Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2007. június 3. vasárnap

PDF, mint építőipari szabvány?

magyar nyelven az építészfórum.hu számolt be arról stratégiai együttműködési megállapodásról, amelyet a Nemetschek és az Adobe kötött. A cikk szerint a PDF-et szánják az építőipar szereplői (megbízók, tervezők, beruházók, kivitelezők) közötti adatkommunikáció kvázi szabványának.

Mivel a Nemetschek AG felvásárolta a Graphisoftot, igy bár az ArchiCAD vélhetően továbbra is önálló program marad, logikusnak tűnhet, hogy a fenti megállapodás következtében nemcsak az Allplan és az PDF között, hanem az ArchiCAD és a PDF között is létrejön ez a szoros együttműködés.

Az ArchiCAD-del tervezők ma is használják a PDF-et mint kimeneti formátumot, elsősorban azért, mert vektorgrafikus, vagyis a nagyításkor nem romlik a minőség, vegyesen lehet rajzot, képet és szöveget exportálni, akár egyetlen dokumentumban. Elterjedt széles – tehát nem csak szakmai – körben. A mostani együttműködés azonban csak egyoldalú, hiszen csak exportálni lehet, PDF dokumentumot importálni már csak egy egyszerű képként lehet csak.

A fenti cikk szerint az együttműködés következtében az információcsere kétoldalú lenne és megvalósulhatna az, hogy nem CAD forrásból is lehessen szerkeszthető anyagokat fogadni. Az ArchiCAD-be beépített Picture Review-ra elvileg erre szolgálna a dwf formátumával, de az én tapasztalatom az, hogy bármennyire is könnyű használni, az elején, amikor mindjárt le akar töltetni a felhasználóval egy „nem biztonságos” ActivX vezérlőt, akkor sokan visszarettennek és inkább nem is folytatják.

A PDF világszabvánnyá vált az elmúlt időszakban, a PDF-be való konvertálás lehetősége ma már minden valamire való programban benne van. Az Adobe Acrobat Reader 7.0-val pedig megteremtődött a lehetősége az interaktivan mozgatható 3D-nek is, amit eddig más programok csak külön vezérlő vagy külön install-lal tudtak csak megoldani.

Az ArchiCAD 10 már most tud olyan PDF-be menteni, amely használja az Adobe 3D technológiáját, ahogy az alábbi PDF dokumentumban látható (mentsd le a gépedre mert úgy gyorsabb).

minta PDF az Acrobat 7.0 3D képességeire

Hozzászólások (1): megnézem

  • Bakos László statikus

    2010. január 24. vasárnap 09:16

    #60396

    Az a benyomásom, elszaladt a szekér egy teljesen vak irányba a számítógépes rajzolás-tervezés területén.
    Mi van ma? „Boldog-boldogtalan” géppel rajzol.
    Elismerem : forradalmi találmány. Értelmes ott alkalmazni,ahol ki is lehet használni, pl. a munkaidő-megtakarító tulajdonságait (percek alatt más-más léptékű rajz, „etetős” látványtervek, grafikai készség és tudás nélkül szinte pillanatok alatt, a jobbaknál kigyűjtések,..stb).Hallom, van olyan egyetem, ahol egyébként oktatják is valamelyik programot, cserébe viszont megkövetelik a feladatok gépi rajzban való előadását.Mi több, nem egy fiatal kolléga „maszek” tervén pofátlanul rajta van a „diákverzió” felirat is. (annyira nem okos, hogy eltüntesse!)
    Szerintem egy építész(mérnök) először is és sokadjára is KÉZZEL (vonalzóval, stb…) tudjon rajzolni, s ha később bármilyen oknál fogva hajlandósága (nyomós oka…) van a gépi rajzolást illetően, akkor nosza…A számítógépes tervfeldolgozás legyen egy önálló szakma (s mindegyik szakágban)!!! Legyen sok olyan építőipari szakember (TECHNIKUS, MÉRNÖK), aki nem a lila-gőzben, hanem a számítógépes rajzolásban leli az örömét, s ebből tisztességesen meg is él!
    Statikusként ma már szinte csak gépi rajzzal találkozok, s gyakran elborzadok mind a szakmai hülyeségeken, mind a látványos, de értelmetlen előadásmódon!!!
    S ami ráadásul szörnyű : néhány fiatal, szakmai tapasztalat és kellő mélységű tudás nélkül készíti a terveit, s „elszáll”, mert a laikus építtető (s újabban a közbeszerzéseket kiírók is!!!)azt hiszik, azért, mert a gépi rajz látványos, már szakmai szempontból egyúttal jó is. S ennek révén ő mekkora „építész”
    NEM!!!
    S egyébként is : archiválni ma már lehet (viszonylag könnyedén, nem túl drágán), nem gépi rajzot is, ha nagyon szükséges !
    A felsőoktatási intézményeken lenne a feladat, hogy a hallgatókat megtanítsák a műszaki rajzra!(elismerem, ezelőtt 40 évvel sem vitték tulzásba, de akkor volt legalább minőségi technikus-képzés).Nem egyszer előfordul, hogy az eng. terven 2000/950 méretű belső faajtó szerepel, s amikor rákérdezek, hogy mi a fenét keres arrafelé oly’ sok törpe, értetlenül állnak a kérdés előtt.
    Mondja: neki ezt nem tanították, s nem tudja, hogy létezik (-zett?, pontosan így kora reggel nem tudom…) magyar szabvány az építőipari műszaki rajzok jelöléseire, közel 20 db, sok-sok jó „előírás”-sal, s tessék kapaszkodni: a szakmában némelyikük már akár több mint 100 éve meghonosodva, elismerve, használva, pontosan az egyértelműség miatt!!!

    Ami pedig a multinacionális cégek pénzéhségét illeti, arról jobb nem is beszélni. Mindenesetre erősen elhatároztam, ha nyerek a lottón néhány 10 milliót (amennyi elegendő a mmunka nélküli megélhetéshez erre a még hátralévő néhány évre (már ingyen utazok a buszon 7 éve!), pert fogok indítani több ilyen cég ellen. De azért előtte : Alkotmánybíróság. Mert a szoftvereket árusító cégek működése szerintem alkotmányellenes. Veszek egy autót, annyiért, amennyiért egy szoftvert. Az autókereskedő több évig „nyal”, kötelezően javít, stb, mert az az az érdeke, hogy legközelebb is nála vásároljaak.
    A szoftverest ez nem érdekli, B. Gates úr kiharcolta nálunk is a kormánya segítségével, hogy a szoftver olyan szellemi termék, amelyért 70 évi szerzői jog jár. Szerintem egy mai jó autóban is van legalább annyi spiritusz, mint némelyik számítógépes programban…
    Csak tessék elolvasni egy licencszerződést. Nekem, mint vásárlónak, csak arra van jogom, hogy fizetés után használjam (ha egyáltalán megértem a használati utasítást…)a programot, az eladó viszont nem garantál semmit, semmit, semmit, sőt, kifejezetten fenyegetődzik, ha mégis meg merném tudni azt, hogy (a részleteiben…) mit is adott el nekem, kisebb vagyonért…

    Bocs, abbahagyom, mert a párom már kíváncsi, mi a fenét irogatok itt vasárnap reggel.
    DE : JÓLESETT!!!

    Kellemes hétvéget minden olvasónak!

SZAKMA
Miért is fontos, hogy megalakult az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság?

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. szentendrei Tudásközpontjában tartotta alakuló ülését az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság. A testületet az építésügyért felelős, Miniszterelnökséget vezető miniszter hozta létre az épített környezet létrehozásához és fenntartásához kapcsolódó építésügyi műszaki irányelvek kidolgozása céljából. Ez a feladat a bürokrácia csökkentésével, az e-építés egyre szélesebb körre kiterjedő, magas színvonalú alkalmazhatóságával és […]

Miért is fontos, hogy megalakult az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság?
2017. június 7. szerda
TECH
Az ArchiCAD 17 nem megy a legújabb Mac OS X 10.11 alatt

2010 legelején tértem át a Macintosh-ra, az akkori operációs rendszer  a Mac OS X 10.5 (Leopard)  volt, azóta évente újabb és újabb változatok jöttek ki és mivel szeretem, ha a gépem frissítve van, így pár napja feltettem a nemrég kijött 10.11-et, az El Capitan kódnevű változatot. Nem mintha valami eget verő újdonságok lettek volna benne, de […]

Az ArchiCAD 17 nem megy a legújabb Mac OS X 10.11 alatt
2015. november 6. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább