Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2007. június 27. szerda

Tubes és a lokátorpatrióták

tubesradar.jpg

szinte minden tény ismert, körül vagyunk véve katonai, radar, radiológus, botanikus szakértőkkel. Talán már mindent tudunk az alkotmány ide vonatkozó részéről is, betéve fújja mindenki a népszavazásra vonatkozó jogszabályt. Időközben pedig a hivatali bürokrácia szépen jogerősitette ezt az egész processzust.Be lehet jelentkezni az építési engedélyezési eljárásba, mint ügyfél, lehet fellebbezéseket gyártani, lehet pár tagu helyi szervezetecskéknek tiltakozni, lehet anyázni, skandallumról beszélni. Mindent lehet. Mi több azt is lehet, hogy alkalmatlannak minősítjük azokat, akik a döntéseket hozták, akik nem mentek el, amikor el kellett volna és nem szavaztak, amikor pedig szavazni kellett volna. Mindent lehet, de legalábbis meg lehet próbálni.

Csak azt nem lehet, hogy ha van egy törvény, akkor azt nem betartani és azt mondani, rossz a törvény, CSAK AZÉRT, mert veszítettünk, és emiatt tessék kérem a törvényt megváltoztatni (a népszavazás eredményét megtámadták az Alkotmánybiróságon).

Egy korábbi baloldali kormány már hozzányúlt a népszavazási törvényhez és az országos népszavazásnál levitték a résztvételi limitet 25 %-ra, csak azért mert féltek, hogy az akkor esedékes NATO népszavazás esetleg eredménytelen lesz és az nagy felsülés a NATO-val szemben. Akkor veszélyes útra lépett a politika, mert az alkotmány egy fontos elemét beáldozta a napi politikai érdekeinek.

Ha egyszer egy ügydöntő népszavazás tétje az, hogy valami ne legyen, akkor tudomásul kell venni, ha ez a népszavazás érvénytelen, akkor szabad a gazda és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy 20 ezren, 40 ezren vagy 60 ezren nem akarjuk oda azt a gömböt a Tubes tetejére. Ha valami nem éri el a minimumszintet, akkor felesleges bármiről beszélni, a népszavazás pedig nem érte el ezt a szintet (az 50 % helyett mindössze 32 %), úgy is mondhatnám, hogy NAGYON messze volt tőle.

Mivel a döntő többség nem volt ott, így legfeljebb találgatni lehet, hogy azért, mert szeretne radart,  vagy nem tudja miről van szó, vagy egyszerüen nem érdekli, vagy nem ért rá, vagy egyáltalán nem is tudott róla ? Nincs jelentősége, bármelyik lehet. És ők vannak döntő többségben, nem kicsit, NAGYON nagy többségben. Miért érdekes ez ?

Nos Pécsen – nagy valószinüség szerint – ha épül, akkor azért fog épülni radarállomás, mert

  • erősen vitatható indokok alapján sikerült megfúrni a Zengőre való telepítést, ezzel gyakorlatilag felkinálták a Tubest.
  • a lokálpatrióták semmit sem tettek annak érdekében, hogy A: feltüzeljék a lakosságot arra, hogy ne fogadja el B: mindenkit ösztönözzenek a népszavazáson való résztvételre

1. aki nem itt él, annak a Zengő és a Tubes is csak egy hegy, semmi több és fogalma sincs mi az alapvető különbség köztük ? Pedig elég sok, leginkább az, hogy a Zengő nem egy nagyváros kellős közepén van és hogy oda csak gyakorlott túrázók másznak fel a meredek úton (kicsi is a vonzereje, lévén a nagy fák miatt nincs panorámája). A Tubes viszont a város talán legnépszerűbb kirándulóhelye, ahová akár gyerekkocsival is fel lehet menni, mert lankás, mert meg lehet állni autóval….gyönyörű a kilátás.

2. a népszavazás előtt se egy plakát, se egy olcsó A5-ös FF szórólap, még ennyi sem tettek, hogy tájékoztassák és szavazásra buzdítsák az itt lakókat. Semmi, sűrű csönd. Hogy ez kinek a felelőssége? Nem tudom, egy biztos, platform és politikai szimpátiától függetlenül nagy csönd volt, bántóan nagy csönd volt.

A népszavazás kezdeményezés igen nagy felelősséggel jár, mert vagy sikerül vagy nem és ha nem, akkor előállhat ez a helyzet. Ha valaki ezt nem kalkulálta bele, akkor felelőtlenül döntött. A civil kurázsi a demokráció nagyon fontos eleme, de csak akkor, ha képesek vagyunk elfogadni a „játékszabályokat”. a tubesre tervezett radar Ki kell mondani ez a civil kurázsi ugyanabban a témában egymás után kétszer is csődöt mondott. A „Zengői csata” megnyerése gyakorlatilag a város nyakára hozta a radart, majd a népszavazás elindításával felkészületlenül és mindenféle politikai támogatás nélkül vágtak bele egy kétes kimenetelű ügydöntő procedúrába.

A politika minden bizonnyal benne van ebben is, lehet találgatni, miféle háttéralkuk köttettek csoportok és a hatalmasok között, ezt nem lehet tudni, inkább csak sejteni. Erre enged következteni a fiaskó után a város vezetésének felháborító és arcpirító viselkedése, mondjuk úgy gerinctelensége is. Persze mindenki sütögetni próbálja a politikai pecsenyéjét, miközben legbelül mindenki érzi, ez a hajó már elment. Joggal gondolhatja azt bárki is, hogy egy ilyen horderejű dolog az valóban csak a polgárok akaratából valósulhatna meg, és pont ennek képviseletére választottuk meg a képviselőinket. De sajnos újra és újra bebizonyosodik, hogy ez nem igy van.

Képviselőink megmérettek és könnyűnek találtattak. Mindannyian.

kapcsolódó írás :

Hozzászólások (0): megnézem

KREATÍV
Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2018

Tegnap kezdődött és 4 estén/éjszakán át folytatódik a Pécsi Zsolnay Fényfesztivál. A fél belvárost világítják be statikus és animált fotókkal, fényekkel. Ezek mellett számtalan egyéb program (zene, tánc, kézművesség, performansz…) is lesz ezen a hétvégén. Külön gondoltak a gyerekekre, nekik külön programokat szerveznek. A dolog természetéből adódóan az attrakciók este 21:00-kor kezdődnek, a fő attrakció, […]

Zsolnay Fényfesztivál Pécs 2018
2018. június 29. péntek
ZÖLD
A Paksi Atomerőműben jártam

A Baranya Megyei Mérnök Kamara szervezett egy üzemlátogatást, ami a Tolna Megyei Mérnök Kamara programjához kapcsolódott. Meghívtak és mivel nem jártam még az erőműben, örömmel elfogadtam a meghívást. A program Szekszárdon kezdődött egy konferenciával, amin a teljes PAKS2 vezérkar jelen volt, élén a tulajdonosi jogokkal felruházott tárca nélküli miniszterrel Süli Jánossal Az illusztris vendégek száma […]

A Paksi Atomerőműben jártam
2017. december 8. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább