Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2007. június 20. szerda

Építési engedély némi korrupcióval

Adva volt egy Budapesttel szomszédos település, ahol egy új lakóparkot alakitottak ki, pontosabban összközműves telkeket adtak el. Ide készült a fotón látható épület. Az enyhén lejtős saroktelekre egy kis méretű házat terveztünk pince-földszint és beépített tetőtérrel. Maga a terv és a tervezés önmagában nem is volna annyira érdekes, azonban a befejezés már annál inkább.

A tervezés a szokott módon, szerződés alapján engedélyezési és kiviteli tervek készítésével folyt. Amint megvolt az eng. terv el is kezdtük a kiviteli tervezést. Már a tervezés elején tapasztalható felém irányuló bizalmatlanság – aminek okát nem ismertem – a kiviteli tervek elkészültéig odáig fokozódott, hogy amikor az elkészült kiviteli terveket kötve füzve, a szükséges példányszámban postára adtam és mellékeltem a hozzá tartozó résszszámlát is, pár napon belül az egész csomag visszajött egy kísérő levéllel, miszerint nem értik a csomag tartalmát, ők ilyet nem rendeltek és nem is értik az egész számla dolgot, de a továbbiakhoz sok sikert kívánnak.

Ejha, mondom….. ilyen se fordult még elő velem. Nosza irtam egy levelet, amiben emlékeztettem őket a szerződésben foglaltakra, de válasz sem érkezett. Akkor jutott eszembe, hogy még meg sincs az építési engedély. Délután 15:30 volt felhivtam az önkormányzatot, ahol egy készséges hölgy elmondta, hogy az ügyintéző épp nincs bent illetve azt, hogy az engedélyeztetést én mint tervező nem állítathatom le és nem vonhatom vissza a tervezői nyilatkozatomat. Ha nem akar a megrendelő fizetni, az igazából nem rájuk tartozik. De várjak, azért utananéz az iratokban, hol áll az ügy ? Visszahivott és azt mondta, hogy már kiadták az építési engeélyt és kis is küldték és már vissza is jöttek a tértivevények, amik a fellebbezési jogról való lemondás miatt küldenek ki hivatalból a jogerő kiadása előtt. Ez érdekes fejlemény, mert nekem „elfelejtettek” küldeni, igy fellelebbezni sem tudtam, ha viszont jogerőre emelkedik semmit sem tehetek.

Az ügyintéző hölgy nagyon készséges volt és javasolta, hogy küldjek gyorsan egy faxot az önkormányzat cimére és irjam le, hogy nem értesitettek és ő majd ezt odaadja másnap az osztályvezetőnek. Megírtam és gyorsan elküdltem a faxot még 16:00 óra előtt, de megvallom nem sok reményem volt, hogy érdemben befolyásolni fog bármit is.

2003-191-alaprajzok

Másnap 9:00 körül felhívott az osztályvezető, hogy itt áll előtte az építtető és szeretné elvinni a jogerőzött építési engedélyt, de olvassa a faxomat és nem érti. Elmondtam, hogy a szerződés és a teljesítés ellenére a megrendelő nem akar fizetni és nem tudom nekem milyen lehetőségem van arra, hogy az engedélyeztetést leállítsam. Majd hozzátettem, hogy azt meg különösen zokon vettem , hogy ILYEN előzmények után véletlenül csak engemet felejtenek el értesiteni az építési engedély kiadásáról, ehhez viszont a közigazgatásról szóló törvény alapján jogom van. No ennél már az osztályvezető is megélénkült, lévén, ha kiderül, hogy az építtető korrumpálta az ügyintézőt és ezzel a közigazgatási eljárást befolyásolta, akkor az rá nézve is igen kínos, mi több birósági ügy lehet belőle….a tények meg elég nyilvánvalóak.
Ezt belátva csak annyit mondott, hogy rendben, az engedélyeztetési eljárást addig felfüggeszti, amig én nem rendezem a vitámat a megrendelővel. Ugyan gondolkoztam egy darabig, hogy mit tegyek, ugyanis ha megmakacsolom magamat és feljelentést teszek, az ügyintézőt egészen biztosan kirúgják, a tervet pedig új engedélyeztetésre utasitották volna, ami évekre elhúzta volna az egészet.

Nem telt el 3 perc sem, felhívott a megrendelő, hogy mennyiért vagyok hajlandó lemondani a fellebbezési jogomról ? Mondtam, hogy semmennyiért sem. Viszont ha kifizeti a szerződés szerinti teljesités utáni jogos tartozását, akkor természetesen lemondok a fellebbezési jogomról.

Így is lett.

[poll=6]

Hozzászólások (9): megnézem

  • sityu

    2007. június 21. csütörtök 23:49

    #96

    Jó ilyen hepiendes dolgokról olvasni, mégha az előzmények eléggé elszomorítóak is.

  • AK

    2007. június 28. csütörtök 11:08

    #109

    A tervezoi nyilatkozat egy jogi nyilatkozat, melyet igenis vissza lehet vonni. Ennek hianyaban pedig ugrott az engedely. A jog fricskaja, hogy az engedely kiadasatol fuggetlenul a szerzoi jogdijad jar, mert a terveket felhasznaltak (hiszen a hatosag elbiralta, illetve biralja), mitobb az epitteto eredeti alairasai a tervek igazolja a felhasznalas tenyet. Tehat a szerzoi jogdij birosagon perelheto es tuti itelet. Az az epitteto, aki nem fogja fel, hogy a tervekkel mit kap, az nem erdemli meg, hogy tervet kapjon. Annak rajz kell, amit 3 eves unokaoccse is meg tud tenni. Egyebkent pedig akinek nincsen penze tervezore, hogy megmondja neki a tervekkel, hogy hogyan tud esszeruen es torvenyesen sajat anyagi javait gyarapitani, annak valojaban a torvenyes es esszeru epitkezesre nincsen penze. Ezekbol pedig csak a baj van.
    Szoval a tervezoi nyilatkozat visszavonhato, a szerzoi jogdij pedig jar attol a pillanattol, hogy az epitteto a terveket alairta.

  • szeki

    2007. július 28. szombat 12:06

    #134

    A peres eljárás hazánkban csak látszólagos jogorvoslati lehetőség, aminek oka az elhúzódó ügymenet. egy nem kiemelt eljárásban a kezdeményezéstől 1 éven belül kiírt első tárgyalás már komoly eredmény, és ha az alperes akadályozza az eljárást, nem jelenik meg, beteg lesz, miegymás, akkor a jogerős ítélet minimum 3-4 év, és sok-sok pénz, idegeskedés. ezt követően már csak a fizetést kell kikényszeríteni, ami szintén nem kevés idő és utánajárás.

  • Molnár Attila (atus)

    2008. február 12. kedd 13:00

    #1457

    Hát nekem is volt hasonló. De a tervezői nyilatkozat csakis a tied! Akkor veszed ki, amikor akarod (megtettem már…). Viszont fellebbezni ebben az ügyben a tervezőnek nem lehet, mivel nem ügyfél, csak értesítendő fél! A fentiekben olvasva a tervezői nyilatkozatot nem aláírni butaság, mivel ezért az építész kamara etikai eljárást indíthat (eltiltás és társai). Nekem egy éve húzódik hasonló ügyem már a bíróságon…

  • #2935

    […] előadók és főépítészek, magam is találkoztam már korrupcióval, ellenséges hozzáállással, "hogyan mertem bemerészkedni […]

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. február 7. hétfő 20:52

    #78561

    Le kell vonni a következtetést, hogy olyan dokumentumot, pl. tervcsomagot nem adunk ki a kezünkből, ami pénzt ér. Összeállít, teljesítésigazol, számláz, kp. fizet, hivatalba bead. Ha ez nem tetszik, lehet előre is fizetni, utalással. Ugyanis az elvégzett munka ellenértékét ma nem lehet jogszerűen gyorsan beszedni. A fent leírt példa egy újabb, agyament trükk. A szerencse, hogy az építési osztályon nagyjából közreműködők voltak.Amikor a felelős műszaki vezetői nyilatkozatomat nem akartam kiadni, mert az ügyfél megtagadta a végszámla kifizetését, megtalálták a módját, hogy hogyan lehet a felelős műszaki vezetőt kikerülni kikerülni. Nem írom le, ne adjak ötletet senkinek.

  • Tervkritika 69 | családi ház Kőbányára

    2011. május 23. hétfő 00:01

    #80376

    […] Az itt látható tervek szerint a 2. változatot választották, pontosabban csak a kiemelést illetően. A fő baj ezzel ott van, hogy a bejárat az alagsorba került, ami rendkívül rossz optikát ad az egésznek, hiszen lefelé kell bemenni a házba, ami önmagában sem jó, ráadásul mindenkivel – a vendégekkel is – megjáratunk egy teljes emeletet. Szerencsésebb megoldás ilyenkor inkább az előkertbe helyezni az előlépcsőt és közvetlenül a fszt-en megérkezni. Nekem is volt már a praxisomban hasonló beépítési eset, amit már be is mutattam itt. […]

  • #104842

    […] következő esetről részletesen is írtam már Építési engedély némi korrupcióval címmel, ahol a nemfizetéshez korrupció is […]

ÉPÍTÉSI JOG
Kényes témák | Saját példák a tervezési szerződés felbontásáról

A tervezési szerződés felbontásáról pár éve már készült egy írás, ahol néhány saját példát is közreadtam. Kényes témák | szerződésbontás 1. rész A téma ismét előkerült a napokban, – Kényes témák | Tervezési szerződés felbontásának okairól – címmel, amit azzal zártam, hogy bemutatok pár példát a tervezési szerződés felbontására. Nem mondanám, hogy gyakori lenne az […]

Kényes témák | Saját példák a tervezési szerződés felbontásáról
2018. november 25. vasárnap
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy „A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább