Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2007. szeptember 19. szerda

Arborsculpture – a pionírok

Augusztus közepén indult egy kis sorozat a kreatív kertészetről. Először a sokak által ismert, utólag megformázott fákról, buxusokról esett szó Nyírjunk elefántot! címmel, majd magáról az arborsculpture-ról. Most nézzük meg, kik voltak azok, akik mindezt elkezdték és akik követőkre találtak szerte a világban. Bár korai festményeken már szerepelnek a növényszobrászatra utaló jegyek, sok információ nem maradt róluk.


wiechula (0)Arthur Wiechula
(1868 – 1941)

A XX. század elején a német Arthur Wiechula nevéhez fűződik a „biológiai faművesség” feltámasztása. Több könyvet is írt a kutatásairól és elképzeléseiről, a Wachsende Häuser aus lebenden Bäumen entstehend (Élő fából növekvő házak) című könyve részletes rajzokat is tartalmaz az általa elképzelt, élő fákból, bokrokból növesztett hidakról, kerítésekről, sőt üzemekről is.

forrás : designboom

KrubsackJohn  Krubsack

egy wisconsini farmer 1908-ban kezdett bele egy olyan kisérletbe, amit ismerősei, rokonai is kétkedve, hitetlenkedve fogadtak. Széket növesztett magának, mégpedig 11 évig.

Az ő unokája, Gerhard A. Krubsack alapitotta meg a NORITAGE INC. bútorgyárat. A nagypapa története elolvasható a cég honlapján.

forrás : Noritage Inc.


erlandson (0)Alex Erlandson
(1884-1964)

amerikai növényszobrász, biológiai faműves, aki számtalan érdekes kisérletet végzett és szerencsére ezen kisérletek számos darabja mind a mai napig megtekinthetők, mi több  évről-évre tovább nőnek, lévén élő fákról van szó. 1947-ben nyitotta be a növénykreációit bemutató Tree Circus-t, amelyben igazán impozáns darabok találhatóak. A kollekció többször cserélt gazdát, sőt át is ültették a korosodó fákat, jelenleg egy élményparkban tekinthetőek meg, mint az arborsculpture legszebb és megmaradt példányai.

forrás : arborsmith.com

fotóalbum 

 

 

Hozzászólások (0): megnézem

ZÖLD
Templom növényekből

Régen volt arborsculpture témájú cikk itt a kooseptar.hu-n. Egy remek ötlet és megvalósítás Új-Zélandról. a felhasznált „építőanyag”: Alnus Imperialis – Cut Leaf Alder  (Roof Canopy) Leptospernum – Copper Sheen. (Walls) Camelia Black Tie Acer Globosum Thuja Pyramidalis a fotók forrása és egyben a templom és a park honlapja: https://treechurch.co.nz/ forrás: 444.hu

Templom növényekből
2015. július 9. csütörtök
ZÖLD
Organikus | Igazán élő és növekedő építészet 2.

Még 2009-ben foglalkoztunk ezzel a témával Organikus | Igazán élő és növekedő építészet című írásban, most folytatjuk az organikus formák, építmények bemutatását. Laura Spector készítette ezeket a remek tárgyakat. Már az előző részben is mutattunk olyan hidakat, amiket élő növények alkottak, most mutatunk további hasonlóakat, de most nem Indiából, hanem Japánból. Ha kíváncsi a részletekre, […]

Organikus | Igazán élő és növekedő építészet 2.
2011. november 24. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább