Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2007. április 25. szerda

Láthatatlan Kiállítás, Pécs

a Láthatatlan kiállítás plakátjaAz alapvetően vizualitásra alapozott világban nehéz elképzelni, hogy kizárólag más csatornákon (érzékszerveken) keresztül jussunk információkhoz. Ebből kiindulva hozta létre dr. Andreas Heinecke több mint egy évtizede, Németországban  a „Párbeszéd a sötétben” című tárlatot. 26 országban mutatták be, 1995-ben Budapestre is megérkezett ez a felkavaró rendezvény, amelynek „Láthatatlan kiállítás” volt a címe. Az óriási érdeklődés miatt bemutatták Egerben is, de csak egy rövid ideig. A felfokozott érdeklődés miatt több vidéki városban is rendeztek hasonló kiállítást, az alapelképzelést megtartva, de kibővítve egyéb más programokkal.

2007-ben a Mecseki Erdészeti Zrt. Erdei iskolájának vezetője Adorján Rita vetette fel, hogy Pécsett is rendezni kellene egy hasonló, de programjában kibővített kiállítást. Az eredeti elképzelést kibontva dolgozta ki és bővítette azt a koncepciót, amely az újabb „Láthatatlan Kiállítás” alapja lett.

Varga Szabolcs, a kiállítás első vakvezetője Prézli nevű kutyájávalA vakságot nem lehet kiállítani, a vakság élethelyzet, amelyet minden ember másképp él meg. A kiállítás egy találkozási lehetőség. Akiben pedig elég kíváncsiság van, egy nagyon gazdag világot ismerhet meg, és feladhatja az érintéstől való félelmét – mondta erről Heinecke az egri tárlatnyitón.

Szólásainkban, mindennapi szóhasználatunkban a vaksághoz szinte mindig negatív kép társul. Gondoljunk csak a vakhit, vakbuzgóság, vakablak, vak tyúk is talál szemet és más hasonló szavainkra és mondásunkra.
Ezért aztán talán nem is kiállításnak kellene nevezni, mert ez annál sokkal több. A cél nem lehetett a vakság utánzása, hanem sokkal inkább annak bemutatása, hogy az ő világuk is teljes, ahol a benyomások, ingerek, hatások alapvetően másfajta értékelést jelentenek, mint a vizualitás.

poszter-04

A rendezvény másik fontos célja az elfogadás és a tolerancia. Ehhez nyilvánvalóan nem elég az ott töltött 40-50 perc, de ha már gondolkodásra, megértésre készteti a látogatót, akkor az alapvető célját már elérte.

  • A kiállítás rendezője a Mecseki Erdészeti ZRt.
  • Kiállítási koncepció : Adorján Rita
  • Plakátterv, poszterek: Koós Miklós
  • Tervek, kiállítás berendezése, lebonyolítás közösen

————————————————————————–

T É M Á H O Z   K A P C S O L Ó D Ó   O L D A L A K

akadálymentesités

vakbarát illetve vakokról szóló honlapok

informatika

fejlesztések

ernyőolvasó/hangos programok

mobiltelefon / PDA

ernyőolvasó/hangos programok mobilhoz

Braille TTF fontok letöltése:

honlapok akadálymentesítéséről

Hozzászólások (5): megnézem

  • Bognár Sándorné

    2009. február 16. hétfő 11:26

    #8332

    Üdvözletem mindenkinek.

    Nem is tudtam, hogy ilyesmi létezik. Ezt régen Elvarázsolt Kastélynak hívták és a gyerekeket vittük be oda , hogy egy picit féljünk, kacagjunk mert úgysem történik semmi bajunk.

    Most ez mi? Soha nem fogjuk megtudni teljesen hogyan is élnek a vak emberek. Egy kicsit közelíteni tudunk hozzá, de akinek van vak barátja az talán többet tud erről

    Ebből cirkuszmutatvány kell csinálni?
    A szemünk világa az egy nagy kincs és én ezt a vakkiállítás egyáltalán gusztustalannak tartom.

    Ha bemegyek és végig csinálom, akkor is ott van tudat alatt, s nem tudat alatt, hogy rövid időn megül látni fogok ismét.
    Ez nem érdekesség, hogy miként élhetnek a vak emberek.
    Ez gusztustalan.
    Akik a vakokkal foglalkoznak azok megtanulják bizonyos egészségügyi oktatásokon, akiket meg kifejezetten érdekel azok is megtalálják a megfelelő forrást, hogy brai számítógépő billentyűzetet, olyan könyvet egy könyvesboltba, de én már tapintottam. Utánna lehet nézni dogoknak a net-en is és meg is lehet tanulni így olvasni. De cirkuszt csinálni belőle belépődíjért.
    Ez felháboríó.
    Mivé lett a világ?
    Esetleg vak csoportok még ingyenese is bemehetnek?

  • Bognár Sándorné

    2009. február 16. hétfő 12:49

    #8334

    Kedves Koós Miklós!

    Jaj Miklós persze, hogy nem Vidámparki konkrét dologra gondoltam, de nekem ezt az érzetet keltette, főleg azok után amiket olvastam a net-en erről Számomra teljesen ismeretlen volt a fogalom és annak háttérjelentése.

    Nincsen kétségem, hogy nagy sikert arat a kiállítás, s valóban nem drága csak annyi mint egy mozijegy. Egy picit olcsóbb a színháznál, de ott nagyobb sikerek szoktak születni.

    A szabadna megjegyeznem , inkább eredményesnek és tanulságokkal teli embereket emlegetnék az Ön helyében mint sikert.

    Lehet, hogy ott van a vékony határ a kettőnk nézetkülönbsége közt. Értem én mit szeretne, és szeretnének ezzel az emberek felé nyújtani.

    Mi annak idején szembekötősdit játszottunk a társaimmal. Volt ez mással is számos gyermekcsoportosulás megcsinálta. Tudtuk mivel játszunk és tiszteletben is tartottuk azon hatig amilyen fiatalok és bohókás gyermekek voltunk.

    Szembekötve megenni, meginni valamit, lemenni a lépcsőn, elmosogatni két tányért egy kanalat, villát, kést. Szembekötve fogócskázni , és a tapsra menni és ha megfogtál valakit akkor kitapogatod a ruháját, haját, megszagolod.

    Talán más volt a világ is, mások a neveltetési lehetőségek.

    Lehet tényleg most erre szükség van, mert nincs máshol, máshogyan megtanulni.

    Már túl vagyok a megkérdezésen és mivel egy megkérdezés nem megkérdezés és természetesen a korosztály is és a férfi vagy női vélemény ezt is fegyelembe véve meg kell mondja, mondjam őszintén ez a mai kor vívmánya.
    A fiatalabb korosztály pozitívan áll hozzá, az idősebb korosztály ledöbben mint én. Mivel még sokan nem is halottak róla.

    Nézze én erre csak annyit tudom most pillanatnyilag mondani, hogy nekem némi tapasztalatom van, mert a barátnőm öccse folyamatosan vesztette el a látását és hallását és a beszédkészségét. Egy ritka betegség megtámadta nagyon régen kamaszkorban az agyat ás sajnos ez lett belőle.

    A fiatalember már elég korán mindent megtanul, folyamatosan azon érzékszervei finomultak ki amelyek még megvoltak.
    Majd a végén maradt már csak a tapintás és a szaglás mert már nem is hallott.
    Tapintás és szaglás. már hallás nélkül Fantasztikus az emberi akarat és életben maradás.
    Nekem nem kell magyaráznia a másságot.
    Semmilyen téren. Boldog vagyok mert egészségesek a gyerekeim, sajnos az első gyermekemet ( 28 éve már) halva szültem meg. Tudom, hogy a legnagyobb kincs az egészség és nem sajnálni kell a bizonyos fogyatékossággal élőket , hanem elfogadni és Tőlünk telhetően emberien viselkedni Velük. Ők nem a szánalmunkra vágynak, hanem embertársaik megértésére.

    Tényleg és a látás korlátozottak mit szólnak ehhez?
    üdvözlettel.
    Andrea

  • Bognár Sándorné

    2009. február 16. hétfő 14:48

    #8339

    Kedves Koós Miklós!

    Köszönöm válaszát, ez a félig nap végére így munka mellett igen eredményesnek érzem.
    Sok-sok információval lettem gazdagabb és nem csak a fogalmi memoriterem hiányosságaira értem ez.
    Jóval inkább arra, hogy hála égnek vannak még köztünk igen jó dolgokért munkálkodó emberek, kik ugyan nem szerepelnek sajnos a televízióban annyit, hogy példamutatásukkal taníthassák a fiatalságot és azt ki erre befogadóképes.

    Arra gondolok ezzel, hogy sokkal jobban venném, ha a hírekben ilyen híreket hallhatnék. láthatnék, s bevágásokat és röpke interjúkat egy ilyen csoportos kiállítás benti és kinti megnyilvánulásairól mint a jó szemmel rendelkező és mint a látásukban korlátozottak szemszögéből.
    Sok sok , mosollyal, és a mosoly mellett tisztelettel és komolysággal.

    További szép napot és minden jót!
    Andrea

SAJÁT
Átadták a sásvölgyi lombkoronasétányt

Januárban számoltunk be, hogy elkezdték építeni a Hetvehely melletti Sásvölgyben a Mecsekerdő Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza lombkoronasétányát. Időközben elkészült, ma délután volt az ünnepélyes átadás. Tervekről, részletrajzokról és tervezőkről itt olvashat.   Lombkorona sétány a Mecsekben    

Átadták a sásvölgyi lombkoronasétányt
2017. augusztus 29. kedd
SAJÁT
Épül a lombkorona sétány a Mecsekben

Tavaly novemberben számoltunk be arról, hogy hamarosan megindul a Pécshez közeli Sásvölgyben a lombkoronasétány építése. A kivitelezés még a múlt évben megkezdődött és hamarosan el is készül. Építész Koós Miklós, statikus Maros Gergely. A lábak anyaga a közelben kivágott tölgyfa, kérgezve. A keretek súlya 2,5 tonna. A főtartó: rétegelt ragasztott, padló és korlát: tölgy palló. A lábak […]

Épül a lombkorona sétány a Mecsekben
2017. január 23. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább