hogy mindenkihez eljutassuk a környezetvédelem fogalmát

SAJÁT
Átadták a sásvölgyi Ökoközpontot

A sásvölgyi erdei iskola épületeit már korábban is bemutattuk, de időközben egy pályázati lehetőségnek köszönhetően tovább bővült és ami a legfontosabb, az országban talán legelsőként olyan szálláshellyel rendelkező erdei iskola (és mellesleg kereskedelmi szálláshely) jött létre, ami a közműveket tekintve teljesen önellátó és ökologikus. Bár az iskola jelen formájában már tavaly óta így működik, a […]

Átadták a sásvölgyi Ökoközpontot
2014. szeptember 15. hétfő
ZÖLD
Rossano Ercolini szemét nélküli világról álmodik

Milliókat vett rá, hogy különválogassák a hulladékot, szemétégetők terveit döntötte romba, és még az évtizedek óta reménytelen nápolyi szeméthelyzet sem riasztotta el. Rossano Ercolini általános iskolai tanárból lett az egyik leghatékonyabb környezetvédő, aki szemét nélküli világot épít. „Az nem megoldás, hogy elássuk vagy elégetjük a szemetünket, és úgy teszünk, mintha a probléma nem létezne, csak […]

Rossano Ercolini szemét nélküli világról álmodik
2013. október 1. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább