Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2007. augusztus 28. kedd

Óriás „szem” a fák között

Ez a lakógömb kör alakú ablakaival (mint egy óriási szem) a fákra épült házak, a lombház|treehouse és a vitorlástechnika házasságából jött létre. A gömb anyaga üvegszálas poliészter, ablakainak kialakitása, nyitása, a szerkezet felfüggesztése, rögzitése mind-mind a vitorlázásnál használt megoldásokra emlékeztetnek.

A gömbalakot az indokolta, hogy igy tud a legjobban ellenállni az erdőben lévő behatásoknak (állatok, lehulló ágak, szilárdság….) A 3,3 m külső átmérőjű gömb hőszigetelt, kívül 2 rétegű falemez boritású. belső kialakitása is nagyon hasonló egy vitorlás kajütéhez. Mindenből csak a legszükségesebb és minden helyet ki kell használni: ágy + pótágy a másik felett, étkező, kis konyhapult, mikrohullámú sütő, eletromos fűtés.

Megközelitése egy fa törzsére épített csigalépcső és egy összekötő kis függőhíd. Az egészet műhelyben készre szerelték és igy szállították ki a helyszinre, ahol csak a kivánt magasságra kellett húzni 3 rögzítő kötéllel. A gömb gyártója sorozatgyártásra készül, a jelenlegi 2 db-ot bérbe lehet venni illetve szállodaszerűen müködik (a közelben kialakitottak egy wc-t és egy fürdőhelyet). Tervezi, hogy a későbbiekben külön vizesblokk gömb is készül, amit majd a fákon keresztül, függőhídon lehet majd megközelíteni, anélkül, hogy le kellene jönni a földre. A fotókon látható néhány részlet a készítéséről illetve a honlapján a többi információ is elérhető.

képgaléria a készítéséről és a kész objektumról
gyártja : https://www.freespiritspheres.com/
Discovery Channel videója a megvalósításról

[poll=7]

Hozzászólások (4): megnézem

  • Molnár Jenő

    2007. október 1. hétfő 10:11

    #434

    Ez is egy lehetőség. Derecskénél van egy Focilabda mintájú gömbháznak a romja. Aki erre a környezetre vágyik, meg tud barátkozni az adottságokkal, akár életvitelszerüen is lakhat egy ilyenben, elvégre vannak akik egy lakókocsiban élik le fél életüket. Egy-két személyes háztartások előnyben.
    Kérdés, hogy az építkezés és üzemelés közben mennyire károsodik az „alap”, vagyis maga az élő fa? Hová folyik a használt víz (és vízszerű anyag”)? Minden meg van szervezve, tervezve?
    Sok sikert!

  • Rooza

    2007. október 1. hétfő 22:35

    #441

    Az áramot hogy vezetik oda?
    Meg a felvezető lépcső hogy kapcsolódik az élőfához?
    Bár van néhány fotóm, ahogy a fa „megeszi” a fémkerítést 🙂

SAJÁT
Gömb alakú lombházat terveztem

Van amikor az ember a saját dugájába dől, ez egyszer nálam is bekövetkezett. Egy időben lelkesen mutattam be a lombházakat, nemegyszer egészen meghökkentő darabokat, többek között egy gömb alakút is. Óriás „szem” a fák között Mindezt még 2007-ben történt, vagyis jó régen. Mivel a a hazai web nem dúskál a lombházakban, ezért aki ilyet keres, […]

Gömb alakú lombházat terveztem
2018. július 24. kedd
SAJÁT
Átadták a sásvölgyi lombkoronasétányt

Januárban számoltunk be, hogy elkezdték építeni a Hetvehely melletti Sásvölgyben a Mecsekerdő Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza lombkoronasétányát. Időközben elkészült, ma délután volt az ünnepélyes átadás. Tervekről, részletrajzokról és tervezőkről itt olvashat.   Lombkorona sétány a Mecsekben    

Átadták a sásvölgyi lombkoronasétányt
2017. augusztus 29. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább